zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander hecht extreem weinig waarde aan duurzaam beleggen

7 december 2016 - De Nederlandse particuliere belegger laat zich weinig tot niets gelegen liggen aan verantwoord en duurzaam beleggen en is nauwelijks bereid beleggingen langer aan te houden om sociale- en milieudoelen te bereiken.

Nederland scoort slecht in vergelijking met andere westerse landen en staat absoluut onderaan de ladder. Dit blijkt uit de Global Investor Study 2016 van Schroders, gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder 20.000 beleggers in 28 landen.Voorlopers duurzaam beleggen
Deze uitkomsten zijn des te opmerkelijker omdat Nederland en de Nederlandse pensioenfondsen internationaal te boek staan als dé voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat dat niet opgaat voor de gemiddelde Nederlandse belegger. Want als hem wordt gevraagd naar het belang dat hij hecht aan positieve impact op het milieu, goed ondernemingsbestuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid of het oplossen van maatschappelijke problemen, dan eindigt Nederland stelselmatig onderaan, slechts voorgegaan door Japan. Landen als Indonesië, China en Brazilië staan in alle opzichten bovenaan de lijst, terwijl ook alle westerse landen het ruimschoots beter doen dan Nederland.

ESG-beleggen
In de uitkomsten is een opmerkelijke trend te zien, namelijk dat beleggers in niet-westerse landen, met relatief veel problemen op het gebied van milieu en governance, grotere waarde hechten aan het zogenaamde ESG-beleggen (environment, social, governance). Westerse landen zoals België, Zweden, Zwitserland, Duitsland, maar ook landen met een hoog ontwikkelde samenleving als Singapore, Japan en Polen hechten relatief minder waarde aan ESG-factoren. Er lijkt een verband te zijn tussen de hoogte van het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking en het belang dat beleggers hechten aan ESG-factoren bij hun beleggingen.

Afgeschermd voor maatschappelijke problemen
Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux, licht toe: "Het lijkt erop dat beleggers in een rijk land als Nederland sterk zijn afgeschermd van maatschappelijke problemen die worden aangesproken door duurzaam beleggen. In Azië is dat anders. Het zou kunnen zijn dat Nederlanders niet beseffen welke positieve invloed beleggers kunnen hebben op het sociale terrein, het milieu en op governance-gebied. De zeer lage score van rijke, westerse landen is des te opvallender omdat institutionele beleggers in Nederland en bijvoorbeeld Zweden zich heel sterk richten op duurzaam en verantwoord beleggen. Er is kennelijk sprake van een enorme kloof tussen de mening van de professionele belegger en de gewone man op straat, die ook belegt. Klaarblijkelijk is de belegger hier sterk met rendement bezig en moet verantwoord beleggen zich bewijzen op grond van rendement en niet op basis van die extra sociale of milieu-waarde."

Ook Nederlandse millennials denken niet echt anders
Wereldwijd blijken millennials, beleggers in de leeftijdscategorie 18-36 jaar, zich veel meer bewust van verantwoord beleggen en hechten daar ook grotere waarde aan dan oudere beleggers. Maar in Nederland is ook dat anders: daar waar de gemiddelde Nederlandse belegger de waarde van bijvoorbeeld corporate governance, milieu- en sociale impact bij beleggen een 5,8 geeft op een schaal van 1 tot 10, is de millennial van mening dat een magere 6,1 voldoet en verschilt zijn oordeel nauwelijks met die van oudere beleggers.De jongere groep van millennials, van wie internationaal blijkt dat ze meer genegen is om duurzame factoren in ogenschouw te nemen, is in Nederland ongeduriger dan de groep beleggers van 36 jaar en ouder en is bereid om beleggingen met het oog op het duurzame effect, slechts 1,8 jaar langer in portefeuille te houden, tegen 2,1 jaar voor de oudere beleggers.

Uitsluitingsgronden wegen minder zwaar
Beleggers in Nederland zijn relatief veel minder geneigd om een punt te maken van activiteiten van bedrijven die normaliter worden beschouwd worden gezien als onwenselijk en die voor institutionele beleggers veelal dienen als uitsluitingsgronden, zoals het veelvuldig gebruik van belastingparadijzen, gokken, alcohol en tabak, pornografie en werkomstandigheden. De enige twee punten waarin de visie van de Nederlandse belegger wel overeenkomt met die van beleggers in Europa en wereldwijd, is op het terrein van beleggingen met een verbinding met een dictatoriaal regime en beleggingen in de wapenproductie en -handel.

Millennials oordelen heel anders over wat toelaatbaar is
Het waardeoordeel dat beleggers van verschillende leeftijden geven over beleggingen die banden hebben met de eerder genoemde onderwerpen, verschilt sterk. De grootste generatiekloof is te zien bij de mening over beleggingen met een link met dierproeven, belastingconstructies en vooral beleggingen in tabak en alcohol, waarbij de millennials zich veel sterker uitlaten tegen dergelijke thema's dan de oudere beleggers. Zo zegt 24 procent van de jongeren dat zij zeker afscheid zouden nemen van hun beleggingen -ook al renderen die goed- als zou blijken dat er een band bestaat met de alcohol of tabaksindustrie. Bij de groep oudere beleggers is dat slechts elf procent. Voor die groep weegt het negatieve oordeel over beleggen in wapenhandel, gokken en dictatoriale regimes weer veel zwaarder dan voor de jongeren. Het relatieve verschil in oordeel wil overigens niet zeggen dat jongeren niet zwaar tillen aan factoren als wapenhandel en dictatoriale regimes, want die punten scoren hoog als reden om afscheid te nemen van (goedlopende) beleggingen, direct gevolgd door dierproeven. Klimaatverandering als onderwerp weegt niet heel zwaar.

Forse verschillen tussen provincies
Binnen Nederland blijken ook inwoners van de verschillende landsdelen anders aan te kijken tegen duurzaam en verantwoord beleggen. Zo zijn beleggers in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland het meest principieel in hun beleggingen, direct gevolgd door beleggers in de drie noordelijke provincies. Veel meer dan de andere regio's zijn zij bereid om hun beleggingsbelissingen te laten sturen door duurzame en sociale factoren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Met uw team in het buitenland werken: vijf tips
 Vijf procent werknemers Zuid-Limburg komt uit buurlanden
 Een vijfde van de beursgenoteerde bedrijven heeft een positieve impact
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Belegger ondanks crises positief
 Beleggen is onderhevig aan vele psychologische valkuilen
 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 Gezond leven, gezond beleggen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
reacties
Fors minder jongeren gebruiken desktop pc om te internetten (1) 
Werk beďnvloedt privéleven negatief  (1) 
Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers (1) 
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (2) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
top10
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
'Er is een cyberoorlog gaande'
Energie en klimaat prominent in provinciale verkiezingsprogramma’s
Helft C-level leidinggevenden voert transformatie-initiatieven door zonder duidelijke strategie
Dit zijn de drie meest voorkomende spearphishing-aanvallen
Verzekeraars streng bij schade aan mobieltje
Flexibel werken maakt bedrijven competitiever
Merken willen in 2019 meer grip krijgen op klantgegevens
Nederlandse zakenreiziger reist liever niet naar onveilige landen
meer top 10