zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risicobereidheid daalt doordat Brexit-realiteit gaat tellen voor beleggers

21 oktober 2016 - Beleggers zijn hun risico aan het afbouwen door de grote onzekerheid in de wereldwijde markten in de afgelopen maanden, zo blijkt uit de resultaten van het nieuwste Risk Rotation Index-onderzoek door NN Investment Partners.

Bijna een derde (30 procent) van de professionele institutionele beleggers gaf aan dat hun risicobereidheid in de afgelopen zes maanden was afgenomen, en een op de twaalf (acht procent) zei dat deze "aanzienlijk" was gedaald. Dit in vergelijking met 23 procent die verklaarde dat hun risicobereidheid in de afgelopen zes maanden was gestegen en 47 procent die zijn positie had gehandhaafd.


Dit is bijna een exact omgekeerd resultaat van het vorige onderzoek, waarin 29 procent van de beleggers verklaarde dat hun risicobereidheid was gestegen en 23 procent zei dat hun risicobereidheid was gedaald. Het betekent ook dat de totale risicobereidheid voor het eerst sinds oktober 2014 weer in negatief terrein is beland, toen deze met -0,6 procent net onder nul lag.
 
Vertrouwen van beleggers
Patrick Moonen, Senior Strategist Multi-Asset bij NN Investment Partners, licht toe: "De markten kampen met heel wat tegenwind, waarbij diverse geopolitieke spanningen het vertrouwen in de toekomst van beleggers aantasten. Nu we deze periode van onzekerheid betreden, is het belangrijker dan ooit voor beleggers om gebieden met kansen in beeld te brengen, om zo te profiteren van de huidige marktonzekerheid."
 Gevraagd naar de belangrijkste bedreigingen voor hun portefeuilles, noemden beleggers de Brexit als hun grootste zorg. Bijna een derde (32 procent) vond deze bedreiging zeer aanzienlijk, terwijl achttien procent deze omschreef als enigszins aanzienlijk. Dat betekent dat in totaal de helft van alle beleggers de Brexit beschouwt als een reden tot zorg voor hun beleggingsstrategie.
 
Crisis eurozone
Een crisis in de eurozone werd genoemd als de op een na grootste bedreiging. Deze werd als aanzienlijk beschouwd door 41 procent van de beleggers, gevolgd door onverwachte gebeurtenissen (30 procent) en een crisis in de opkomende markten (24 procent).
 Patrick Moonen vervolgt: "Doordat de vele aspecten van de Brexit voorlopig een rol blijven spelen, is het duidelijk dat steeds meer beleggers hun risicoprofiel aanpassen om hun beleggingen te beschermen tegen de volatiliteit die voortvloeit uit de ontwikkelingen rond de Brexit. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij degenen met een meer negatieve kijk op de impact van de Brexit, de kans groter is dat ze hun risicobeleggingen hebben afgebouwd. De helft van de respondenten die de Brexit beschouwen als een zeer aanzienlijk risico, gaf aan dat ze hun risico-exposure hadden verminderd."
Toen hen werd gevraagd naar de meest aantrekkelijke geografische markten in termen van risico versus rendement voor de komende zes maanden, plaatsten beleggers de opkomende markten bovenaan. Deze regio werd door 29 procent als de meest aantrekkelijke beschouwd, gevolgd door de VS (25 procent), het VK (twaalf procent) en de eurozone (acht procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hybride werken? Houd de werk-privébalans in de gaten!
 40 procent van het topmanagement noemt SASE een revolutie in netwerkbeveiliging
 68 procent Nederlanders wil meer openheid over salaris
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groeiend aantal aanvragen Amsterdamse kantoren na Brexit
 De slachtoffers van Brexit
 Brexit leidt waarschijnlijk niet tot systeemcrisis
 Pensioenfondsen maken balans op na Brexit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
meer top 10