zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft werkend Nederland komt futloos thuis

4 oktober 2018 - Om meer aandacht te vragen voor het brein op de werkvloer start Zorg van de Zaak de landelijke campagne ‘Breinvriendelijk werken’. De campagne richt zich op werkend Nederland, omdat hardwerkende Nederlanders het verleerd zijn hun brein te laten rusten.

Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Signalen zoals futloosheid,aanhoudende hoofdpijn, concentratieproblemen of oververmoeidheid worden niet op tijd herkend. Met deze campagne wil Zorg van de Zaak meer aandacht voor en kennisover het brein stimuleren.Onderzoek toont aan: Werkend Nederland werkt breinonvriendelijk
Uit onderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat meer dan de helft van werkend Nederland (53 procent) meerdere keren per maand lusteloos thuis komt van een dag werken. Negentien procent van werkend Nederland ervaart dit zelfs meerdere keren per week. Bijna twee derde (63 procent) van werkend Nederland heeft meerdere keren per maand grote moeite om zich te concentreren op het werk, waarvan iets meer dan een kwart (26 procent) dit meerdere keren per week ervaart. 42 procent ervaart meerdere malen per maand minder werkplezier, omdat er geen mogelijkheden zijn om Breinvriendelijk te werken. Een derde van de werkgevers krijgt van zijn medewerkers een onvoldoende op het gebied van Breinvriendelijk werken.

Breinvriendelijk werken
Ulrika Leons, directeur Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk, en GZ-psycholoog: "Het brein kent drie versnellingen van mentale inspanningen, namelijk: (1) de lage versnelling oftewel het breinherstelmodus. Het gaat hierbij om ontfocussen, niet taakgericht, dagdromen, uit het raam staren. (2) De middelste versnelling of switchmodus. Hierbij gaat het om veel, niet al te complexe taken door elkaar doen. (3) De hoge versnelling of diepe focus. Hierbij gaat het om verdieping, concentratie op een complexe taak en creatief denkwerk."
"De eerste versnelling komt in het werk steeds minder voor. Digitalisering, het altijd aanstaan, het voortdurend verleggen van de aandacht van de ene opdracht naar de andere en regelmatige afleiding zorgen voor een zware belasting en ontregeling van het brein. Daarmee neemt het aantal rustmomenten voor het brein af. Werknemers verliezen hun concentratie en gaan met een vol hoofd, futloos naar huis. De rust van de eerste versnelling heeft plaatsgemaakt voor de toenemende en constante prikkelstroom van de tweede versnelling. Doordat ons brein aan de tweede versnelling gewend is geraakt, wordt de stap naar de derde versnelling lastiger, waardoor we ons moeilijker kunnen focussen. Met de campagne willen we de breinkennis en de impact daarvan op werkprocessen, werkomgeving en omgang met elkaar vergroten. Hier ligt een taak voor zowel werknemer als werkgever," aldus Leons.

Meer aandacht voor het brein
Marius Touwen, founder en grootaandeelhouder Zorg van de Zaak Netwerk: "Concentratieproblemen, futloosheid en vermoeidheid kunnen tijdelijk voorkomen, maar ook van blijvende aard zijn. Er zijn op de werkvloer verschillende oorzaken te vinden, zoals het regelmatig gestoord worden door collega’s, mobiele telefoons, inkomende mails en het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Dit zorgt ervoor dan het brein -zo blijkt- constant wordt overprikkeld en niet de tijd krijgt om te herstellen. Het brein slaat informatie minder goed op, waardoor we minder scherp kunnen nadenken en onze creativiteit vermindert. Het is daarom belangrijk om de oorzaak aan te pakken, zodat alle werkenden -inclusief het eigen personeel van Zorg van de Zaak- hun brein ontzien en zich daardoor uiteindelijk beter kunnen focussen. Om die reden wil ik Breinvriendelijk werken onder de aandacht brengen."

Ontfocussen
Het onderzoek laat zien dat werkend Nederland behoefte heeft aan speciale kamers waar men rustig kan werken (22 procent) en de mogelijkheid tot thuiswerken wil hebben (24 procent). Ruim één op de vijf (21 procent) heeft behoefte aan gedragsregels om elkaar niet te storen op het werk. Organisaties moeten daarom deze mogelijkheden bieden en gedragsregels opstellen die ertoe leiden dat het brein zich kan ontfocussen. De leidinggevende moet het goede voorbeeld geven in de strijd tegen de overbelasting van het brein. Breinvriendelijk werken is evenwel een gedeelde verantwoordelijkheid, dus werknemers moeten zelf ook hun gedrag aanpassen.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
 Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
 Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
 Kantoorprofessional ervaart werkstress door technologische innovaties
 Kantoorwerkers zien mailbox als bron van stress
 Tien praktische tips tegen werkstress
 
 
reacties
 
peterr ZZP-BOEKHOUDER  |   | 
10-10-2018
 | 
12:58 uur
De hoeveelheid prikkels die een werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk gaat te verwerken krijgt is nog intenser. Het piepen van het scannen van je ov-kaart, treinkaart. De drukte in de bus en trein in de ochtendspits. Iedereen duwt, trekt, geeuwt en de helft staat ook te bellen.

Dan kom je uitgeput op je werk en moet je anno 2018 in een grote ruimte zitten met al je collegae.

Omdat de chef graag controle wil houden en zo ook zorgt dat iedereen elkaar controleert.

En passant hou je elkaar alleen maar van het werk af.

Effectief werken kan je in een stiltekamer of thuis. Goed voor de baas en zeer goed voor de werknemer.

Gevolg, minder verzuim, overleg via Skype en gezonder personeel.

win-win.REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Doorontwikkeling en zelfontplooiing blijft belangrijk, ook voor managers
reacties
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
Het beste van twee werelden: een ondernemerscultuur bouwen in uw organisatie (1) 
1,6 miljoen Nederlandse auto's rijden nog door op winterbanden (1) 
top10
Weg met CV’s en brieven!
Hoe thuiswerken intelligenter – en veiliger – wordt
Top vijf banen die meest in trek zijn bij sollicitanten
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten
Vier adviezen die organisaties tijdens en na corona-crisis laten excelleren
Bedrijven in EMEA missen tools om waarde uit hun data te halen
Innovatie helpt organisaties om flexibel te blijven in uitdagende tijden
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
IT-vacatures ondanks coronavirus nog steeds lastig in te vullen
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
meer top 10