zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Driedaagse werkweek perfect om ouderen aan het werk te houden

25 juli 2014 - Een kortere week zou vooral voor oudere werknemers ideaal zijn, op voorwaarde dat bedrijven voldoende fantasie  hebben om zo'n verkorte werkweek efficiënt in te voeren.

Dat zegt Michael Skapinker, columnist van de Financial Times, naar aanleiding van een voorstel van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Express.be vertaalde.



Lang leven
Carlos Slim, topman van de Mexicaanse telecom-operator America Movil, zegt dat het voor werknemers niet langer zinvol is om als vijftiger of zestiger op met pensioen te gaan op een ogenblik dat ze nog één derde van hun leven voor zich hebben.
De Mexicaanse ondernemer stelt dat mensen in de toekomst zullen moeten doorwerken tot ze 70 of 75 zijn, maar daarbij moeten kunnen kiezen voor een werkweek van drie dagen, desnoods met elf werkuren per dag.

Werk en ontspanning
"Langer doorwerken is goed voor de samenleving, vooral wanneer er een tekort dreigt aan jongeren die de gepensioneerden moeten onderhouden," voert Skapinker aan. "Bovendien is het goed voor oudere werknemers, die vaak streven naar een mix van werk en ontspanning.  Vier vrije dagen per week zou tenslotte een impuls zijn voor de recreatie- en entertainmentsector."

Evenveel salaris
Slim suggereert dat de werknemers voor de driedaagse week hetzelfde salaris zouden ontvangen als fulltime collega’s. Veel werknemers zullen echter voorstander zijn van een kortere werkweek tegen een lagerloon, en zonder dat ze elf uur per dag moeten gaan werken. "Voor bedrijven kan dit systeem een middel zijn om waardevolle expertise in huis te houden, maar toch te besparen op loonkosten. Als bedrijven creatief genoeg zijn om kortere werkweken op een geschikte manier te introduceren, kunnen veel voordelen worden gerealiseerd," voert Skapinker aan. "De praktijk leert dat werknemers met kortere werkweken zich meer op hun taken focussen. Om de voordelen van het systeem te kunnen benutten, is echter een verandering in het management-denken nodig. Daarbij moet men beseffen dat op dit ogenblik een groot gedeelte van de werktijd in de kantoren wordt verspild. Bovendien moeten werknemers geëvalueerd worden op productiviteit in plaats van op aanwezigheid."


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers 28 procent van de tijd bezig met e-mail
 Werkende heeft het te druk voor lunch
 Kabinet ziet niets in vierdaagse werkweek
 Manager verspilt vijf uur per week aan vergaderingen plannen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10