zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie misverstanden over beleggen

24 februari 2017 - Er bestaan veel verschillende misverstanden over beleggen. Zo zou het alleen toegankelijk zijn voor vermogende mensen en zou een belegger veel kennis moeten hebben van de financiële markt.

Belangrijk is om goed in beeld te krijgen wat er waar is om op die manier een goede overweging te maken om te beginnen met beleggen. Patrick Damen, beleggingsadviseur bij Robeco, legt de grootste drie misverstanden over beleggen op tafel.


 
Misverstand één: Beleggen is iets voor mensen met veel geld
Beleggen is geschikt voor mensen die hun vermogen willen laten groeien, maar ook voor wie vermogen wil opbouwen. Verschillende partijen bieden de mogelijkheid om maandelijks een klein bedrag te beleggen. Als daar op tijd mee begonnen wordt, zouden die investeringen op de lange termijn kunnen groeien tot een mooi bedrag. "Het is erg belangrijk dat u erop let om alleen geld te beleggen dat u voor langere tijd kunt missen", aldus Damen. Bedenk daarom altijd of het een verstandige keuze is om te gaan beleggen.
 
Misverstand twee: Voor beleggen is veel kennis nodig
De meeste automobilisten weten precies wat er gebeurt als ze hun wagen in de eerste versnelling zetten en het gaspedaal indrukken, zonder dat ze enig idee hebben hoe het werkt of hoe de motor in elkaar steekt. Ze vertrouwen erop dat de autofabrikant voldoende kennis van zaken heeft om een goed product af te leveren waarvan de werking zich eenvoudig laat doorgronden. Hierdoor is het mogelijk om zonder technische kennis van zaken toch met een goed product de weg op te gaan. Ditzelfde geldt voor beleggen. Mensen die geen verstand hebben van beleggen kunnen wel – samen met een beheerder – investeren in een beleggingsfonds. De beheerder speelt dan in op ontwikkelingen in de financiële wereld.
 
Misverstand drie: Beleggen is net gokken
De koersen van aandelen en obligaties fluctueren, zodat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen. "Hoewel de uitkomst bij gokken en beleggen onzeker is, heeft u bij beleggen veel meer mogelijkheden om uw risico te verlagen." Dat kan bijvoorbeeld door het vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. En wanneer er alleen belegd wordt met geld dat voor een lange termijn gemist kan worden, wordt het gevaar vermeden dat het op een heel ongunstig moment verkocht moet worden. Op de lange termijn wordt het koersverlies in slechte beurstijden vaak goedgemaakt door dividendinkomsten en door jaren met positieve rendementen. Mensen die in 2000 zijn begonnen met beleggen hebben tijdens de internetcrisis in 2001 en de financiële crisis in 2008 verliezen geleden. Desondanks hebben zij over de afgelopen zestien jaar met beleggen een hoger rendement behaald dan bijvoorbeeld met sparen. Uiteraard geven in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander hecht extreem weinig waarde aan duurzaam beleggen
 Vertrouwen in kwaliteit financieel advies daalt
 Belegger ondanks crises positief
 Beleggen is onderhevig aan vele psychologische valkuilen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10