zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt

13 juni 2018 - De strijd om personeel zet zich in alle hevigheid voort, nu een krapper wordende arbeidsmarkt het invullen van vacatures steeds lastiger maakt.

Huidige medewerkers binden én hen met het oog op de toekomst inzetbaar houden, krijgt bij organisaties dan ook steeds meer prioriteit. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van HR Trends 2018-2019, het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals dat Berenschot uitvoert in samenwerking met Performa en Talentsoft.


 
Problemen met invullen vacatures
Het aantal organisaties dat problemen ervaart om specifieke vacatures ingevuld te krijgen, blijft stijgen: inmiddels betreft dit 71 procent (2017: 56 procent). Voor volgend jaar wordt een verdere toename verwacht. Ook is het voor het merendeel (60 procent) van de organisaties een probleem om bestaand personeel vast te houden. Dat is rien procent meer dan in 2017. Deze ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bemoeilijken het voor de HR-functie om haar voornaamste rol – zorg dragen voor voldoende en toegerust menselijk kapitaal om bedrijfsdoelen te realiseren – uit te voeren.
 
Techniek koploper wervingsproblemen
Gevraagd naar de mate waarin wervingsproblemen worden ervaren per functiegroep, geeft 58 procent aan regelmatig of vaak moeite te hebben met het werven van technisch personeel. Ten opzichte van 2017 stijgt bij alle functiegroepen het aantal respondenten dat moeite heeft om bepaalde vacatures te vervullen. Gemiddeld is er sprake van een stijging met zes procent-punt. De functiegroep Juridische Zaken is met een relatieve stijging van 101 procent de sterkste stijger. In absolute zin blijven Techniek & Onderhoud en ICT de koplopers, gevolgd door Productie & Operations.
 
Impact op HR-agenda
Ieder jaar vraagt Berenschot aan de respondenten wat de thema’s zijn die dit en komend jaar de HR-beleidsagenda gaan bepalen. Uit de top tien van de belangrijkste beleidsthema’s blijkt dat de HR-agenda de geschetste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt reflecteert. Voor 2018 handhaaft Versterking Arbeidsmarktcommunicatie & Employer Branding zich op nummer twee en dit beleidsthema stijgt naar verwachting naar de eerste plek in 2019. Ook andere HR-thema’s rond het behouden en inzetbaar houden van bestaand personeel en/of het succesvol binnenhalen van nieuwe medewerkers, bevinden zich in de top tien. "Werkgevers beseffen dat opleidingsfaciliteiten en een passend arbeidsvoorwaardenbeleid niet alleen aangewezen instrumenten zijn om in te spelen op de behoeften van het huidige personeel, maar ook belangrijk zijn voor de profilering van de organisatie bij nieuw aan te nemen medewerkers," aldus Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. Daarnaast staan de thema’s Duurzame Inzetbaarheid en Strategische Personeelsplanning nog steeds hoog op de HR-agenda.
 
Employee Experience als nieuw wapen tegen arbeidstekort
In de strijd om het binnenhalen of behouden van personeel voert bijna 60 procent van de respondenten een actief beleid ten aanzien van de Employee Experience: de totale ervaring van een medewerker binnen een organisatie, van eerste contact tot vertrek. Bij organisaties met meer dan 10.000 werknemers is dit zelfs 85 procent. Van de organisaties die een actief beleid voeren rondom Employee Experience, ervaart 75 procent problemen bij het ingevuld krijgen van vacatures. De invulling van de Employee Experience verschilt per organisatie en loopt uiteen van persoonlijke ondersteuning (mentoring/buddy’s) en talentmanagementprogramma’s tot community tools.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
 Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
 Actieplan diversiteit arbeidsmarkt gepubliceerd
 Goede kansen mbo'ers op de arbeidsmarkt
 2018 biedt meer kansen voor werkzoekenden
 
 
reacties
 
Nicol Heijmans  |   | 
7-08-2018
 | 
15:01 uur
Hoe dan wel de juiste werknemers in je bedrijf krijgen én behouden, zodat ze gemotiveerd en gedreven blijven? Want als HR-professional wil je uiteraard de juiste M/V op de juiste plaats. En wil je leidinggevenden concreet adviseren hoe ze het best met elke medewerker omgaan om op een fijne manier resultaten te boeken. Bovendien wil je weten welke talenten je voor de toekomst al in huis hebt.
Met een KernTalentenanalyse krijg je binnen 2 uur duidelijk of sollicitanten passend zijn voor de eventuele toekomstige functie binnen uw bedrijf. Maar ook of uw werknemers op de juiste plek zitten waar ze gemotiveerd en vol energie aan het werk willen blijven. Dit in combinatie met een team dat werkt vanuit elkaars sterktes en een leidinggevende die van daaruit zijn team aanstuurt. Met een KernTalentenanalyse zorgt u ervoor dat Trail & Error wegvallen en er voor uw bedrijf juist Return on Investment ontstaat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
Diverse organisatie trekt accounting talent aan
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
meer top 10