zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tips om uw medewerkers fit te houden

1 november 2017 - Mensen zijn in de eerste plaats altijd hoofdverantwoordelijk voor hun eigen fysieke en mentale gezondheid. Maar als manager kunt u zeker invloed hebben op hoe fit medewerkers zijn. Dit is veel effectiever dan achteraf bij ziekte van een medewerker het loon moeten doorbetalen.

Daarnaast hebt u als manager dan de taak vervanging te moeten gaan regelen of het werk neer te moeten leggen bij andere medewerkers, die daarmee weer extra belast worden. Heeft preventie bij u als manager ook de voorkeur? Ludo van de Wiel van Arctic Blue geeft tips hoe u kunt bijdragen aan fitte en gezonde medewerkers.


 
Zo belangrijk is een goed ontbijt
Van de Wiel: "Hoort u vaak van medewerkers dat zij ’s ochtends geen tijd hebben om te ontbijten, omdat het hele gezin voor de dag opgestart moet worden? Benadruk hoe goed een ontbijt is als eerste maaltijd na een lange nacht, en helpt om de darmen en spijsvertering op gang te brengen. Gezien het grote aantal mensen dat tegenwoordig met gewichtsbeheersing door middel van een dieet bezig is, kan het ook helpen te noemen dat mensen door te ontbijten later op de dag minder trek krijgen in vaak ongezonde tussendoortjes." Van de Wiel geeft aan dat bijvoorbeeld voorzien in vers fruit mensen kan voorkomen dat mensen lange tijd enkel op koffie de dag starten.
 
Voedingsstoffen die helpen goed te functioneren
Naast het ontbijt, zijn er volgens Van de Wiel natuurlijk ook nog de andere eetmomenten op de dag waar aandacht aan besteed kan worden. "Spreek bijvoorbeeld met uw medewerkers een vaste tijd af om te gaan lunchen, en voorkom ook dat mensen na kantoortijden nog lang blijven zitten waardoor ze pas erg laat op de avond zullen eten. Qua tussendoortjes kan ook hier weer gezorgd worden voor fruit of zelfs gezonde groentesnacks, in plaats van iets ‘uit de automaat’. Geef aan dat voeding helpt om de hele dag door goed te kunnen functioneren en stressbestendiger te zijn. In vette vis zit bijvoorbeeld Omega-3, een voedingsstof met een positief effect op de hersenfunctie. Dit wordt aangeraden eens per week te eten, maar kunnen mensen ook voldoende binnenkrijgen met visolie als ze niet van vis houden."
 
Stimuleer medewerkers voldoende water te drinken
Net zo belangrijk voor het lichaam als voeding is voldoende vocht. Van de Wiel: "Stimuleer mensen minimaal dagelijks anderhalve liter water te drinken door het goede voorbeeld te geven. Veel mensen drinken vooral thee, koffie, vruchtensappen of melk, maar dit drijft eigenlijk meer vocht af dan dat het een positief effect heeft op het lichaam." Volgens Van de Wiel geldt dit echter niet voor water, dat juist de spijsvertering bevordert en afval- en gifstoffen uit het lichaam spoelt.
 
Genoeg beweging krijgen – zonder te sporten
Van de Wiel benoemt dat vooral medewerkers die fulltime werken het vaak moeilijk vinden tijd en energie te vinden te gaan sporten. "Maar wist u ook al dat voldoende beweging, namelijk dertig minuten per dag, ook zonder te sporten vrij eenvoudig te halen is? Kunnen medewerkers bijvoorbeeld op de fiets naar werk komen in plaats van met de auto? En geeft u zelf het goede voorbeeld door vaker de trap te nemen in plaats van de lift?" Van de Wiel vult nog aan dat u medewerkers ook gemakkelijk aan het bewegen kunt krijgen door overleggen al wandelend plaats te laten vinden. "Niet alleen ook nog eens goed voor de aanmaak van vitamine D, maar het levert bovendien een positieve bijdrage aan het concentratievermogen en de creativiteit.
 
Het belangrijkste motto van dit verhaal: "Gezondheidsproblemen voorkomen is beter dan ze te moeten genezen!"
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer verkiest goede werkplek boven gezonde lunch
 Kantoormedewerkers kiezen steeds vaker voor gezond
 Werknemer werkt gewoon door bij ziekte
 Respect en waardering leiden tot gezonde werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10