zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemers minst geneigd te spijbelen

18 oktober 2018 - Spijbelen van het werk. Meer dan een vijfde (21 procent) van de Europese werknemers vindt dit acceptabel. Nederlandse werknemers zijn het minst geneigd om zich ziek te melden (vijftien procent). In het Verenigd Koninkrijk is dit 27 procent.

Ook komt het in Nederland minder vaak voor dat werknemers geen zin hebben om te werken. Fransen en Engelsen gaan het vaakst met tegenzin naar hun werk.


Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van ADP naar onder andere de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer. Aan het onderzoek namen ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk deel, waaronder 500 Nederlanders.
Uit het onderzoek blijkt dat driekwart (74 procent) van de Europese werknemers het afgelopen jaar minstens één keer geen zin had om naar hun werk te gaan en dat één op de tien (tien procent) zelfs een aantal keer per week liever thuis blijft.

Veranderen van baan
Organisaties lopen niet alleen het risico werknemers voor een korte ziekteperiode te missen door onterechte ziekmeldingen. Veel Europese werknemers overwegen sowieso hun baan op te zeggen. Meer dan een kwart (28 procent) van de Europese werknemers heeft minstens om de paar maanden het gevoel te willen stoppen met hun huidige baan en meer dan één op de tien (dertien procent) zelfs wekelijks of vaker.
In landen met relatief veel werknemers die overwegen hun huidige baan op te zeggen, staat men makkelijker tegenover het onterecht ziekmelden. Britse werknemers overwegen het vaakst om ontslag te nemen, waarbij negentien procent elke week of vaker overweegt te stoppen. Dit is bijna het dubbele dan dat van werknemers in Nederland (negen procent) - gevolgd door Italië (dertien procent) en Frankrijk (twaalf procent). In eenzelfde patroon zijn de werknemers in het Verenigd Koninkrijk (27 procent), Frankrijk (23 procent) en Italië (twintig procent) het meest geneigd om zich onterecht ziek te melden.

Verzuim kost geld
"Verzuim kost werkgevers veel geld, het is daarom belangrijk om onterecht ziekmelden te voorkomen," zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. "Toch is een dagje spijbelen van het werk niet per se negatief. Beter een dag missen dan door blijven gaan tot u niet meer kan. Dat leidt alleen maar tot langer verzuim." Als er veel gespijbeld wordt, moet dat voor de werkgever wel een rode vlag zijn, licht Brand toe: "De sleutel is een individuele aanpak. Men ziet vaak dat bedrijven algemene maatregelen nemen om werkgeluk te bevorderen. Een soort one-size-fits-all. Maar dat zit nooit lekker. Ieder mens heeft andere behoeftes om tevreden te zijn op het werk. U moet als werkgever dus in gesprek blijven met ieder individu."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
 Werknemers voelen zich te verantwoordelijk om zich ziek te melden
 Luie manager voorkomt burn-out
 Driekwart meldt zich niet ziek bij griep
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10