zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd

20 juni 2018 - De schaarste van IT-professionals is bijzonder groot in Nederland, vooral onder jonge IT’ers in de Randstad. Per actief zoekende junior IT’er staan vijftien vacatures open.

Tegelijkertijd laat het onderzoek naar de arbeidsmarkt van hoogopgeleide IT’ers in Nederland zien dat de schaarste onder IT’ers met tien jaar of meer werkervaring niet bijzonder groot is, en dat 51.000 IT-professionals graag benaderd zouden worden door werkgevers en bureaus en dat nooit worden. Deze laatste twee waarnemingen duiden eerder op niet-aansluitende wervingsmethodieken van werkgevers dan te weinig aanbod op de arbeidsmarkt. Dit en veel meer interessante waarnemingen over de IT-arbeidsmarkt anno 2018 zijn terug te vinden in de IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands van Intelligence Group en Sterksen.



Verborgen IT potentieel
Een op de zeven IT-professionals in Nederland zou graag benaderd willen worden door een werkgever of bureau, maar wacht tevergeefs op een mailtje of belletje. Een bijzondere waarneming dat duidt op het feit dat de sourcingstechnieken van werkgevers onvoldoende aansluiten bij waar de doelgroep zit en wat de doelgroep verwacht. De groep die bijvoorbeeld van LinkedIn en Facebook zijn afgegaan, maar via andere kanalen wel te benaderen zijn, wordt daar niet gevonden. Aangezien de IT-doelgroep van alle arbeidsmarktdoelgroepen het eerst veranderend oriëntatiegedrag laat zien (ze zijn de innovators in arbeidsmarktgedrag), ligt er extra veel belang voor werkgevers om mee te evolueren met het gedrag van haar doelgroep, o.a. door meer gebruik te maken van doelgroepdata, te investeren in candidate experience en het trainen van haar recruiters in het doelgroep gericht werven, sourcen en recruiten.
 
Steeds meer IT-professionals hebben geen IT-opleiding gevolgd
Minder dan de helft (44 procent) van de IT-studenten haalt binnen vijf jaar haar IT-opleiding. Het grootste gedeelte begint wel met de opleiding, maar rond deze niet af. Inmiddels zien we dat van de werkzame IT-professionals ‘nog maar’ 59 procent een IT/Informatica achtergrond heeft, een daling van negen procentpunten ten opzichte van 2015. Dit is het gevolg van het feit dat steeds meer werkgevers de harde eis van IT/Informatica als studie loslaten en bijvoorbeeld meer mensen werven met een achtergrond in bedrijfseconomie, technologie, wiskunde e.d.
"Hoe en wat er in de werving van IT’ers gebeurt, is vaak een voorbode van wat er ook in andere functiegebieden gaat gebeuren. Zo zien we dat de wervingskosten en inspanningen verdubbelen en dat zij daarin niet succesvoller worden. Alternatieve wegen, zoals het loslaten van harde eisen, worden gekozen terwijl wervingskansen, zoals het inspelen op het veranderende oriëntatiegedrag van de IT-professionals of het aantrekken van de ervaren professional, worden gemist," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verwacht tekort IT-skills twintig procent gedaald
  ‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
 Development fors groeiende IT-discipline voor zowel professional als organisatie
 IT-afdelingen vormen de grootste risicofactor voor bedrijven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10