zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom traag werken u veel effectiever maakt

17 oktober 2012 - Stevig aanpakken is een bekend verschijnsel in het arbeidsethos van calvinistisch Nederland. Als het op inzet aankomt scoren we met een 7,8 zelfs het hoogst in Europa. Dat blijkt uit een eerder dit jaar gehouden onderzoek onder ruim 11.000 werknemers uit 35 landen door Effectory. Een dergelijke score is best bijzonder, want werken anno 2012 lijkt meer op wildwatervaren op een kolkende rivier dan op roeien op een spiegelgladde Amsterdamse Bosbaan, stelt Heidi Does van doesmindful.nl.

Alles een beetje minder-snel-dan-snel doen lijkt onmogelijk in onze drukker-dan-druk maatschappij. Misschien zelfs wel ongewenst of ‘not done’. Liever roeien, roeien, roeien en als het niet meer gaat zoals u wilt, dan nog wat harder roeien. Maar u roeit uzelf allengs voorbij, als u zich 24/7 van vergadering naar klantafspraak spoedt en van functioneringsgesprek naar overvolle mailbox.


Uw lichaam en geest hebben regelmatig rust, ontspanning en verpozing nodig, wilt u niet ten prooi vallen aan de kwalijke gevolgen van chronische stress of, erger nog, een burnout.
Slow working
Af en toe een stapje terug doen, de boel de boel laten of wat plezier maken met collega’s houdt u in de race. De techniek van slow working, oftewel traag werken, kan daarbij helpen. Er zijn twee toepassingen van slow working. De ene manier is alles wat u doet in een trager tempo uitvoeren. Als het ware overal even de rem op zetten, zodat u meer aandacht kunt geven aan dat wat u doet, terwijl u het doet. Een andere manier om te vertragen is de kunst van vereenvoudiging toe te passen. Dingen schrappen, zodat u er geen aandacht meer aan hóeft te geven. Beide toepassingen voorkomen dat u uzelf voorbij loopt en energie verspilt aan zaken die er niet echt toe doen.
Slow working is een simpele techniek, maar niet gemakkelijk om u eigen te maken. Ingesleten gewoontes zijn soms hardnekkig en laten zich nu eenmaal niet op een enkele saaie vrijdagmiddag veranderen. Het vergt wat tijd om erin thuis te raken, maar als u eenmaal zover bent, dan kunt u er altijd en overal op terugvallen. 
De techniek laat zich het best aanleren in praktische, kleine stappen. Een minuut of een halve minuut per keer is al voldoende om te ontdekken welke toepassing u prettig vindt en wat voor nu het beste bij u past. 

Drie eenvoudige slow working toepassingen 

1. Slow workspace

Rust op uw werkplek is rust in uw hoofd. Kijk eens welke spullen u zelden of nooit gebruikt en gooi ze weg of berg ze uit het zicht op. Richt uw werkplek zo in dat ‘fast movers’ (spullen die u vaak gebruikt) een vaste plek hebben en binnen handbereik liggen. Hou alleen die computerapplicaties open die u nodig hebt voor het werk waar u nu mee bezig bent. Sluit alles wat overbodig is om uw taak te vervullen. Minder applicaties open betekent minder afleiding. Ruim uw werkplek regelmatig op met het beproefde 5S systeem (Scheiden, Sorteren, Schoonmaken, Standaardiseren en Systematiseren).

2. Slow motion
Gun uw lichaam wat rust terwijl u werkt. Loop bijvoorbeeld in een wat lagere versnelling en richt zo nu en dan uw volle aandacht op de beweging van uw handen en voeten terwijl u loopt, fietst of auto rijdt. Type eens wat langzamer en met minder kracht. Rek u van tijd tot tijd eens lekker uit.

3. Slow senses
Bij overprikkeling van uw zintuigen lekt ongemerkt veel energie weg. Kies er daarom voor om af en en toe de radio of mobiele telefoon uit te zetten in uw auto of op uw werkplek. Eet uw lunch met aandacht voor smaak, geur en reuk. Of haal regelmatig een frisse neus door een kort ommetje te maken, bv. tijdens een lunchpauze. Loop dan wat rustiger dan normaal en, als u wilt, in stilte. Nog een eenvoudige toepassing: ervaar de fysieke sensaties als u uw handen wast na een bezoek aan het toilet. 

Meer effectiviteit
Al lijkt het in eerste instantie volkomen contraproductief, door slow working stijgt uw effectiviteit met sprongen. Door regelmatig uw tempo bewust wat naar beneden te schroeven verbetert uw niveau van concentratie en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen. En met nieuwe ervaringen komen nieuwe keuzes. Slow working wordt daarmee een aantrekkelijke ingang naar vernieuwende ideeën en originele oplossingen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge werknemers raken gestresst van multitasken
 Zes redenen om niet meer te multitasken
 Multitasken is helemaal niet zo slim
 IT-manager ziet graag snellere ontwikkeling jonge medewerkers
 
 
reacties
 
Annoniem  |   | 
22-08-2016
 | 
01:29 uur
Beste

İk ben een student en ik weet dat ik door ''slow'' (traag) te werken beter en kealitatiefer werk. Maar sommige dingen staan mij daarvoor in de weg.
İk studeer logistiek en dat betekent dat ik tijdens mijn stage fyziek hard zal moeten werken. Dus daar door denk ik dat traag werken niet zal lukken. Als u tips heeft om mijn kalmte te kunnen bewaren, en mijn opgejaagde gevoelens die ik ga krijgen tijdens het werken ga kunnen vermijden dan zou ik heel erg te vreden zijn.

Vriendelijke groeten
Anoniem

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10