zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna driekwart van de werknemers durft zich niet ziek te melden vanwege hooikoorts

Meldt u zich ziek met hooikoortsklachten?

25 april 2019 - Uit onderzoek van e-Kortingscode.nl blijkt dat zo’n zeventien procent van de werkende Nederlanders met hooikoorts zich wel eens ziek meldt vanwege de hooikoortsklachten. Opmerkelijk is dat 58 procent daarvan zich ziek meldt met griep als reden.

Jeuk aan de neus, constant niezen, tranende ogen. Het is weer dé tijd van het jaar, het lenteseizoen is begonnen en dus ook de hooikoortsklachten. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders last van hooikoorts. Er wordt verwacht dat dit binnen tientallen jaren zal stijgen tot 50 procent. Daarnaast wordt met de jaren het groeiseizoen van bomen en grassen verlengd en neemt het aantal allergiedagen toe. In de jaren 60 tot 80 duurde het groeiseizoen 39 weken, nu duurt het al ruim 42 weken. Dit komt door de temperatuurstijging in de zomer en de winter.Ziekteverzuim
Hooikoorts brengt ook hoge kosten met zich mee: het kost onze samenleving jaarlijks zo’n 3,3 miljard euro. Bijna twaalf miljoen gaven we uit aan medicatie, voornamelijk bij de drogist, maar de grootste oorzaak (70 procent) is ziekteverzuim. Gemiddeld vijf werkdagen per jaar blijft een hooikoortspatiënt thuis vanwege de klachten. Opmerkelijk is dus dat meer dan de helft niet de daadwerkelijke reden noemt bij zijn werkgever. ‘’Ik heb altijd het idee dat mensen die geen last hebben van hooikoorts zich niet kunnen inbeelden hoe vervelend de klachten kunnen zijn,’’ zegt R. Visser tijdens het onderzoek, ‘’daarom zal ik mij ook niet snel ziek melden met hooikoorts als reden.’’

Storend voor collega’s
Collega’s die ziek op het werk komen terwijl ze in bed horen te blijven staat in de top tien grootste irritaties op de werkvloer. Ruim een derde van de collega’s stoort zich aan de niesaanvallen en overige geluiden die een hooikoortspatiënt maakt. ‘’Ondanks mijn begrip voor de situatie vind ik het gesnotter van mijn collega bloedirritant. Ik kan mij daardoor ook minder concentreren,.’ zegt P. Kotter. Ook in het openbaar vervoer (25 procent) en in een restaurant (zeventien procent) vinden mensen hooikoortspatiënten storend.

Verkeer
Naast het feit dat hooikoorts zorgt voor ziekteverzuim en verlaagde productiviteit, is hooikoorts ook gevaarlijk in het verkeer. Rijden met hooikoorts is te vergelijken met rijden met drie glazen alcohol op. Met één keer niezen bent u, in het stadsverkeer, al gauw veertien meter verder zonder op het verkeer te letten. Een niesaanval kan u dus flink in gevaar brengen tijdens het autorijden. Bovendien kan het zorgen voor conflicten met uw collega’s; misschien is hooikoorts dan toch een goede reden om gewoon thuis te blijven?
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
 Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index
 Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Griepgolf kost dit jaar ‘slechts' 750 miljoen euro
 Nederlandse werknemers minst geneigd te spijbelen
 Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
 Werknemers voelen zich te verantwoordelijk om zich ziek te melden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (4) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (2) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
top10
Hé, zelfstandig ondernemer, waarom werk jij niet gewoon in loondienst?
Vijf zegeningen van een burn-out
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
meer top 10