zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pensioenkorting lijkt onafwendbaar

11 oktober 2016 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen daalde in september van 98 procent naar 97 procent. De beleids­dekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef gelijk op 98 procent.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.



Rentes gestabiliseerd, beurzen volatiel
De korte rente daalde in september, maar de lange rente steeg met ongeveer vier basispunten. De verplichtingen bleven per saldo gelijk.
Door de stijging van de lange rente daalde de obligatieportefeuille beperkt in waarde. De meeste aandelenmarkten lieten de eerste helft van september veel waardeverlies zien, maar aan het einde van de maand was het meeste verlies weer hersteld. Per saldo is het vermogen van pensioenfondsen in september iets afgenomen.

Levensverwachting beperkt gestegen
Naast de rente is de levensverwachting een bepalende factor voor de hoogte van pensioenverplichtingen. Elke twee jaar publiceert het Actuarieel Genootschap (AG) de nieuwe sterftetafels waarmee pensioenfondsen rekenen. Uit de tabellen die het AG op 13 september presenteerde, blijkt dat de levensverwachting opnieuw is toegenomen. De stijging is dit keer beperkt; pensioenfondsen moeten hun verplichtingen uiterlijk eind 2016 enkele tiende procenten hoger vaststellen.

Kortingen in 2017
De beleidsdekkingsgraad, die bepalend is voor kortingen en indexaties, ligt nu op 98 procent. Kortingen in 2017 lijken met dat niveau onafwendbaar. "Kortingen mogen echter gespreid worden over tien jaar, waarmee de impact per 1 januari 2017 beperkt zou kunnen blijven," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.
In de Tweede Kamer leven veel zorgen over nieuwe kortingen op de pensioenen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weigerde in te gaan op het verzoek van de oppositiepartijen om iets aan de rekenrente te doen. Zij gaat wel onderzoeken of pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad meer tijd kunnen krijgen voor herstel.
"Het is de vraag of een langere hersteltermijn de fundamentele problemen door de lage rente voldoende opvangt," aldus Driessen. "Ook de belangen van de verschillende generaties moeten daarbij in het oog worden gehouden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toekomstige pensioenkortingen steeds reëler scenario
 'Draagvlak huidig pensioenstelsel weg'
 Flinke concurrentie verwacht op pensioenmarkt
 Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiliseert op te laag niveau
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10