zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onzekerheid op arbeidsmarkt blijft

14 november 2018 - De VCP heeft ernstige bezwaren tegen de kabinetsvoorstellen voor de arbeidsmarkt. Dat zegt de VCP in een reactie op de indiening van het wetsvoorstel Wab bij de Tweede Kamer. Met het wetsvoorstel Wab wordt het voor werkgevers te makkelijk om mensen te ontslaan.

Zij kunnen voortaan verschillende redenen aanvoeren om een einde te maken aan een dienstverband, de zogeheten cumulatiegrond. "Het ontslagrecht raakt hiermee uit balans," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. "Dit is niet wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Een normaal contract zou gewoon de norm moeten zijn".



Ontslag zonder dossier
"Een deugdelijk onderbouwd dossier lijkt niet meer nodig voor een ontslagaanvraag. De cumulatiegrond zal betekenen dat werkgevers makkelijker van hun medewerkers af kunnen komen," zegt Nic van Holstein. De VCP vindt een zorgvuldige onderbouwing en een deugdelijke grondslag noodzakelijk bij ontslag. "Het effect nu is mogelijke willekeur en onzekerheid bij werknemers." Het is van belang dat werknemers worden beschermd tegen ontslag. Sommige werkgevers zoeken met nu eenmaal uitwegen om werknemers te ontslaan, zoals recent is gebleken bij Ryanair. Bij toepassing van de cumulatiegrond kan de ontslagvergoeding straks weliswaar hoger uitvallen, maar volgens de VCP staat deze eventuele verhoging niet in verhouding tot de afbreuk aan ontslagbescherming. Bij langer lopende contracten wordt de transitievergoeding juist lager.

Flexibilisering en draaideurconstructies
De Wab is een nadere uitwerking van het regeerakkoord en is bedoeld als antwoord op de doorgeslagen flexibilisering. Volgens de VCP gaat het zo niet werken. Neem nu bijvoorbeeld het verruimen van de proeftijd naar vijf maanden, daarmee wordt niets opgelost en verkeren werknemers alleen maar langer in onzekerheid voordat ze een vast contract krijgen. Een ander voorbeeld is de uitbreiding van de ketenregeling, daarmee mogen er weer langer tijdelijke contracten geboden worden, waardoor draaideurconstructies aantrekkelijker worden.

Slecht voor leercultuur
De VCP heeft grote moeite met het verrekenen van scholing op de transitievergoeding. Met de Wab wordt het voor werkgevers mogelijk om scholing voor een andere functie bij dezelfde werkgever alsnog te verrekenen met de transitievergoeding. Bij het aanvaarden van een andere functie verkeert de werknemer echter in een afhankelijke positie. De medewerker zal zich dan al snel gedwongen voelen om akkoord te gaan met verrekening van de scholing. Dit voorstel in de Wab is dan ook slecht voor de leercultuur in ondernemingen, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. Dat terwijl het kabinet in het kader van Leven lang ontwikkelen de leercultuur zegt te willen bevorderen. De VCP ziet op onderdelen verbeteringen in de Wab, zoals de verplichting om vanaf dag één een transitievergoeding te betalen en een hogere WW-premie voor werkgevers bij flexibele contracten.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Sociale disruptie heeft grotere impact dan technologische’
 Detacheerders hebben verbindende rol bij tegengaan onbenut potentieel arbeidsmarkt
 Nederland positief over uitzendwerk ondanks hardnekkige misvattingen
 Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10