zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft werkend Nederland komt futloos thuis

4 oktober 2018 - Om meer aandacht te vragen voor het brein op de werkvloer start Zorg van de Zaak de landelijke campagne ‘Breinvriendelijk werken’. De campagne richt zich op werkend Nederland, omdat hardwerkende Nederlanders het verleerd zijn hun brein te laten rusten.

Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Signalen zoals futloosheid,aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid worden niet op tijd herkend. Met deze campagne wil Zorg van de Zaak meer aandacht voor en kennisover het brein stimuleren.Onderzoek toont aan: Werkend Nederland werkt breinonvriendelijk
Uit onderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat meer dan de helft van werkend Nederland (53 procent) meerdere keren per maand lusteloos thuis komt van een dag werken. Negentien procent van werkend Nederland ervaart dit zelfs meerdere keren per week. Bijna twee derde (63 procent) van werkend Nederland heeft meerdere keren per maand grote moeite om zich te concentreren op het werk, waarvan iets meer dan een kwart (26 procent) dit meerdere keren per week ervaart. 42 procent ervaart meerdere malen per maand minder werkplezier, omdat er geen mogelijkheden zijn om Breinvriendelijk te werken. Een derde van de werkgevers krijgt van zijn medewerkers een onvoldoende op het gebied van Breinvriendelijk werken.

Breinvriendelijk werken
Ulrika Leons, directeur Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk, en GZ-psycholoog: "Het brein kent drie versnellingen van mentale inspanningen, namelijk: (1) de lage versnelling oftewel het breinherstelmodus. Het gaat hierbij om ontfocussen, niet taakgericht, dagdromen, uit het raam staren. (2) De middelste versnelling of switchmodus. Hierbij gaat het om veel, niet al te complexe taken door elkaar doen. (3) De hoge versnelling of diepe focus. Hierbij gaat het om verdieping, concentratie op een complexe taak en creatief denkwerk."
"De eerste versnelling komt in het werk steeds minder voor. Digitalisering, het altijd aanstaan, het voortdurend verleggen van de aandacht van de ene opdracht naar de andere en regelmatige afleiding zorgen voor een zware belasting en ontregeling van het brein. Daarmee neemt het aantal rustmomenten voor het brein af. Werknemers verliezen hun concentratie en gaan met een vol hoofd, futloos naar huis. De rust van de eerste versnelling heeft plaatsgemaakt voor de toenemende en constante prikkelstroom van de tweede versnelling. Doordat ons brein aan de tweede versnelling gewend is geraakt, wordt de stap naar de derde versnelling lastiger, waardoor we ons moeilijker kunnen focussen. Met de campagne willen we de breinkennis en de impact daarvan op werkprocessen, werkomgeving en omgang met elkaar vergroten. Hier ligt een taak voor zowel werknemer als werkgever," aldus Leons.

Meer aandacht voor het brein
Marius Touwen, founder en grootaandeelhouder Zorg van de Zaak Netwerk: "Concentratieproblemen, futloosheid en vermoeidheid kunnen tijdelijk voorkomen, maar ook van blijvende aard zijn. Er zijn op de werkvloer verschillende oorzaken te vinden, zoals het regelmatig gestoord worden door collega’s, mobiele telefoons, inkomende mails en het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Dit zorgt ervoor dan het brein -zo blijkt- constant wordt overprikkeld en niet de tijd krijgt om te herstellen. Het brein slaat informatie minder goed op, waardoor we minder scherp kunnen nadenken en onze creativiteit vermindert. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken, zodat alle werkenden -inclusief het eigen personeel van Zorg van de Zaak- hun brein ontzien en zich daardoor uiteindelijk beter kunnen focussen. Om die reden wil ik Breinvriendelijk werken onder de aandacht brengen."

Ontfocussen
Het onderzoek laat zien dat werkend Nederland behoefte heeft aan speciale kamers waar men rustig kan werken (22 procent) en de mogelijkheid tot thuiswerken wil hebben (24 procent). Ruim één op de vijf (21 procent) heeft behoefte aan gedragsregels om elkaar niet te storen op het werk. Organisaties moeten daarom deze mogelijkheden bieden en gedragsregels opstellen die ertoe leiden dat het brein zich kan ontfocussen. De leidinggevende moet het goede voorbeeld geven in de strijd tegen de overbelasting van het brein. Breinvriendelijk werken is evenwel een gedeelde verantwoordelijkheid, dus werknemers moeten zelf ook hun gedrag aanpassen.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
 Kantoorprofessional ervaart werkstress door technologische innovaties
 Kantoorwerkers zien mailbox als bron van stress
 Tien praktische tips tegen werkstress
 
 
reacties
 
peterr ZZP-BOEKHOUDER  |   | 
10-10-2018
 | 
12:58 uur
De hoeveelheid prikkels die een werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk gaat te verwerken krijgt is nog intenser. Het piepen van het scannen van je ov-kaart, treinkaart. De drukte in de bus en trein in de ochtendspits. Iedereen duwt, trekt, geeuwt en de helft staat ook te bellen.

Dan kom je uitgeput op je werk en moet je anno 2018 in een grote ruimte zitten met al je collegae.

Omdat de chef graag controle wil houden en zo ook zorgt dat iedereen elkaar controleert.

En passant hou je elkaar alleen maar van het werk af.

Effectief werken kan je in een stiltekamer of thuis. Goed voor de baas en zeer goed voor de werknemer.

Gevolg, minder verzuim, overleg via Skype en gezonder personeel.

win-win.REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10