zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander beschikt niet over digitale vaardigheden voor de toekomst

17 april 2018 - Meer dan 81 procent van de werkende Nederlanders is van mening dat digitale vaardigheden onontbeerlijk zijn voor hun werk. Toch zegt één op de drie Nederlandse werknemers niet over de juiste digitale kennis en vaardigheden te beschikken om ook in de toekomst succesvol te zijn.

De vraag om meer kennis over en ervaring met digitale vaardigheden is dan ook hoog. Ondanks deze inzichten, vreest slechts vijftien procent van de Nederlanders momenteel voor zijn of haar baan als gevolg van de digitale transformatie. Dit blijkt uit onderzoek dat Salesforce.


Om tijdens de vierde industriële revolutie goed beslagen ten ijs te komen, kijken Nederlandse werknemers daarbij vooral naar hun werkgever als het gaat om passende opleidingen en cursussen. Salesforce ziet het bedrijfsleven, met name de technologiebedrijven, als verantwoordelijke om werknemers gedurende hun gehele carrière gelijke kansen te bieden op de banen van de toekomst.
 
Blijven bijleren
‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Dit credo is meer dan ooit van toepassing voor de snel veranderende arbeidsmarkt. De overheid is mede daarom gestart met de campagne ‘Een leven lang leren’, waarin het Nederlanders stimuleert zich te blijven verdiepen in nieuwe ontwikkelingen. Dit geldt in het bijzonder ook voor digitale vaardigheden, zo blijkt uit het onderzoek van Salesforce. Bijna 20 procent van de Nederlandse werknemers is van mening nu niet over de juiste tech vaardigheden te beschikken om hun huidige functie goed uit te kunnen voeren. In België heerst dit gevoel nog meer (32 procent). Bijna 70 procent van de Nederlandse respondenten geeft daarnaast aan over vijf jaar over onvoldoende digitale skills te beschikken om hun huidige functie ook dan nog goed te kunnen vervullen. Bijscholing wordt dan ook door meer dan de helft (64 procent) noodzakelijk geacht. De uitkomsten van dit onderzoek waarin de wens en noodzaak van bijscholing duidelijk wordt, sluiten goed aan bij het initiatief van het kabinet.
Ook Nederland ICT maakt zich sterk voor ‘een leven lang leren’ en werkt aan de versterking van het kennisniveau van Nederlandse medewerkers. "De roep om bijscholing is groot bij Nederlandse werknemers en in het bijzonder bij mensen die werkzaam zijn in de IT," zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. "Salesforce’s oproep aan bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor continue bijscholing van digitale skills van individuele werknemers, sluit aan bij de visie van Nederland ICT. Het is van groot belang dat we onze kennis blijven bijspijkeren om internationaal een rol van betekenis te kunnen blijven spelen en - belangrijker nog - om ervoor te zorgen dat mensen met plezier en ambitie hun werk kunnen blijven doen."
 
Enkele opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek:
●     Ruim 81 procent van de Nederlanders legt de verantwoordelijkheid voor opleidingen en bijscholing bij zijn werkgever. Negenendertig procent is van mening dat de overheid hierin een leidende rol moet spelen. Een kleine veertig procent steekt echter de hand in eigen boezem en vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen kennisniveau. Tot slot acht 34 procent zowel zichzelf verantwoordelijk als hun werkgever.
●     In vergelijking met België, valt het op dat Belgen minder inzet verwachten van zijn werkgever (66 procent). Tevens ligt het aandeel Belgen dat zowel werkgever als werknemer verantwoordelijk acht lager (dertien procent).
●     Bijna 70 procent van de Nederlanders is echter positief over de mogelijkheden die werkgevers vandaag al bieden. Over de bijscholingsinitiatieven van opleidingsinstituten zoals universiteiten is ruim 72 procent positief en een ruime meerderheid (51 procent) geeft aan de bijdrage die IT-bedrijven, zoals Salesforce leveren, zeer waardevol te vinden. Veertig procent van de werkende Nederlanders verwacht meer van de overheid om burgers klaar te stomen voor het werk van morgen.
●     Bijna zeventien procent vreest dat de vierde industriële revolutie ervoor gaat zorgen dat hun huidige baan over tien jaar niet meer bestaat. Belgen schatten de situatie minder rooskleurig in: 27 procent verwacht dat zijn of haar job binnen een decennium verdwenen is.
●     Ruim 46 procent van de Nederlanders is ervan overtuigd dat mens en machine over twintig jaar zij aan zij zullen werken.
 
Digitale opleidingen
Als het gaat om de motivatie voor bijscholing, geeft zeker 66 procent van de Nederlanders aan dit te willen om up-to-date te blijven en om de kans om overbodig te worden in hun huidige functie te reduceren. Met name de digitale vaardigheden die expertise vereisen van CRM-systemen, interne tools of hoe gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI), zijn daarbij populair (65 procent).
 
"Dit onderzoek geeft duidelijk aan dat Nederlanders vooral naar hun werkgevers kijken voor bijscholing," zegt Renzo Taal, Senior Vice President Northern Europe en Country Leader van Salesforce Nederland. "Bedrijven doen er daarom goed aan te investeren in hun mensen door hen de juiste tools te bieden om zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld middels een online leeromgeving zoals Salesforce Trailhead. Dat komt niet alleen het personeel ten goede, maar garandeert ook dat organisaties op de lange termijn competitief blijven in een steeds sneller transformerende wereld."
 
Concurreren door te investeren in opleidingen
Zowel Nederlanders als Belgen zijn graag bereid om tijd te investeren in opleidingen wanneer hun werkgever daarvoor de online tools faciliteert. In Nederland geldt dat voor ruim 60 procent van de werkenden. Bijna 39 procent van de Nederlanders is ook van mening dat het Nederlandse onderwijssysteem beter kan worden aangepast om jongeren voor te bereiden op toekomstige (digitale) werkzaamheden. Gecombineerd met de verwachting dat werkgevers moeten investeren in het kennisniveau van hun mensen, biedt dit werkgevers een kansrijke mogelijkheid te investeren in (nieuwe vormen van) opleidingen om zich te kunnen onderscheiden van concurrenten.
 
 

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minderheid maakt voornemens voor persoonlijke ontwikkeling
 Communicatieve vaardigheden belangrijkste aandachtspunt voor IT-contractors
 Hoe ontwikkelt de Nederlandse werknemer zich?
 Digitale kennisachterstand leidt tot angst voor baanverlies
 
 
reacties
 
Kimberly  |   | 
17-04-2018
 | 
14:23 uur
Dat die revolutie komt is niet de vraag, die is al een hele tijd bezig. De vraag is hoe hiermee om te gaan.
Ellen  |   | 
27-02-2020
 | 
08:54 uur
Dat is zeker zo Kimberly, ik denk de generatie hierna wel, als ik om mij heen kijk zie ik kinderen van 2 jaar die al begrijpen wat swipen is op de telefoon..
Sem  |   | 
8-04-2020
 | 
20:39 uur
Het opleiden neemt nu sowieso een andere vlucht nu met COVID. Alles lijkt erop dat er nu nog meer digitaal gedaan gaat worden. Alles vanuit de cloud en vanut huis: dat is de toekomst.
Ellen  |   | 
11-05-2020
 | 
12:10 uur
Ik hoop het niet Sem, ik werkte ook een tijdje thuis maar ben blij dat ik weer lekker samen met de collega's aan de toekomst kan werken. ;)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10