zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Brexit en de privacywetgeving: hoe verder?

Veel bedrijven nog niet AVG-proof

3 april 2019 - Twee weken geleden demonstreerden er in Londen meer dan een miljoen mensen tegen de Brexit. De protestmars gaat de boeken in als één van de grootste Britse demonstraties aller tijden. De verdeeldheid is groot en de tijd dringt.

De Britten hebben tot 12 april de tijd om met een alternatief plan te komen. Lukt dit niet, dan volgt er een harde Brexit. Deze onrust leidt niet alleen straks, maar ook nu al voor chaos in verschillende bedrijfstakken. Eén van de overkoepelende thema’s? De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).Verenigd Koninkrijk als derde land
Stephanie Billar, privacy jurist en legal council bij ilionx, legt uit hoe het zit: "Als het Verenigd Koninkrijk straks Europa-af is, wordt dit een ‘derde land’, wat een behoorlijke impact heeft op de bescherming van persoonsgegevens. Net als met andere, buiten de EU gevestigde leveranciers, zijn er andere overeenkomsten dan de verwerkersovereenkomsten nodig om de privacy van uw klanten te garanderen en de veiligheid van deze gegevens te waarborgen. Zijn deze overeenkomsten niet op tijd rond, dan riskeert u mogelijk imagoschade en flinke boetes."

Veel bedrijven nog niet AVG-proof
De Britse waakhond ICO heeft onderzoek gedaan naar het aantal bedrijven dat al compliant is met de nieuwe wetgeving. De uitkomst? Veel bedrijven zijn nu, een jaar na dato, nog niet AVG-proof. Billar vertelt: "Niet alleen in het kader van compliancy, maar ook met oog op de Brexit, is het van belang dat bedrijven hun leveranciers in kaart hebben gebracht. Dit maakt het namelijk mogelijk om te inventariseren welke leveranciers Brits zijn en welke gegevens zij verwerken." Daarnaast missen organisaties vaak AVG-experts. Volgens de verordening is een Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) voor veel organisaties verplicht. Deze FG’s houden vaak toezicht op meerdere organisaties. Billar: "De FG adviseert en ziet toe op de naleving van de AVG en het interne gegevensbeschermingsbeleid. Het inrichten van een AVG-compliant landschap, waaronder het opstellen en afsluiten van overeenkomsten met leveranciers, behoort echter niet tot de taken van de FG. Omdat veel bedrijven naast de FG geen security- en privacy professionals in dienst hebben, bestaat er een reële kans dat er te laat ingespeeld wordt op de veranderingen door de Brexit. Dit betekent dat deze bedrijven zeer waarschijnlijk achterlopen en dus ook een aanzienlijk hoger risico lopen."

Vijf stappen voor een goede voorbereiding op de Brexit
Er is een vijftal stappen die organisaties die data uitwisselen met het Verenigd Koninkrijk kunnen doorlopen in het geval van een no-deal Brexit. Billar vertelt: "Stap één betreft het vaststellen van de verwerkingsactiviteiten waarbij persoonsgegevens aan het Verenigd Koninkrijk worden verstrekt. Met welke leveranciers werkt u samen en wat doen zij precies met welke gegevens? De tweede stap is het opstellen van nieuwe privacy-overeenkomsten. Hier komen de kennis en ervaring van privacy- en security-experts goed van pas. Ten derde moeten deze overeenkomsten al op 12 april ondertekend zijn en klaar zijn voor gebruik. De vierde stap heeft een interne focus. In interne documenten moet worden aangegeven dat er persoonsgegevens aan het Verenigd Koninkrijk worden verstrekt. Tot slot moet de privacyverklaring voor uw klanten aangepast zijn, zodat zij op de hoogte zijn gesteld van de nieuwe situatie."

EU model clause biedt uitkomst
Het European Data Protection Board (EDPB) biedt een aantal modelovereenkomsten die helpen met uw AVG-beleid. Billar voegt toe: "Let wel goed op. Uit deze overeenkomsten mag u geen onderdelen verwijderen. De bepalingen in deze modelovereenkomsten bevatten de minimumvereisten. U heeft wel de ruimte om de bepalingen aan te vullen. Zo kunt u specifiek aangeven welke security-maatregelen genomen moeten worden en welke verwachtingen u heeft van uw leverancier op het gebied van technische en organisatorische voorzieningen."

AVG op één
Door de ophanden zijnde Brexit worden samenwerkingsverbanden op hun kop gezet. De logistiek, planning en financiën moeten opnieuw worden ingericht en alle processen moeten juridisch ook nog eens kloppen. Billar: "Maak uw AVG-beleid absolute prioriteit en reserveer er tijd en resources voor. Voordat u het weet, is het 12 april. Door nu extra tijd te investeren, voorkomt u een hoop ellende aan het eind van de rit."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance
 Hoe transformeren opkomende technologieën onze levens tegen 2030?
 Recordaantal ondernemingen worden intelligent met groeiende IoT-investeringen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risk en compliance specialisten worden door Brexit nog schaarser
 Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
 Brussel nog lang niet klaar om stokje van Londen over te nemen
 Organisaties met goed risicomanagement beter bestand tegen risico’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (2) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Coaching populairder dan ooit
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Helft werknemers solliciteert onder werktijd
IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
meer top 10