zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flinke concurrentie verwacht op pensioenmarkt

8 september 2016 - Traditionele pensioenverzekeraars die een beschikbare premieregeling (‘DC-regeling’) aanbieden, krijgen de komende vijf jaar te maken met flinke concurrentie van pensioenfondsen. Ruim een vijfde van de werkgevers (21 procent) verwacht zijn DC-regeling binnen vijf jaar onder te brengen bij een pensioenfonds. Op dit moment is dat nog slechts zes procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt onder meer dan 100 Nederlandse bedrijven en multinationals. Aon Hewitt bevroeg klanten met een DC-regeling onder meer over governance, type uitvoerder, wettelijke mogelijkheden en beleggingen.


Aon Hewitt becijferde dat het marktaandeel van verzekeraars in de DC-markt daalt van 71 procent naar 53 procent. Het marktaandeel van premiepensioeninstellingen (PPI) blijft naar verwachting ongeveer stabiel.

DC-regeling
Bij een DC-regeling, ook wel beschikbare premieregeling genoemd, betalen deelnemers een vaste pensioenpremie. De toekomstige uitkering staat niet vast, maar beweegt mee met de beleggingsrendementen. Op dit moment heeft zo’n vijf procent van de Nederlandse werknemers een dergelijke regeling, maar de pensioenvorm wint de afgelopen jaren snel aan populariteit. Per 1 september treedt bovendien de Wet verbeterde premieregeling in werking waardoor werknemers meer keuzemogelijkheden hebben ten aanzien van hun DC-regeling. Aon Hewitt verwacht dat het aantal DC-regelingen de komende vijf jaar minimaal verdubbelt. De mogelijke komst van nieuwe pensioenvormen als de persoonlijke pensioenpotten met collectiviteiten, versterkt die trend alleen maar.

Marktaandeel pensioenfondsen groeit
Op dit moment heeft 94 procent van de werkgevers zijn DC-regeling ondergebracht bij een verzekeraar of PPI. Slechts 6 procent van de DC-regelingen wordt op dit moment uitgevoerd door een pensioenfonds. Nieuwe marktpartijen, zoals Algemene Pensioenfondsen (APF) en Europese pensioenfondsen (IORP), zullen binnen vijf jaar echter een marktaandeel opbouwen van bijna twintig procent.
Sinds eind 2015 is het mogelijk een APF op te richten. Dat is een pensioenfonds dat een financieel gescheiden uitvoering van pensioenregelingen van meerdere ondernemingen mogelijk maakt. Daarnaast is het sinds een aantal jaar mogelijk een grensoverschrijdend pensioenfonds op te richten: een IORP (Institutions for Occupational Retirement Provisions). De verwachting is dat beide uitvoeringsvormen DC-regelingen gaan aanbieden.

Marktaandeel premiepensioeninstellingen blijft stabiel
Opvallend is dat volgens dit onderzoek het marktaandeel van premiepensioeninstellingen (PPI’s) ongeveer stabiel blijft. PPI’s zijn vanaf 2011 tot de DC-markt toegetreden en hebben tot enorme prijsdruk op de DC-markt geleid. Forse daling van de kosten was daarvan het gevolg. "Door de lage kosten hebben de meeste PPI’s in het begin verlies geleden en schrijven enkelen pas recent zwarte cijfers," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "De verschuiving naar nieuwe pensioenuitvoerders kan een zware teleurstelling zijn voor PPI’s, omdat het op een moment komt dat zij eindelijk winst kunnen behalen. De kans is groot dat PPI’s ondergebracht worden in een APF of dat consolidatie van het aantal PPI’s optreedt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiliseert op te laag niveau
 Miljoenen deelnemers hangt korting pensioenen boven het hoofd
 Pensioenverplichtingen AEX-bedrijven fors gestegen
 Maatwerk in pensioen nodig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10