zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

74 procent OT-managers rapporteerde datalek afgelopen jaar

IT en OT werken steeds meer samen aan veiligheid

6 mei 2019 - Fortinet heeft een onderzoek afgerond onder OT- managers bij organisaties met meer dan 2.500 werknemers. Hieruit blijkt dat de beveiliging van operationele technologie (OT) niet afdoende is geregeld.

Het onderzoek laat zien dat 74 procent van alle OT-managers de afgelopen twaalf maanden te maken kreeg met een datalek. Dit had vervolgens vervelende gevolgen voor de organisatie, zoals een terugval van de veiligheid, productiviteit en omzet, blootstelling van bedrijfskritische data en imagoschade.


 
Vitale infrastructuren
De term operationele technologie (OT) verwijst naar de hardware en software die wordt gebruikt voor industriële bedieningssystemen zoals SCADA. En die dienen weer als basis voor het beheer van vitale infrastructuren. OT wordt ingezet door organisaties wier faciliteiten van cruciaal belang zijn voor de veiligheid en het welzijn van mensen. Voorbeelden zijn zorginstellingen, transportbedrijven, watervoorzieningsbedrijven en energiebedrijven.
 
Meest voorkomende cyberaanvallen
De meest voorkomende typen cyberaanvallen die het op OT-omgevingen hebben gemunt zijn malware, phishing, spyware en mobiele hacks. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat deze aanvallen om vier belangrijke redenen een hardnekkig probleem blijven:
 
 • Gebrekkig overzicht: 78 procent van alle organisaties heeft slechts gedeeltelijk overzicht op de beveiliging van hun OT. Dit maakt het moeilijk voor beveiligingsteams om afwijkend gedrag te detecteren, snel op incidenten te reageren en potentiële cyberbedreigingen te analyseren. Al deze zaken zijn echter van cruciaal belang voor een succesvolle beveiliging.
 • Personeelstekort: Zoals in diverse andere sectoren is er sprake van een tekort aan beveiligingstalent. De schaarste aan vaardige beveiligingsprofessionals is een belangrijk punt van zorg voor OT-managers die overwegen om nieuwe beveiligingstools en –mechanismen binnen hun netwerk te implementeren.
 • Snelle veranderingen: 64 procent van alle OT-managers zegt moeite te hebben om de laatste ontwikkelingen op beveiligingsgebied bij te houden. Tegelijkertijd kan een vertraging van hun initiatieven voor digitale transformatie ten koste gaan van hun concurrentiepositie.
 • Netwerkcomplexiteit: OT-netwerkomgevingen zijn complex van aard. Er moeten tussen de 50 en 500 apparaten worden bewaakt en beveiligd. Veel daarvan zijn afkomstig van verschillende fabrikanten. Dit versterkt het gebrek aan overzicht en het personeelstekort, omdat elk apparaat weer andere data opslaat en een andere beveiligingsconfiguratie vereist.
 •  
  Maatregelen voor het verbeteren van de OT-beveiliging
  In het onderzoek werd ook gevraagd welke maatregelen OT-managers van plan zijn door te voeren, om zo de interne beveiliging te verbeteren en de kans op downtime als gevolg van cyberaanvallen te verkleinen.
  Ten eerste gaf 62 procent van alle respondenten aan dat hun organisatie dit jaar van plan is om het beveiligingsbudget fors te verhogen. Daarnaast brengen organisaties wijzigingen in hun cybersecurity-strategie aan. 70 procent zegt van plan te zijn om hun CISO het komende jaar verantwoordelijk te maken voor de strategie voor OT-beveiliging. Momenteel houdt slechts negen procent van alle CISO’s toezicht op de OT-beveiliging.
  Vincent Zeebregts, country manager Fortinet Nederland: "Hoewel IT en OT traditioneel afzonderlijk werden beheerd, zien we het afgelopen jaar een groeiende tendens tot convergentie van deze twee grootheden. De integratie van IT-functionaliteit in OT-systemen wordt aangejaagd door onder andere mogelijkheden voor big data-analyse en machine learning. Het is echter belangrijk voor OT-teams om na te gaan hoe deze convergentie van invloed is op de beveiliging van de vitale infrastructuur. En dat is geen overbodige luxe, omdat downtime als gevolg van een cyberaanval ingrijpende gevolgen kan hebben voor de nationale economie, volksgezondheid en productiviteit. En erger nog: de veiligheid van medewerkers en de lokale bevolking kan zelfs in het geding komen als hackers een OT-systeem binnendringen."
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Vier technologietrends die we de komende jaren steeds vaker gaan zien
   Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval
   Meer dan een derde van de CMO's verliest talent aan concurrenten
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Helft organisaties heeft geen inzicht in datalekken eigen IoT-devices
   Meerderheid consumenten stopt organisatie in de ban bij datalek
   Houd het vertrouwelijk: boetes voor slechte omgang met privacy
   AVG leidt tot ethische dilemma’s bij IT’er
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
  Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
  Download het white paper
  Lees verder
  Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
  De kracht van buitenreclame blijft bestaan
  reacties
  Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
  Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
  Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
  Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
  Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
  25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
  Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
  top10
  Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
  Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
  Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
  Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
  60 procent IT-securityspecialisten vindt ransomware en terrorismedreigingen vergelijkbaar
  Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
  Grootste uitdaging IT-afdelingen is digitale transformatie en behoud van technisch talent
  Werkend Nederland gaat er minimaal op vooruit
  Meeste finance afdelingen beschikken slechts over beperkte digitale basis
  Global Networking Trends report: NaaS steeds populairder
  meer top 10