zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen en millennials meest optimistisch over baankansen

21 december 2016 - Nederlandse mannen en 25- tot 34-jarigen (millennials) zijn het meest optimistisch over hun kansen op het vinden van een goede baan in 2017. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Indeed.

In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders, na Australiërs, over het algemeen overigens het minst optimistisch.



Dalende werkloosheid
Bijna de helft van de Nederlandse ondervraagden (47,7 procent) geeft aan optimistisch te zijn over zijn of haar baankansen in 2017. Die positieve houding past binnen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, aangezien recente cijfers van het CBS aantonen dat de werkloosheid in Nederland blijft dalen. In buurland Duitsland zijn werkzoekenden overigens nog veel positiever: daar is bijna driekwart (72,6 procent) optimistisch over het vinden van een baan in 2017.

Vrouwen met betaald werk
Uit het onderzoek van Indeed blijkt verder dat vier op de tien Nederlandse vrouwen (39,1 procent) optimistisch zijn over het vinden van een goede baan in 2017. Dat is opvallend, aangezien vorige week de tweejaarlijkse emancipatiemonitor bekend werd gemaakt, waaruit juist naar voren kwam dat het aandeel Nederlandse vrouwen met betaald werk de afgelopen twee jaar bijna niet is gegroeid. Bij de mannen ziet meer dan de helft (54,8 procent) zijn kansen zonnig in. Wereldwijd is dit zelfs 60,6 procent van de mannen tegenover 51,9 procent van de vrouwen.

Leeftijdsdiscriminatie
Op de vraag waar men zich het meest zorgen om maakt bij hun baanperspectieven, is ‘leeftijdsdiscriminatie’ een veelvoorkomend antwoord. Verrassend is het daarom niet, dat 55-plussers het minst optimistisch zijn over hun baankansen. Slechts een kwart (25,9 procent) van hen is optimistisch over het vinden van een baan in 2017, tegenover zes op de tien (60,3 procent) van de millennials. Dit terwijl de cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid onder 55-plussers juist afneemt.

Meer banen beschikbaar
Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: "Ondanks het aantrekken van de economie en de afname van werkloosheid zijn mensen nog altijd niet erg positief gestemd over hun baankansen. Toch lijkt dat, gezien de stijgende lijn in het aantal beschikbare banen, niet nodig. Voor het eerst sinds lange tijd zien we namelijk minder pessimistische economische cijfers. We verwachten dan ook dat we dit op den duur zullen terugzien op de arbeidsmarkt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elf tekenen dat u te lang bent blijven hangen in uw baan
 Baankans vergroten: werkgever betaalt graag mee
 Vergrijzing zorgt voor meer baankansen in transport en logistiek
 Millennial overtuigd van zichzelf in zoektocht nieuwe baan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10