zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen verder gedaald

11 april 2018 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart gedaald van 110 procent naar 108 procent. De rente daalde en aandelenbeurzen kregen klappen te verduren.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg van 107 procent naar 108 procent. 


Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.
 
Rente gedaald, verplichtingen gestegen
Na de opleving van de rente aan het begin van het jaar, daalde de rente in maart gemiddeld met ongeveer twaalf basispunten. Oorzaak hiervan is de onrust op markten als gevolg van de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Trump.
De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef stabiel op 2,5 procent. De waarde van de verplichtingen steeg per saldo met ongeveer 2,5 procent.
De beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden – steeg met één procentpunt van 107 procent naar 108 procent, omdat lagere dekkingsgraden door een hogere vervangen zijn.
 
Vermogen gedaald
Het vermogen van pensioenfondsen steeg marginaal. Door de rentedaling steeg de vastrentende waardenportefeuille met ruim twee procent. Dit droeg meer bij aan het rendement dan de daling van de aandelen. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een verlies van ruim vier procent. In opkomende markten waren de aandelenresultaten vrijwel even slecht. Onroerend goed steeg juist in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen steeg per saldo met ongeveer 0,3 procent.
 
Herstel blijft fragiel
"Hoewel de pensioenfondsen er een stuk beter voor staan dan een jaar geleden, blijkt ook nu weer hoe kwetsbaar het herstel is," stelt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. Recente cijfers tonen aan dat de fondsen met tekorten de grotere fondsen zijn. Juist zij zullen voelen dat de gemiddelde dekkingsgraad nu met twee procentpunt terugvalt. Kortingen zijn daarbij niet uitgesloten.
Driessen wijst ook op de grote onzekerheden op de aandelenmarkten met groeiende zorgen over handelsconflicten en aangekondigde stakingen. "De rente bevindt zich nog steeds op een historisch laag niveau. Pensioenfondsen moeten rekening houden met deze lastige economische omstandigheden. Dat geldt helemaal voor de pensioenfondsen die zich nog steeds in de gevarenzone bevinden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dekkingsgraad pensioenfondsen licht gedaald
 Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
 Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt verder
 Twee derde Nederlanders vreest voor oudedagvoorziening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10