zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bemoeienis manager bepaalt succes van de cloud

12 augustus 2016 -  Een steeds groter wordend aantal organisaties beseft dat technologieën zoals Social Media, Mobility, Analytics en Cloud (SMAC) onontbeerlijk zijn om hun doelstellingen te behalen in dit digitale tijdperk. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot meer dan de helft van de bedrijven en instellingen.

Dit blijkt uit het wereldwijde onderzoek ‘Business Runs On The Cloud’ van Wipro onder bedrijven met een omzet boven een half miljard dollar. De cloud staat in het middelpunt van de belangstelling: de inzet van clouddiensten maakt IT flexibeler en sneller, waardoor de business wint aan slagkracht op het gebied van innovatie en nieuwe producten snel in de markt kan zetten.


Bovendien is het IT-domein allang niet meer het exclusieve terrein van de interne IT-afdeling, stelt Timo Fine, directeur Benelux bij Wipro. Hij ziet dat steeds meer C-level managers – finance, marketing en HR –  invloed uitoefenen op de technologiestrategie van uw organisatie. Maar er heerst nog veel onzekerheid over de manier waarop de cloud probleemloos kan worden ingezet. Veel organisaties kiezen vooralsnog voor een mengvorm van publieke en private cloud-IT, oftewel hybride cloud.
 
In 2020 heeft helft bedrijven hybride cloud
Volgens Gartner Research zal nog voor 2020 de helft van alle grote ondernemingen beschikken over een hybride cloud. "Het is een logische, onvermijdelijke stap," vindt Fine. "Organisaties zijn zelden bereid hun core assets de deur uit te doen. Dat is om uiteenlopende redenen – denk aan concurrentiepositie en compliance - goed te begrijpen. Daarnaast willen ze wel de voordelen van cloud benutten." Al in november 2013 constateerden de analisten van Forrester dat de hybride cloud op weg was het nieuwe ‘normaal’ aan het worden. En dat is nu in 2016 het geval.
 
Managers hebben grote interesse in IaaS
Hybride combineert het gebruik van een eigen cloud-infrastructuur met die van een externe cloud serviceprovider, om zo de totale IT-dienstverlening voor de gehele onderneming te creëren. Managers hebben grote interesse in het gebruik van ingehuurde infrastructuur (Infrastructure-as-a-Service, IaaS) om de capaciteit van de eigen IT aan te vullen. "Dat heeft vooral te maken met de andere kostenstructuur, vaak lagere kosten, en de mogelijkheid snel capaciteit bij- en af te kunnen schakelen. Veel organisaties zijn al bezig met het in kaart brengen en plannen van de impact die dat zal hebben op de operatie en de uitgaven,"merkt Fine. Maar hoewel een hybride aanpak kostenbesparingen belooft en aanzienlijke winst genereert op het vlak van flexibiliteit voor zowel de business als IT, blijft een aantal bedrijven hangen op het punt waar ze zich afvragen hoe ze de integratie van de bestaande infrastructuur en de clouddiensten moeten managen.
 
Zorgen
De weerstand binnen een organisatie om de interne infrastructuur uit te breiden met IaaS komt voornamelijk voort uit zorgen over veiligheid, datamanagement, en beschikbaarheid en performance. De uitkomsten van een recente studie van Forrester wijzen er echter op, dat het gebruik van IaaS zal blijven groeien. Fine: "Dat komt vooral omdat de businessgebruikers bepaalde wensen en behoeften hebben waaraan de interne IT-afdeling niet kan voldoen – dus zoeken ze heel rationeel naar oplossingen buiten de muren van de organisatie. Uit de cloud, bijvoorbeeld."
 
Flexibiliteit
Vanuit het verleden zijn kosten altijd het belangrijkste motief geweest voor cloudadoptie, maar uit Forresters onderzoek blijkt dat flexibiliteit inmiddels een net zo belangrijk argument is bij het bepleiten van een hybride cloudoplossing.  Meer dan de helft van de organisaties die van plan zijn om IaaS te gaan gebruiken of dat al doen, zien ‘on-demand flexibiliteit voor het hosten van workloads’ als belangrijkste voordeel van de stap naar hybride met hun IaaS-strategie. Flexibiliteit om snel te kunnen reageren op businessbehoeftes staat ook hoog op de lijst van belangrijkste voordelen van een hybride model.
 
Een andere cultuur is vereist
De technologieën om zo’n cloud te kunnen leveren zijn relatief onvolwassen en nog volop in ontwikkeling, en bedrijven vinden dat er veel maatwerk nodig is om aan de behoefte te kunnen voldoen. Toch wordt volgens Gartner technologie zelden als grootste probleem gezien door organisaties die al een eind op weg zijn met eigen private cloudprojecten. Fine: "Dat klopt. Het is veel moeilijker om de organisatie klaar te maken voor het gebruik van hybride cloud, om de transformationele aanpassingen te doen die nodig zijn om de technologie te kunnen gebruiken. Clouddiensten vereisen operationele processen die zijn gemaakt voor snelheid en op maat gemaakt zijn voor de aangeboden diensten. Een diepgewortelde IT-cultuur die focust op technische expertise past niet bij een volledig geautomatiseerd self servicemodel, mogelijk gemaakt door integratie van flexibele clouddiensten in de eigen IT-omgeving. Dat vraagt een andere mindset, een andere cultuur. Daarom is volledig commitment en actieve bemoeienis van C-level managers een absolute succesbepalende factor bij de stap naar hybride cloud. Want die stap is onvermijdelijk: hybride cloud is het nieuwe normaal."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven blijven worstelen met beveiliging cloudgegevens
 Cloud versus oud
 Marketing- en klantengegevens in gevaar bij cloud-applicaties
 Vijf mythes over de cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10