zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier thema's die de M&A markt in 2018 domineren

12 februari 2018 - Terwijl directies en investeerders uitzien naar een aantrekkende economie in 2018, neemt Clifford Chance in haar Global M&A Trendrapport 2018 enkele ontwikkelingen onder de loep die verder bepalend zullen zijn voor de wereldwijde fusie- en overnamemarkt.

Guy Norman, Head Global Corporate Practice van Clifford Chance:  "Traditionele bedrijven zullen in 2018 blijven worstelen met forse uitdagingen. Dat vereist snelle verandering en innovatie in sterk concurrerende markten, verbeterde flexibiliteit in het omgaan met snellere veranderingen in regelgeving, en - voor beursgenoteerde bedrijven - versterking van de relaties met investeerders onder toenemende druk van activisten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de evolutionaire verschuivingen en veranderingen in de markt waarvan wij verwachten dat zij het komende jaar de activiteiten op het gebied van fusies en overnames zullen bepalen."


 
Vier belangrijke thema's
In het rapport van dit jaar bekijken de M&A-experts van Clifford Chance vier belangrijke thema's en hun impact op de wereldwijde M&A-markt in 2018.
 
1. Aandeelhoudersactivisme 2.0
In vergelijking met 2014 steeg het aantal activistische campagnes tegen bedrijven die hun hoofdkantoor in Europa hebben in 2017 met 99 procent ( Bron: Activist Insight ) – dit toont duidelijk aan dat activisten op de barricades staan. Activisme verspreidt zich vanuit de traditionele Noord-Amerikaanse markten naar Azië en Europa en strategieën worden meer gediversifieerd. Het betreft niet alleen de van oudsher kwetsbare sectoren en bedrijven van een bepaalde grootte; geen enkel bedrijf is immuun, en beursgenoteerde bedrijven moeten zich voorbereiden en hierop reageren met op maat gemaakte, weloverwogen en transparante oplossingen. Een bekend recent voorbeeld uit Nederland: Activistische aandeelhouder Elliott voerde een publieke campagne tegen Akzo omdat het niet wenste te onderhandelen over een overnamebod door het Amerikaanse PPG Industries. Hoewel het bod uiteindelijk niet doorging, vonden drie nieuwe – door Elliott gesteunde – benoemingen binnen de directie en de raad van commissarissen van Akzo plaats.
 
2. Data – de ontwikkeling van een nieuw soort kapitaal
Door de opkomst van data als een belangrijk nieuw soort kapitaal verandert de manier waarop kopers uit alle sectoren deals benaderen, zeker gezien de groeiende impact van cyberaanvallen en de toenemende controles en boetes van de privacytoezichthouders. Omdat het grootste deel van de data wereldwijd aanwezig is bij 'niet-tech' bedrijven zullen gevestigde bedrijven in 2018 meer gebruik gaan maken van hun data. Dit zal de aanhoudende groei van M&A-activiteit in het middensegment, die in het afgelopen jaar al te zien was, en de intensieve activiteit in ‘risicosectoren’, zoals detailhandel en consumentenbedrijven, verder opstuwen.
Tegelijkertijd wordt nieuwe privacywetgeving - van de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, ook bekend als GDPR) tot de recente cybersecuritywetgeving in de Chinese Volksrepubliek - een cruciale aanjager van hoe strategieën en deals worden gestructureerd.
Luke Grubb, Head Asia Tech Practice van Clifford Chance in Singapore: "Uiteenlopende standaarden zullen eerder kansen afsluiten dan creëren. De prestaties van sommige van de grootste Chinese technologiegiganten, die zich op het snijvlak van kunstmatige intelligentie (AI) en big data begeven, kunnen wellicht niet zonder meer worden geëxporteerd naar markten waar strengere privacywetgeving hun modellen voor het verzamelen en verwerken van gegevens zou kunnen ondermijnen."
 
3. Buitenlandse Directe Investeringen en M&A
Het Global M&A Trendrapport 2018 van Clifford Chance geeft aan dat grensoverschrijdend investeren steeds meer een politieke kwestie wordt, wat leidt tot verschillen in houding en regels. Enkele ontwikkelingen:
 
· Door ‘America First’ vindt er met betrekking tot buitenlandse kopers van een groeiende groep Amerikaanse bedrijven en met betrekking tot buitenlandse bedrijven met Amerikaanse activiteiten strengere toetsing plaats door CFIUS.
 
· Europa blijft een regio die erg open staat voor buitenlandse directe investeringen, maar de individuele landen hebben juist uiteenlopende benaderingen en politieke stemmingen, en de nieuwste ‘rijrichting’ qua houding is een factor die steeds belangrijker wordt voor dealmakers. Op pagina 19 van het rapport wordt Nederland vergeleken met zeven andere EU-landen. Nederland wordt nog steeds gezien als een traditioneel open economie maar waar de kans op staatsprotectie komende tijd kan toenemen. Gevoelige sectoren zijn telecommunicatie en infrastructuur, bij de andere zeven landen vallen defensie en energie op als gevoelige sectoren.
 
· In het kielzog van de keuze om de EU te verlaten zoekt de Britse regering de balans tussen ‘open’ blijven voor buitenlandse investeerders en het versterken van haar macht om vanuit nationale-veiligheidsoverwegingen te kunnen ingrijpen.
 
· In China blijven de autoriteiten uitgaande investeringen die niet voldoen aan hun strategische beleid beperken en worden nu ook investeringen in het binnenland op bepaalde gebieden, zoals financiële dienstverlening, gestimuleerd.
 
De tegenstrijdige perspectieven op internationale investeringen vormen een uitdagend platform voor grensoverschrijdende fusies en overnames. En zoals het Internationale Monetaire Fonds al waarschuwde in zijn meest recente World Economic Outlook: "een toename in handelsbelemmeringen en nieuwe regelgevende kaders (…) zullen zwaar wegen op wereldwijde investeringen en de efficiëntie van de productie verminderen."
 
Private Equity: Onder druk
Eind 2017 bereikten de niveaus van het voor private equity fondsbeheerders beschikbare niet-ingezette kapitaal een record met USD 1 biljoen, na USD 838 miljard in 2016 (Bron: Preqin). Nu deze enorme bedragen beschikbaar zijn, wordt er hevig geconcurreerd tussen private equity sponsors op het gebied van kwalitatief goede activa, met investeerders die op zoek zijn naar winst zoals zij die in het verleden ook behaalden. Als gevolg hiervan staan traditionele operationele- en beloningsmodellen onder druk en moeten sponsors innoveren om bij te blijven. Innovatie neemt vele vormen aan – sponsors diversifiëren in beleggingscategorieën en qua regio’s door te investeren in sectorspecialisten en door hun financieringsstructuren aan te passen met toenemend gebruik van kredietinstrumenten.
Jeroen Thijssen, Private Equity partner bij Clifford Chance in Amsterdam: "Sponsors moeten zich aanpassen om toegang te krijgen tot kansen in de markt. Investeringen spitsen zich toe op het afdekken van risico's en firma’s passen hun interne structuren aan door fondsen te werven voor een specifieke sector of schakel in de waardeketen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance
 Hoe transformeren opkomende technologieën onze levens tegen 2030?
 Recordaantal ondernemingen worden intelligent met groeiende IoT-investeringen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dieptepunt fusies en overnames in vierde kwartaal
 Minder geslaagde transacties Europa en Noord-Amerika
 Recordaantal fusies en overnames in zorg
 Europese fusies en overnames op stoom
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (2) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Coaching populairder dan ooit
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Helft werknemers solliciteert onder werktijd
IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
meer top 10