zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleggers nerveuzer over inflatie dan over Amerikaanse verkiezingen

7 november 2016 - Institutionele beleggers beschouwen een verhoging van de rente door de Fed als de belangrijkste risicofactor voor hun beleggingsportefeuilles.

Dit blijkt uit de resultaten van het nieuwste Risk Rotation Index-onderzoek door NN Investment Partners , dat werd uitgevoerd in oktober, gedurende de meest intense Amerikaanse presidentsverkiezingen ooit.


 
Zwaarwegend beleggingsrisico
Een renteverhoging door de Fed wordt door 44 procent van de ondervraagden beschouwd als een ‘zwaarwegend’ risico voor hun beleggingen. Inflatie wordt daarna door 43 procent genoemd en de Amerikaanse verkiezingen staan met 38 procent op de derde plek. Andere belangrijke risico’s zijn een emerging markets crisis (35 procent) en Brexit (29 procent). Eerder, bij ons vorige Risk Rotation-onderzoek in augustus, zagen  beleggers Brexit nog als voornaamste beleggingsrisico.
 
Amerikaanse verkiezingen

Maar liefst 84 procent van de ondervraagden verwacht dat Clinton op 8 november de verkiezingen wint. Slechts twaalf procent gelooft dat het een dubbeltje op z’n kant is, twee procent verwacht dat Trump wint, twee procent heeft geen mening. Deze percentages verklaren mogelijk waarom de verkiezingsuitslag in dit onderzoek niet als het belangrijkste risico naar voren komt. Veel beleggers rekenen op een overwinning van Clinton en zo’n zege zal naar verwachting geen grote impact op de financiële markten hebben.
Toch blijft de verkiezingsuitslag onzeker en een overwinning van Trump valt niet uit te sluiten. Bovendien zal ook de uitslag van de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat een belangrijke factor zijn voor de mogelijkheden die een volgende president heeft om het beleid te wijzigen. 
Slechts zes procent van de ondervraagden gelooft dat een presidentschap van Trump positief zal uitpakken voor de wereldwijde aandelenmarkten, 84 procent verwacht een negatieve invloed, 45 procent kiest voor de aanduiding "enorm negatief". Daar tegenover staat dat 58 procent van mening is dat Clinton een positief effect op aandelenmarkten zal hebben, acht procent van de beleggers verwacht een negatieve invloed.
 Wat betreft de vooruitzichten van de Amerikaanse aandelenmarkt voor de komende zes tot twaalf maanden denkt twaalf procent van de ondervraagden dat Trump een positieve invloed op de Amerikaanse thuismarkt zal hebben. Clinton scoort hier 55 procent.
 
Opluchtingsrally
Patrick Moonen, Senior Strategist Multi-Asset bij NN Investment Partners: "Voor de meeste beleggers geldt een overwinning van Clinton als het basisscenario dat de markten continuïteit en een hernieuwde focus op bemoedigende bedrijfs- en economische cijfers zal bieden. Het goed mogelijk dat dit zal leiden tot een opluchtingsrally. Van Brexit hebben we echter de les geleerd dat de uitslag van een stemming onvoorspelbaar blijft en dat beleggers zich ook moeten voorbereiden op een onverwacht resultaat. Zo’n  overwinning van Trump kan leiden tot een verkoopgolf van risicovolle waarden zoals aandelen, vooral in opkomende markten."

Risicobereidheid
Over de afgelopen zes maanden is de risicobereidheid van beleggers met 3.9 procent gestegen, waarbij 31 procent aangeeft dat ze meer risico hebben genomen en waarbij 27 procent risico heeft afgebouwd. De stijging van de gemiddelde risicobereidheid volgt op een daling van 7.2 procent in augustus. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat vier  procent van de beleggers aangaf dat ze het risico aanmerkelijk hebben verhoogd, terwijl negen procent stelde het risico juist aanmerkelijk te hebben verlaagd.
Emerging markets worden door 39 procent van de beleggers aangewezen als meest aantrekkelijke aandelencategorie  voor de komende zes tot twaalf maanden. China en de Eurozone worden de minst aantrekkelijke markten genoemd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
 Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
 Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risicobereidheid daalt doordat Brexit-realiteit gaat tellen voor beleggers
 Aandelenstrategieën blijven het populairst onder beleggers
 Beleggers willen meer informatie over gevolgen klimaatverandering
 Nederlandse belegger bezorgd - minder vertrouwen in VS
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
meer top 10