zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemers minst geneigd te spijbelen

Onterecht ziekmelden moet voorkomen worden

18 oktober 2018 - Spijbelen van het werk. Meer dan een vijfde (21 procent) van de Europese werknemers vindt dit acceptabel. Nederlandse werknemers zijn het minst geneigd om zich ziek te melden (vijftien procent). In het Verenigd Koninkrijk is dit 27 procent.

Ook komt het in Nederland minder vaak voor dat werknemers geen zin hebben om te werken. Fransen en Engelsen gaan het vaakst met tegenzin naar hun werk.


Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van ADP naar onder andere de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer. Aan het onderzoek namen ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk deel, waaronder 500 Nederlanders.
Uit het onderzoek blijkt dat driekwart (74 procent) van de Europese werknemers het afgelopen jaar minstens één keer geen zin had om naar hun werk te gaan en dat één op de tien (tien procent) zelfs een aantal keer per week liever thuis blijft.

Veranderen van baan
Organisaties lopen niet alleen het risico werknemers voor een korte ziekteperiode te missen door onterechte ziekmeldingen. Veel Europese werknemers overwegen sowieso hun baan op te zeggen. Meer dan een kwart (28 procent) van de Europese werknemers heeft minstens om de paar maanden het gevoel te willen stoppen met hun huidige baan en meer dan één op de tien (dertien procent) zelfs wekelijks of vaker.
In landen met relatief veel werknemers die overwegen hun huidige baan op te zeggen, staat men makkelijker tegenover het onterecht ziekmelden. Britse werknemers overwegen het vaakst om ontslag te nemen, waarbij negentien procent elke week of vaker overweegt te stoppen. Dit is bijna het dubbele dan dat van werknemers in Nederland (negen procent) - gevolgd door Italië (dertien procent) en Frankrijk (twaalf procent). In eenzelfde patroon zijn de werknemers in het Verenigd Koninkrijk (27 procent), Frankrijk (23 procent) en Italië (twintig procent) het meest geneigd om zich onterecht ziek te melden.

Verzuim kost geld
"Verzuim kost werkgevers veel geld, het is daarom belangrijk om onterecht ziekmelden te voorkomen," zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. "Toch is een dagje spijbelen van het werk niet per se negatief. Beter een dag missen dan door blijven gaan tot u niet meer kan. Dat leidt alleen maar tot langer verzuim." Als er veel gespijbeld wordt, moet dat voor de werkgever wel een rode vlag zijn, licht Brand toe: "De sleutel is een individuele aanpak. Men ziet vaak dat bedrijven algemene maatregelen nemen om werkgeluk te bevorderen. Een soort one-size-fits-all. Maar dat zit nooit lekker. Ieder mens heeft andere behoeftes om tevreden te zijn op het werk. U moet als werkgever dus in gesprek blijven met ieder individu."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Eén op de drie werknemers worstelt met werk-privébalans
 'Beleggers moeten niet doorschieten in hun negatieve sentiment'
 Geanne van Arkel van Interface is ‘MVO-manager van het jaar’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
 Werknemers voelen zich te verantwoordelijk om zich ziek te melden
 Luie manager voorkomt burn-out
 Driekwart meldt zich niet ziek bij griep
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
3 manieren om meer uit je Google Ads campagnes te halen
reacties
Over duurzaamheid gesproken (1) 
Een werkvloer waar iedereen zich welkom voelt: vijf tips (1) 
Nederlandse manager print jaarlijks 28,6 kilo papier  (1) 
Twee derde millennials niet blij met zijn leven  (2) 
Hoe ontwikkel en behoud je jonge medewerkers? (1) 
Onbereikbaarheid smartphonegebruiker leidt tot relatieproblemen (1) 
Tien tips om te scoren met sport (1) 
top10
Eén op de drie werknemers worstelt met werk-privébalans
Werknemers oordelen: dit zijn de 25 beste Nederlandse werkgevers
De grootste energieslurpers voor millennials op de werkvloer
Tien symptomen van een gezonde bedrijfscultuur
In vijf simpele stappen naar een goed pensioen
Vertrouwelijke informatie valt in verkeerde handen door onoplettendheid
Innovatie en klantgerichtheid: sleutel voor een succesvolle supply chain-strategie
Over duurzaamheid gesproken
Drie redenen om meteen te starten met identiteits- en toegangsbeheer
Handelsoorlog kan half procent BBP kosten
meer top 10