zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Shell meest favoriete werkgever in 2018

Ook Overheid, NS, ASML populair bij werkzoekenden

14 februari 2019 - Shell is de meest favoriete werkgever van Nederland in 2018. Hiermee staat het bedrijf weer op nummer één op de ranglijst, nadat de Rijksoverheid twee jaar op rij de favoriete werkgever was.

Op de tweede plaats staat nu de Rijksoverheid, gevolgd door de Politie, KLM en Defensie. 


De grootste daler in de top tien is ING dat van een zesde plek in 2018 wegzakt naar plaats negen. Opvallend is dat Rabobank en ABN AMRO geen deel meer uitmaken van de top tien. Zij hebben hun plaats afgestaan aan de NS en hightechbedrijf ASML. Dit blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder de Nederlandse beroepsbevolking ondervraagd in 2018.

Shell op nummer een
"Shell laat zien dat ze op de arbeidsmarkt nog steeds een top of mind positie hebben. Ook bij vrouwen zijn zij steeds populairder geworden, mede dankzij gerichte arbeidsmarktcampagnes. Een strategische employer branding heeft veel invloed op de voorkeurspositie op de arbeidsmarkt," aldus Gijs de Haas van Dorsser, managing director van Intelligence Group. Shell staat al jaren in de top en heeft in 2018 het stokje voor de eerste plaats overgenomen van de Rijksoverheid. Marloes Michon, Directeur HR van Shell Nederland, is blij met de eerste plek: "Wat leuk dat we dit jaar op de eerste plek staan van favoriete werkgever. Wellicht dat het komt doordat steeds duidelijker wordt op welke manier Shell bijdraagt en verder wil bijdragen aan de Energietransitie (ET). Maar het kan ook komen door de verschillende campagnes die we voeren die laten zien dat Shell behalve een belangrijke speler in ET, ook gewoon een leuk bedrijf is om te werken met prettige internationale collega’s en een dynamische innovatieve werkcultuur."
Binnen de top tien zijn er in het afgelopen jaar een aantal verschuivingen te zien. De meeste bedrijven in de top tien zijn gestegen en ook de overheid doet het nog steeds goed. Daarnaast zijn de Nederlandse Spoorwegen en ASML afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid, zij zijn de nieuwkomers in de top tien. In 2018 lanceerde de Nederlandse Spoorwegen een nieuwe arbeidsmarktcampagne: 'De reis van morgen begint bij jou'.

Banken dalen in de lijst
Het is opvallend dat de drie grote banken, ING, Rabobank en ABN AMRO gedaald zijn in populariteit. Zo stond Rabobank de laatste jaren op een derde of vierde plek en is nu gedaald naar plek dertien. Onder IT'ers blijft ING de meest favoriete om voor te werken. Door alle digitale ontwikkelingen worden banken steeds meer IT-bedrijven. Andere populaire bedrijven voor IT’ers zijn Philips, Google, de Rijksoverheid en de Politie.

Nieuwkomers in de top 25
We zien ook een aantal nieuwe werkgevers die de top 25 binnen komen. Zo heeft Nike een grote sprong vooruit gemaakt (+58) en eindigt in 2018 op een achttiende plaats. Daarnaast zijn ook DSM (+25), het Ministerie van Veiligheid en Justitie (+24), Heineken (+vijftien), Schiphol (+veerien) en Coolblue (+twee) in populariteit gestegen in het afgelopen jaar en zijn nieuw in de top 25. Hierdoor vielen LUMC, Gemeente Amsterdam, Brandweer, UWV, Jumbo en Apple uit de lijst. 

Technische verantwoording
Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa 4.000 unieke respondenten. Op jaarbasis worden minimaal 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, regio en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. Bij de gestelde vraag konden respondenten zelf een antwoord invullen: "Bij welke specifieke bedrijven/instellingen (uw huidige werkgever uitgezonderd) zou u het liefst willen werken (zo concreet mogelijk, dus geen branche benaming en/of algemene benaming zoals gemeenten of banken)?’’ Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2018.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever zoekt vooral enthousiaste werknemers
 Vijf lessen in sterk werkgeverschap
 Tijden veranderen, en daarmee carrières
 Werknemers oordelen: dit zijn de 25 beste Nederlandse werkgevers
 
 
reacties
 
Jed  |   | 
14-02-2019
 | 
19:05 uur
Wanneer zal Coolblue de eerste plek overnemen?

In mijn ogen is het vrij logisch mbt de banken. Ook gericht op de IT'ers. Stabiele werkomgeving en vol met uitdagingen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10