zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt

13 juni 2018 - De strijd om personeel zet zich in alle hevigheid voort, nu een krapper wordende arbeidsmarkt het invullen van vacatures steeds lastiger maakt.

Huidige medewerkers binden én hen met het oog op de toekomst inzetbaar houden, krijgt bij organisaties dan ook steeds meer prioriteit. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van HR Trends 2018-2019, het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals dat Berenschot uitvoert in samenwerking met Performa en Talentsoft.


 
Problemen met invullen vacatures
Het aantal organisaties dat problemen ervaart om specifieke vacatures ingevuld te krijgen, blijft stijgen: inmiddels betreft dit 71 procent (2017: 56 procent). Voor volgend jaar wordt een verdere toename verwacht. Ook is het voor het merendeel (60 procent) van de organisaties een probleem om bestaand personeel vast te houden. Dat is rien procent meer dan in 2017. Deze ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bemoeilijken het voor de HR-functie om haar voornaamste rol – zorg dragen voor voldoende en toegerust menselijk kapitaal om bedrijfsdoelen te realiseren – uit te voeren.
 
Techniek koploper wervingsproblemen
Gevraagd naar de mate waarin wervingsproblemen worden ervaren per functiegroep, geeft 58 procent aan regelmatig of vaak moeite te hebben met het werven van technisch personeel. Ten opzichte van 2017 stijgt bij alle functiegroepen het aantal respondenten dat moeite heeft om bepaalde vacatures te vervullen. Gemiddeld is er sprake van een stijging met zes procent-punt. De functiegroep Juridische Zaken is met een relatieve stijging van 101 procent de sterkste stijger. In absolute zin blijven Techniek & Onderhoud en ICT de koplopers, gevolgd door Productie & Operations.
 
Impact op HR-agenda
Ieder jaar vraagt Berenschot aan de respondenten wat de thema’s zijn die dit en komend jaar de HR-beleidsagenda gaan bepalen. Uit de top tien van de belangrijkste beleidsthema’s blijkt dat de HR-agenda de geschetste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt reflecteert. Voor 2018 handhaaft Versterking Arbeidsmarktcommunicatie & Employer Branding zich op nummer twee en dit beleidsthema stijgt naar verwachting naar de eerste plek in 2019. Ook andere HR-thema’s rond het behouden en inzetbaar houden van bestaand personeel en/of het succesvol binnenhalen van nieuwe medewerkers, bevinden zich in de top tien. "Werkgevers beseffen dat opleidingsfaciliteiten en een passend arbeidsvoorwaardenbeleid niet alleen aangewezen instrumenten zijn om in te spelen op de behoeften van het huidige personeel, maar ook belangrijk zijn voor de profilering van de organisatie bij nieuw aan te nemen medewerkers," aldus Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. Daarnaast staan de thema’s Duurzame Inzetbaarheid en Strategische Personeelsplanning nog steeds hoog op de HR-agenda.
 
Employee Experience als nieuw wapen tegen arbeidstekort
In de strijd om het binnenhalen of behouden van personeel voert bijna 60 procent van de respondenten een actief beleid ten aanzien van de Employee Experience: de totale ervaring van een medewerker binnen een organisatie, van eerste contact tot vertrek. Bij organisaties met meer dan 10.000 werknemers is dit zelfs 85 procent. Van de organisaties die een actief beleid voeren rondom Employee Experience, ervaart 75 procent problemen bij het ingevuld krijgen van vacatures. De invulling van de Employee Experience verschilt per organisatie en loopt uiteen van persoonlijke ondersteuning (mentoring/buddy’s) en talentmanagementprogramma’s tot community tools.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
 Actieplan diversiteit arbeidsmarkt gepubliceerd
 Goede kansen mbo'ers op de arbeidsmarkt
 2018 biedt meer kansen voor werkzoekenden
 
 
reacties
 
Nicol Heijmans  |   | 
7-08-2018
 | 
15:01 uur
Hoe dan wel de juiste werknemers in je bedrijf krijgen én behouden, zodat ze gemotiveerd en gedreven blijven? Want als HR-professional wil je uiteraard de juiste M/V op de juiste plaats. En wil je leidinggevenden concreet adviseren hoe ze het best met elke medewerker omgaan om op een fijne manier resultaten te boeken. Bovendien wil je weten welke talenten je voor de toekomst al in huis hebt.
Met een KernTalentenanalyse krijg je binnen 2 uur duidelijk of sollicitanten passend zijn voor de eventuele toekomstige functie binnen uw bedrijf. Maar ook of uw werknemers op de juiste plek zitten waar ze gemotiveerd en vol energie aan het werk willen blijven. Dit in combinatie met een team dat werkt vanuit elkaars sterktes en een leidinggevende die van daaruit zijn team aanstuurt. Met een KernTalentenanalyse zorgt u ervoor dat Trail & Error wegvallen en er voor uw bedrijf juist Return on Investment ontstaat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10