zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risicobereidheid is terug na politieke omwentelingen van 2016

15 december 2016 - Beleggers zijn na de schok van de Brexit-stem van juni weer bereid om risico’s te nemen. Dit blijkt uit de nieuwe Risk Rotation Index van NN Investment Partners

Bijna een derde (31 procent) van de professionele institutionele beleggers geeft aan dat de bereidheid om risico te nemen met hun beleggingen in de afgelopen zes maanden is gegroeid. Hier staat tegenover dat 27 procent in de laatste zes maanden juist meer risicomijdend is geworden, terwijl 41 procent zegt de exposure te hebben gehandhaafd.


Dit betekent dat de risicohouding van beleggers weer positief is geworden, nadat zij in de nasleep van de onverwachte Brexit-uitkomst hun risicopositie hadden verkleind. Dit was toen de eerste keer sinds oktober 2014 dat de barometer van NN IP een negatieve risicohouding liet zien.
 
Voorzichtigheid troef
 Er zijn echter twee keer zo veel respondenten die aangeven dat hun risicobereidheid significant is afgenomen (negen procent) als respondenten die zeggen dat hun risicobereidheid significant is gestegen (vier procent). De houding ten opzichte van de wereldwijde markten blijft dus voorzichtig.
Willem Verhagen, Senior Econoom bij NN Investment Partners: "2016 was een turbulent jaar voor beleggers. Zelfs degenen met een gezonde risicobereidheid werden behoorlijk nerveus na twee grote politieke veranderingen. Het opvallende is dat u veel geld zou hebben verloren als u de uitslag van het Brexit-referendum, de Amerikaanse verkiezingen en het Italiaanse referendum had gekend en had ingespeeld op de consensusverwachtingen voor de impact op de markt van die gebeurtenissen. Dit wijst op het belang van het mondiale groeimomentum voorafgaand aan een politieke gebeurtenis. Tegen een achtergrond van een versnellende groei en een soepel financieel klimaat, gesteund door gematigde centrale banken, kan dit een onverwachte politieke uitkomst voor een groot deel compenseren."
 
Onvoorspelbaar
"Dit wil echter niet zeggen dat dit in de toekomst altijd zo zal zijn. De economie en de financiële markten gedragen zich als een evolutionair systeem dat zich onvoorspelbaar ontwikkelt en soms een grote sprong kan maken naar een nieuw (tijdelijk) evenwicht. Bovendien kan de markt nog steeds anders gaan aankijken tegen gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden. Zo zetten de markten nu sterk in op de hogere reële groei en inflatie van Trump en denken ze wellicht te makkelijk over andere risicoscenario’s."
 
Rentestap Fed
Beleggers zien een rentestap van de Fed als de belangrijkste bedreiging voor hun portefeuilles; 44 procent van de respondenten noemt dit ‘significant’. Dit suggereert dat sommige beleggers geen onderscheid maken tussen de verschillende redenen voor de Fed om de rente te verhogen. Als de Fed hier een goede reden voor heeft (dat wil zeggen: sterkere groei), dan is dit waarschijnlijk gunstig voor risicovolle beleggingen, vooral in een klimaat waarin de inflatie redelijk blijft. De Fed kan de rente ook verhogen om een andere reden, bijvoorbeeld om de inflatie de kop in te drukken. Dit zou slecht zijn voor risicovolle beleggingen. Als tweede bedreiging noemen respondenten inflatie (43 procent), terwijl 38 procent van mening is dat de gevolgen van de verkiezing van Trump een bedreiging vormen. Minder dan een derde (29 procent) van de respondenten ziet de Brexit als een bedreiging, wat impliceert dat de directe dreiging van de stem voor een vertrek uit de EU voor wereldwijde beleggingsportefeuilles is geweken.
 
Foute voorspellingen
Als men wordt gevraagd naar de Amerikaanse verkiezingen geeft een grote meerderheid (84 procent) van de respondenten aan dat zij een overwinning van Clinton verwachtten. Deze misrekening is in lijn met een onderzoek van NN IP eerder dit jaar. Toen vond slechts iets meer dan een kwart (27 procent) van de respondenten een stem voor een Brexit waarschijnlijk.
Verhagen vervolgt: "De bevindingen van deze studie laten zien hoe onvoorspelbaar 2016 voor beleggers was - maar het was ook de ideale gelegenheid om te profiteren van marktvolatiliteit. Donald Trump zal op 20 januari 2017 in het Witte Huis worden beëdigd en het is heel interessant om te zien hoe de markten in de tussentijd zullen bewegen. Beleggers zullen voor 2017 in elk geval hopen op iets minder schokken dan dit jaar."
 
Aantrekkelijke markten
Gevraagd naar de meest aantrekkelijke geografische markten in termen van risico versus rendement in de komende zes maanden, plaatsen beleggers opkomende markten bovenaan de lijst; 39 procent vindt dit de meest aantrekkelijke regio. Dit is tien procent hoger dan in de vorige index. Daarna volgen de VS (22 procent), Japan (negentien procent) en het VK (tien procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe rekenmethode om financiële risico’s in te schatten
 Beleggers nerveuzer over inflatie dan over Amerikaanse verkiezingen
 Risicobereidheid daalt doordat Brexit-realiteit gaat tellen voor beleggers
 Risicopremie op euroaandelen hoger dan in de VS
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10