zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontwikkel uw cloud-skills

22 november 2018 - Een van de meest gehoorde termen in de IT-wereld is multi-cloud; het aan elkaar koppelen en door elkaar gebruiken van verschillende cloud-technologieën.

Voorheen gebruikten we software op eigen servers, daarna kwam software als dienst uit ‘de cloud’ en nu maken we gebruik van een combinatie van private en publieke clouds en software in een eigen datacenter. Het is volgens de experts ‘the way to go’ om snel te kunnen schakelen in de bedrijfsvoering en in te spelen op veranderende behoefte. Veel artikelen gaan volgens Jack Niesen, cloud-expert bij F5 Networks echter over de beveiliging, software-uitdagingen, benodigde applicatie-services en andere hardware- en software-gerelateerde zaken, terwijl een cruciaal element over het hoofd wordt gezien: "We vergeten dat voor al die nieuwe technologie ook bepaalde kennis nodig is. Kennis die niet per definitie aanwezig is bij de bestaande IT-specialisten. Er ontstaat momenteel al een onbalans in de aanwezige kennis en kunde van IT-mensen en dat wat nodig is. Deze zogeheten skills-gap moet niet veel groter worden om economische, bedrijfsmatige en beveiligingstechnische redenen."


 
Verslepen van apps naar de cloud
Multi-cloud gaat over het verslepen van apps naar de cloud, maar dat is de technische kant van het verhaal. Niesen: "Bedrijfsdoelen en marktbehoeften moeten naast elkaar worden gelegd, en op basis daarvan bepaalt u welke tools nodig zijn om geautomatiseerde workflows, inzicht en analysemogelijkheden te realiseren. Dit zorgt voor een andere dynamiek. Om beter samen te kunnen werken zijn nieuwe werkmethodes nodig. Dit heeft gevolgen voor hoe medewerkers worden ingezet. Om van toegevoegde waarde te blijven, moeten netwerkbeheerders automatiseringkennis ontwikkelen om langzame, handmatige processen te verminderen. Daarnaast moeten ontwikkelaars zoals DevOps-teams zich verdiepen in security. Kennis en kunde moet meer bedrijfsbreed worden gedeeld en geoptimaliseerd."

Kennis-update
Niesen benadrukt dat aanwezige kennis en kunde waardevol is, maar wel moet worden geactualiseerd: "Cloud architects moeten toegang krijgen tot geavanceerde tools die zichtbaarheid en analysemogelijkheden bieden, die zeer intelligent werken, context-bewust zijn, en het makkelijk maken om beleidsregels te volgen. Automatisering van processen moet over de verschillende clouds heen worden doorgevoerd. Enerzijds voor eenvoud, maar zeker ook voor compliancy-doeleinden."
Dit heeft gevolgen voor de inhoudelijke taken van het personeel. Niesen: "Als u medewerkers standaard taken laat uitvoeren, kunt u dat net zo goed outsourcen of door lager geschoold personeel laten doen. De mensen die nu hiervoor worden ingezet zijn echter veel te waardevol: houd ze binnen het bedrijf en laat ze waarde toevoegen aan processen die van hun kennis en ervaring profiteren. Pas-afgestudeerden hebben cloud, apps etc. met de paplepel meegekregen. IT-mensen met wat meer ervaring moeten daarvoor open staan om samen een perfect team te vormen."
 
Het begint met onderwijs
Engelstalige onderwijsinstellingen gebruiken vaak de term STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics. Het dient als uitgangspunt voor het curriculum. Niesen: "Ik zou de S liever vervangen door Security. Wanneer studenten toegang krijgen tot betere security-resources, zal het aandeel van cybersecurity in het academische curriculum sterk worden vergroot. Hiermee leren studenten hoe ze hun eigen gegevens beter beschermen, maar het stelt ze ook in staat om een ander carrièrepad te kiezen doordat ze mogelijkheden te zien krijgen."
Door de technologische trends bij te benen en te duiden, kunnen studenten kennis en kunde ontwikkelen die hen uiterst waardevol maakt voor de arbeidsmarkt. Niesen: "Specifieke kennis opbouwen in app-ontwikkeling en architectuur-ontwerp zorgt voor nieuwe talenten die hard nodig zijn. Uiteraard ligt er ook een taak bij bedrijven om deze aanstormende talenten een stageplek en trainee-programma’ te bieden voor de nodige praktijkervaring. Alleen in die combinatie kunnen we de ‘skills-gap’ het hoofd bieden."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlandse zakenreiziger reist liever niet naar onveilige landen
 Merken willen in 2019 meer grip krijgen op klantgegevens
 'Er is een cyberoorlog gaande'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven onderschatten blootstelling data in de cloud
 MKB-bedrijven worstelen met cloudomgeving
 64 procent ervaart IoT-problemen door toenemende cloudcomplexiteit
 Cloud-expert is de nieuwste droombaan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
A life changing event
Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
reacties
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (1) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
Kortsluiting bij energieleveranciers (2) 
Aantal bijstandsontvangers met 24. 000 afgenomen (1) 
Kwart Nederlanders misdraagt zich tijdens carnaval  (1) 
top10
Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)
Werkgever bemoeit zich graag met privéproblemen medewerker
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie
32 procent van de IT-managers omarmt Continuous Testing
Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
Cees Verkuyl en Derk van Manen vallen in de prijzen op Sales Event
Overzicht kwijt door inkoopwildgroei? Met deze drie tips pakt u de regie terug
meer top 10