zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belegger ondanks crises positief

4 januari 2016 - Nederlandse beleggers lieten zich in 2015 niet gek maken. Ondanks grote pieken en dalen op de beurzen bleef het beleggersvertrouwen positief, stelt Bob Homan, hoofd ING Investment Office op DFT.nl.

Graadmeters zoals die van de Amsterdamse beurs, sloten het jaar af met standen die nauwelijks verschillen van waarop ze het jaar begonnen, stelt Homan, al hebben beleggers in emerging markets in 2015 wel fors verloren. "Deze beurzen verloren gemiddeld zo’n vijftien procent. Voor beleggers uit Europa werd die pijn wel verzacht door een positief effect van de gedaalde euro." Volatiel waren de beurzen wel, met een stevig opgaande lijn van de AEX begin 2015 en forse dips in juli (Griekenland) en oktober (China). "Met een AEX die 500 punten aantikte, maar ook 400, bleef het beleggersvertrouwen opmerkelijk stabiel.


Zelfs bij de paniek over een mogelijke Griekse exit uit de eurozone bleef de barometer in het groen, op 124 punten," aldus Homan. Beleggers bleven positief.

Harde landing
Ook de angst voor een harde landing in China leidde tot koersdalingen, maar niet tot stevige dalingen in het beleggersvertrouwen. Homan verwacht voor 2016 niet dat groeiangsten over China wederom fors op de aandelenmarkten gaan drukken. "Wel kunnen de effecten van de ontwikkeling van de Chinese economie van een export- naar een consumptiegedreven groei aandelen parten spelen." Dat zal dan waarschijnlijk vooral specifieke bedrijfstakken raken. ,Kijk naar de grondstoffenmarkt. De ijzervoorraden in China waren nog nooit zo hoog. Omdat er minder wordt gebouwd."

Optimistisch
Beleggers blijken redelijk optimistisch over 2016. Bijna de helft (45 procent) verwacht een stijging van de AEX van meer dan vijf procent. Op een daling wordt nauwelijks gerekend. Over de eigen koopkracht in 2016 variëren de mening sterk: de helft verwacht geen verandering, een kwart denkt dat de koopkracht zal toenemen en een kwart dat deze zal afnemen. "Toch opmerkelijk als je bedenkt dat we de mening van beleggers peilen. Doorgaans zitten deze in de wat hogere inkomensgroepen en juist deze gaan er in 2016 nagenoeg allemaal in koopkracht op vooruit," aldus Homan.

Terreur
Bij de laatste peiling van 2015 hielden beleggers rekening met meer terroristische aanslagen in Europa. Ongeveer de helft denkt dat de terroristische dreiging een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie. Twee op de drie past echter het eigen leefpatroon niet aan, wel mijdt een op de zeven evenementen of concerten en gaat een op de negen minder naar grote steden. Eén op de vijf actieve beleggers zegt zich bij de keuze voor specifieke aandelen of beurzen mede te laten leiden door de terreurdreiging.

Risicospreiding
Een opmerkelijke verandering in beleggersgedrag ten slotte is dat particulieren vaker kiezen voor beleggingsfondsen als ze extra beleggen, zo stelt Homan. "De helft stelde dan in een beleggingsfonds te stappen, 31 procent kiest voor individuele aandelen. Dat was een maand eerder nog 47 procent. Waarschijnlijk trekt de risicospreiding van beleggingsfondsen beleggers over de streep."


Bron: DFT
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  High yield blijft komende vijf jaar in trek, ondanks scenario hogere rente
 Drie op de vijf beleggers 'zoeken alternatieven' voor traditionele obligaties
 Beleggers verdeeld over rol converteerbare obligaties
 Institutionele beleggers verdeeld over toekomst obligatiemarkten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10