zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge vrouw blijft achter in loongroei na kankerdiagnose

30 november 2018 - Nederlanders leveren na een kankerdiagnose nauwelijks loon in ten opzichte van de totale populatie. Wel zijn er enkele subgroepen die in nadelige zin opvallen. Zo blijft het salaris van jonge vrouwen na een kankerdiagnose achter bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit een omvangrijke data-analyse van Deloitte en Amsterdam UMC naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt na de diagnose kanker. Het onderzoek is in opdracht van oPuce Foundation uitgevoerd aan de hand van microdata van het CBS. ​​​​​​​​​


Isabelle Lebrocquy, directeur van oPuce Foundation: "Dit onderzoek is een geweldige doorbraak. Door de samenwerking tussen wetenschappers en big data-experts wordt eindelijk onderbouwd wat ik regelmatig hoor: enerzijds dat een kankerdiagnose en werken vaak goed samen kan gaan. En anderzijds dat diezelfde diagnose jonge mensen en met name jonge vrouwen vaak harder treft in hun carrière. Ik hoop dat dit het begin is van structureel onderzoek."
 
De overheid en werkgevers
In het algemeen komen relatief geen grote verschillen naar boven als Nederlanders met de diagnose kanker worden vergeleken met de totale populatie. Zo daalt het jaarlijks loon van de patiëntengroep over vijf jaar met 1.002 euro meer dan bij de rest van Nederland. Het verschil in inkomen is over een periode van vier jaar nog kleiner: 225 euro in het nadeel van de patiëntengroep.
Martijn Ludwig, projectleider en senior manager bij Deloitte: "Het verschil tussen loon en inkomen is grotendeels te verklaren door het in werking treden van het Nederlandse sociale vangnet. Dit kan betekenen dat zowel de overheid als werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Niet eerder kon met data-analyse zo’n compleet beeld worden geschetst van hoe mensen met de diagnose kanker zich op de arbeidsmarkt verhouden tot overige Nederlanders. Eerdere aannames over de mate van verantwoordelijkheid die bedrijven en overheden nemen kunnen eindelijk worden onderbouwd met cijfers."
 
Jonge vrouwen, lageropgeleiden, uitzendkrachten en horecapersoneel
Bij jonge vrouwen is het verschil in de loonontwikkeling tussen mensen met kankerdiagnose en de controlegroep veel groter dan bij de totale populatie. Naast jonge vrouwen zien we dat lageropgeleiden, horecapersoneel en uitzendkrachten in negatieve zin afwijken van het algemene beeld na een kankerdiagnose. Vooral op het gebied van contractsoorten, sociale zekerheid, werknemerschap en loon gaan zij er na diagnose sterker op achteruit of minder op vooruit. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Teams met evenwichtige man/vrouw verdeling presteren beter
 Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
 Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
 Vrouwen en jongeren missen empathie bij collega’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10