zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen

Meerderheid Europese werknemers (56 procent) heeft liever een vierdaagse werkweek

12 juni 2019 - Ruim de helft van de Europese werknemers (56 procent) zou liever vier dagen per week werken als ze hiervoor konden kiezen. De overgrote meerderheid hiervan (78 procent) is echter niet bereid om salaris in te leveren en gaat liever voor een vierdaagse werkweek met langere werkdagen.

Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van  ADP. ADP onderzocht hoe ruim 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders, denken over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk.


 
Leeftijdscategorie 35-44 jaar meest voorstander van vier dagen werken
Vier dagen per week werken wordt door veel werknemers in Europa verkozen boven een vijfdaagse werkweek met reguliere uren. Vooral medewerkers in de leeftijd van 35-44 jaar zijn geneigd voor een vierdaagse werkweek te kiezen (59 procent). Onder de jonge generatie (tot 24 jaar) en 55+’ers leeft dit wat minder en wil de helft zijn reguliere uren aanhouden. Vier dagen werken tegen een lager loon is voor alle leeftijdsgroepen niet aantrekkelijk. Slechts dertien procent gaat voor een week van vier reguliere werkdagen en neemt daarbij genoegen met minder salaris.
 
Meer flexibiliteit
Binnen Europa zijn werknemers eensgezind als het gaat om de populariteit van de vierdaagse werkweek. In Nederland (61 procent) is de meerderheid van de werknemers voor een kortere werkweek, net als in landen zoals Spanje (63 procent), het Verenigd Koninkrijk (61 procent) en Frankrijk (60 procent). Er is één opvallende uitschieter: in Polen werkt maar 38 procent van de werknemers liever vier dagen per week.
"Het thema leeft onder een brede groep werknemers in heel Europa, maar het is lastig om hier als werkgever aan tegemoet te komen als de meerderheid niet direct bereid is om hiervoor salaris in te leveren," zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. "Werkgevers kunnen deze uitkomsten ook breder interpreteren en kijken naar andere mogelijkheden om medewerkers meer flexibiliteit te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van de mogelijkheid om extra vrije dagen te kopen door het inzetten van een bonus of dertiende maand."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouderwetse arbeidsvoorwaarden mogen overboord
 Nederlander slaapt van zondag op maandag het slechtst
 Driedaagse werkweek perfect om ouderen aan het werk te houden
 Vierdaagse werkweek: goed voor het milieu en medewerker
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10