zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verslaving kost economie vele miljarden

4 december 2018 - Verslaving kost de Nederlandse economie jaarlijks vele miljarden. Dit stelt Mathijs Ummels, internationaal consultant, ex gokverslaafde en auteur van het boek ‘Heel Nederland verslaafd’.

Ummels heeft veel onderzoek gedaan naar verslaving in Nederland en concludeert dat de economische impact van verslaving snel stijgt: "Nederland telt nu zo’n twee miljoen mensen waarvan we weten dat ze verslaafd zijn. Het aantal daadwerkelijke verslaafden komt uit op het dubbele, vier miljoen dus. Op verslaving rust nog een flinke taboe. Verslaving heeft enorme gevolgen voor de economie in Nederland. Werknemers zijn veel minder efficiënt, vallen uit, veroorzaken ongevallen op de weg en op de werkvloer. Alleen de economische impact van alcohol is al drie miljard euro in Nederland. Er is weinig verbeelding voor nodig dat de daadwerkelijke economische schade vele miljarden hoger ligt en continu stijgt."



Jongere generatie
Ummels vindt dat de overheid ook kritisch moet kijken naar de jongere generatie als het om verslaving gaat. Recent publiceerde Universiteit Utrecht nog dat een op de tien jongens tussen twaalf en vijftien jaar gameverslaafd is. Ze zijn sociaal geïsoleerd, de schoolprestaties en daarmee hun toekomstperspectief in onze maatschappij dalen drastisch. Zelf is Ummels twintig jaar gokverslaafd geweest. Als internationaal consultant en motivational speaker leidde hij een intens dubbelleven. In 2013, in een afkickkliniek in Zuid-Afrika knokte hij voor herstel. In zijn boek ‘Heel Nederland verslaafd’ deelt hij zijn aangrijpende verhaal en unieke inzichten om halsstarrige patronen - voor mens en organisatie - te doorbreken. 
 
Verslaafd aan bedrijfspatronen: 35 procent van Nederlandse organisaties heeft moeite om veranderende klantverwachtingen bij te houden in de komende vijf jaar
"Niet veel mensen weten dat ook bedrijven verslaafd kunnen raken. Denk hierbij eens aan de talrijke vaste patronen die iedere organisatie bezit.  Sommige werken goed, andere zijn minder efficiënt. Als consultant ben ik jarenlang werkzaam geweest bij grote, veelal internationaal opererende bedrijven. Patronen herkennen en doorbreken, dat was kortgezegd mijn opdracht. En toch ging het uiteindelijk vaak mis. Patronen doorbreken betekent dagdagelijkse aandacht besteden aan prioriteit nummer een, in alle geledingen van de organisatie. En niet voor een paar weken, maar over een langere periode." Digitalisering is zo’n voorbeeld dat bij veel bedrijven in Nederland geldt als een topprioriteit. In de praktijk blijkt dat slechts een op de 25 bedrijven in Nederland bestempeld kan worden als een Digital Leader volgens de Dell Technologies Digital Transformation Index (nov. 2018). Het diepgaande onderzoek wijst uit dat 35 procent van de managers van Nederlandse organisaties gelooft dat hun organisatie moeite zal hebben om te voldoen aan de veranderende verwachtingen van klanten in de komende vijf jaar. 27 procent van hen is bang dat hun organisatie achterop zal raken. "Schrikbarende cijfers, zeker als men leest dat relatief veel bedrijven (55 procent) maar langzaam richting een digitale transformatie bewegen of helemaal geen digitaal plan hebben voor hun organisatie. Veranderen is lastig als blijkt dat u als mens en organisatie verslaafd bent." 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mobiele professionals steeds meer verslaafd aan Wi-Fi
 Test in zeven vragen of u workaholic bent
 'Smartphone moet taboe worden op de werkvloer'
 Zeven criteria van werkverslaving – hoe hoog scoort u?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10