zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmediation blijkt succesvol bij arbeidsconflicten

29 november 2017 - Waar mensen werken worden fouten gemaakt. In sommige gevallen kan dit leiden tot een arbeidsconflict op de werkvloer. In veel gevallen ontstaat een arbeidsconflict door slechte communicatie tussen de betrokken partijen.

Arbeidsmediation wordt steeds vaker ingezet door werkgevers en managers. Dit is niet zonder reden, want uit cijfers blijkt dat 81 procent van arbeidsconflicten succesvol worden opgelost door middel van arbeidsmediation.


 
Oplossing
Het voordeel van het inzetten van arbeidsmediation is dat de betrokken partijen onderling, onder begeleiding van een mediator, tot een oplossing komen. Dit heeft als grote voordeel dat lange juridische procedures voorkomen kunnen worden. De mediator bemiddelt als een neutrale en onafhankelijke partij tijdens de gesprekken. Zo ontstaat er ruimte voor een oplossing van het conflict.
 
Mediation in opkomst
René Meijer, oprichter van Mediator-zoeken.nl: "Steeds meer mensen maken gebruik van arbeidsmediation. In het begin zagen we al een toename bij echtscheidingen, maar het afgelopen jaar zien we ook een enorme stijging in het aantal aanvragen voor arbeidsmediation. Eigenlijk heel logisch want arbeidsmediation heeft veel voordelen ten opzichte van een juridische procedure. Arbeidsmediation is een uitstekend middel om arbeidsconflicten te verhelpen en om tot acceptabele afspraken te komen voor de betrokken partijen."
 
De rol van de arbeidsmediator
Wanneer er een arbeidsconflict is staan de betrokken partijen lijnrecht tegenover elkaar. Vaak is het zo dat de partijen niet meer naar elkaar kunnen en willen luisteren omdat ze overtuigd zijn van hun eigen verhaal. Hierin speelt de arbeidsmediator een belangrijke rol. De arbeidsmediator luistert de verhalen van beide partijen aan en begeleidt vervolgens het gesprek. De arbeidsmediator zorgt tijdens de sessies dat er meer wederzijds begrip ontstaat. Wanneer dit punt is bereikt kan het gewerkt worden naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Samen werken aan een oplossing
Het doel van arbeidsmediation is helder: samen werken aan een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Het uiteindelijke resultaat en afspraken worden beschreven in een overeenkomst. Zo kunnen beide partijen hierop terugvallen wanneer er een zelfde soort conflict ontstaat. Mocht de uitkomst zijn dat het voor zowel werknemer als werkgever  beter is om uit elkaar te gaan, dan wordt dit beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Hierin worden alle afspraken beschreven en vastgelegd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Online mediation helpt arbeidsconflict verder
 Mediation groeit in Nederland
 Conflict wordt sneller opgelost door mediator dan rechter
 Kosten ziekteverzuim door interne conflicten inzichtelijk per organisatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10