zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in kwaliteit financieel advies daalt

21 april 2016 - Nederlanders onderschatten het rendement dat zij kunnen behalen met beleggen en vinden geld stoppen in aandelen en obligaties zelfs een beetje eng. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek van BlackRock waaraan ruim 31.000 mensen uit twintig landen deelnamen. Bijna 60 procent van de Nederlanders zien beleggen als gokken. Dit heeft wellicht te maken met de oer-Hollandse uitdrukking 'een gokje op de beurs wagen'.

Ook jongeren, die veel positiever zijn over de financiële toekomst dan 35-plussers, zien weinig heil in beleggen," zegt Bob Hendriks, hoofd Retail Nederland en Scandinavië van BlackRock. Als deze groep wordt voorgerekend dat een belegging in 2005 van 1000 euro in aandelen nu zou zijn gegroeid tot 1851 euro en dat de reële waarde van 1000 euro spaargeld in tien jaar zou zijn geslonken tot 988 euro, zegt slechts zestien procent van hen dat ze het grootste gedeelte van zo'n bedrag in aandelen zou investeren. "Dat kan ook te maken hebben met het feit dat slechts één op de zeven Nederlanders gebruik maakt van professioneel financieel advies, het laagste niveau van heel Europa. Onze zuinige volksaard zou hier een rol kunnen spelen want de kosten van advies wordt het vaakst genoemd als reden om geen adviseur meer in te schakelen," aldus Hendriks.



Retrosessie
Nieuwe regelgeving zoals het algehele verbod op retrocessie heeft niet bijgedragen aan meer vertrouwen in de sector. Liefst negentien procent van de geënquêteerden geeft aan minder vertrouwen te hebben in de kwaliteit van het financiele advies dan voor de afschaffing van de retrocessie. "Opvallend genoeg winnen Nederlanders ook minder vaak dan in andere Europese landen financiële informatie in bij vrienden of familie of uit kranten. Als het gaat om online zoeken naar informatie over sparen en beleggen, loopt Nederland wel weer in de pas met de rest van Europa. De geënquêteerden die professioneel worden bijgestaan, vinden trouwens dat hun adviseurs waar voor hun geld bieden," zegt Hendriks.
De gehele financiële sector is trouwens de imagoklap van de financiële crisis niet te boven. Maar één van de vijf Europeanen zegt zijn of haar bank te vertrouwen, blijkt uit het onderzoek. De reputatie van vermogensbeheerders en investment management bedrijven, is nog niet hersteld. Slecht vijf procent van de ondervraagden heeft een goed gevoel bij deze instellingen.
Positief is dat binnen de millennium-generatie, steeds meer mensen vinden dat financiële instellingen hen kunnen helpen hun doelen te bereiken. Dit geldt ook voor mensen die al gebruik maken van een adviseur en de groep vermogenden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tevredenheid van klanten piekt na crisis
  ‘Rules of Customer Engagement’
 Familie meest betrouwbaar bij inwinnen financieel advies
 Advieskosten tijdens looptijd hypotheek moeten duidelijker
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10