zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste bedrijven hebben geen beleid voor flexwerken

11 september 2018 - Ondanks de opkomst van de digitale flexwerkplek heeft slechts 31 procent van de Nederlandse bedrijven beleid om werknemers te stimuleren minder kilometers te maken.

Dit blijkt uit het Digitale Mobiliteit onderzoek dat Computer Profile, Fleet Profile en Dutch Connect, uitvoerden onder ruim 6000 beslissers bij Nederlandse organisaties. Daarbij is het opvallend dat nog eens bijna 40 procent van de bedrijven helemaal geen beleid heeft voor werken op afstand. Dit zogenaamde telewerken met slimme communicatie-tools als alternatief voor fysieke aanwezigheid, lijkt logisch maar wordt toch nog door weinig organisaties concreet geïmplementeerd. Een gemiste kans voor het verminderen van de filedruk op de Nederlandse wegen.  


 
Drukke maand
September is traditiegetrouw een drukke maand op de weg. De initiatiefnemers van het onderzoek vroegen zich af hoe Nederlandse organisaties met meer dan 50 medewerkers tegenover de fileproblematiek staan en met name in hoeverre zij digitale mobiliteit inzetten om deze te verlichten. Zo is onderzocht of er proactief beleid is om medewerkers te stimuleren meer gebruik te maken van digitale mobiliteit. Ook is gekeken of bedrijven verwachten dat medewerkers elke werkdag naar kantoor komen en of er afspraken zijn om vaker gebruik te maken van telefonische afspraken, conference calls en videocalls om reiskosten en -tijd te besparen.
 
Faciliteren van de digitale werkplek
Uit de marktanalyse blijkt dat werken op afstand steeds meer wordt gefaciliteerd door het Nederlandse bedrijfsleven. Zo is er een duidelijk toename in de adoptie van tablets en smartphones voor zakelijk gebruik. Daarentegen is het gebruik van desktops en laptops afgenomen. Zo wordt er nu nog bij 81 procent van de bedrijven gebruikgemaakt van laptops tegen 90 procent in 2011.
HP van Tilburg, ICT en Mobiliteitsdeskundige bij Dutch Connect: "Door snel internet, 4G, WiFi, cloud, smartphones , laptops en VoIP, is het mogelijk om overal en altijd te werken. In vakantieperiode bleek dat als twintig procent van de mensen de weg verlaat, de files zijn opgelost. Waarom spelen Nederlandse organisaties hier nog zo weinig op in? Zij zouden bijvoorbeeld medewerkers standaard één dag in de week thuis kunnen laten te werken. Er zijn uiteraard beroepen waarbij dat niet kan, maar bij een groot deel van de kenniswerkers is het mogelijk heel productief te zijn zonder lang te reizen. Niet rijden is immers altijd een betere oplossing tegen volle wegen en treinen dan spitstroken, rekening rijden en het aanleggen van meer asfalt. Om dit te realiseren is de managementcultuur uiteraard van grote invloed. Het ontbreken van beleid op dit gebied helpt daarbij niet."
 
Beveiliging van digitale werkplek
Het onderzoek toont verder aan dat de digitale werkplek steeds beter wordt gefaciliteerd. Hierdoor wordt beveiliging ook een belangrijker onderwerp. Om dit goed in te richten wordt er steeds meer gebruikgemaakt van oplossingen voor mobile device management (MDM). De overheid loopt daarbij duidelijk voorop: 53 procent van alle overheidsinstanties met meer dan 50 medewerkers heeft een MDM-toepassing. Gemiddeld is de adoptie 27 procent, waarbij dat in 2016 nog slechts zestien procent was.
"Onze databases bevatten veel gegevens over de ICT-markt en de zakelijke mobiliteitsmarkt," vertelt Michiel Alkemade, directeur van Computer Profile en Fleet Profile. "Door deze data te combineren en te analyseren kunnen we vragen beantwoorden zoals: kan een conference call een fysieke vergadering vervangen? Ons onderzoek laat zien dat er met name op het gebied van de bedrijfscultuur nog heel veel werk te verrichten is, want met adoptie van de digitale middelen en de Cloud gaat het juist heel goed. Toch kunnen we ook trots zijn op het gegeven dat bij 94 procent van de Nederlandse bedrijven een vorm van werken op afstand wel is toegestaan. Daarmee lopen we wereldwijd voorop."
 
Het volledige onderzoeksrapport kan gedownload worden via deze link.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
 Schaarse online professional wenst meer flexibiliteit
 Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
 Flexwerken wint aan populariteit, werkgever blijft achter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10