zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloud versus oud

27 juli 2016 - Op het moment dat er onderzoek gedaan wordt naar een software-oplossingen gaat het vaak om aanzienlijke bedragen. Zeker wanneer de software door iedereen binnen de organisatie gebruikt wordt. Vrijwel iedere oplossing die er nu is, kan ook als Cloud-oplossing overwogen worden, maar dat verreist wel een net andere blik.

 "Lange tijd was het bij IT-projecten de gewoonte om software in te kopen en er dan maatwerk bij te maken zodat de software beter op de bedrijfsprocessen aansluit," vertelt Petra Eikenboom, Marketing Manager bij INTO.  Op de lange termijn blijken dat volgens haar vaak dure en slecht te onderhouden oplossingen te zijn. Bij elke upgrade van de software moet dan namelijk onderzocht worden of deze samenwerkt met de maatwerkoplossing. Wanneer dat niet zo is moet het maatwerk aangepast worden of er kan geen upgrade worden uitgevoerd. Met als gevolg dat er legacy software ontstaat die lastig te onderhouden is en uiteindelijk ook niet meer ondersteund wordt.



Draait u nog op Windows 3.1?
Een goed voorbeeld hiervan is volgens Eikenboom het Franse vliegveld waar eind 2015 luchtverkeersleiders door legacy software geen weersinformatie meer had. "Uit voorzorg werden de vliegtuigen aan de grond gehouden. Het softwaresysteem bleek nog op Windows 3.1 uit 1992 te draaien en er is een tekort aan mensen die dit systeem nog kunnen beheren."
Dit soort uitdagingen doen zich niet voor als er gekozen wordt voor een cloud oplossing die altijd automatisch ge-upgrade wordt. Volgens Eikenboom is een cloud oplossing vaak de logische keuze omdat veel van de maatwerkoplossingen die worden gemaakt tegenwoordig al snel achterhaald zijn in functionaliteit en dus relatief weinig waarde toevoegen aan de bedrijfsprocessen als ze afgezet worden tegen de extra kosten en risico’s. Organisaties moeten dan wel bereid zijn om naar een nieuwe manier van werken te kijken. 

Een nieuwe blik
Bij onderzoek naar een geschikte Cloud oplossing is het niet meer de vraag of deze hetzelfde kan als de huidige software. Het gaat er om of de Cloud oplossing het probleem effectief oplost of substantiële waarde toevoegt voor de organisatie.
Eikenboom heeft een tip: "Vervang de wensenlijst met functionaliteiten door een lijst met doelen die u wilt bereiken. Dat helpt om het grote plaatje te bewaken en voorkomt dat oplossingen afvallen waarmee het doel, met net andere middelen en methodes, wel was bereikt. Per oplossing die overwogen wordt kan op een dergelijke doelenlijst bijgehouden worden hoe die software ervoor zorgt dat het doel bereikt wordt. Een lijst met functionaliteiten is vaak te gedetailleerd en beperkt organisaties en leveranciers om verder te kijken dan de oplossing. Door naar doelen te kijken in plaats van functionaliteiten wordt voorkomen dat men de deur dicht gooit omdat het ‘anders’ werkt."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Office 365: waarom overstappen naar de cloud lastiger kan zijn dan u denkt
 Cloud opslag: aan wie vertrouwen EU-burgers hun data toe?
 Marketing- en klantengegevens in gevaar bij cloud-applicaties
 Vijf mythes over de cloud
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
27-07-2016
 | 
09:24 uur
Helemaal eens. Het denken langs de lijnen van 'ICT oude stijl' (dus met lokale servers, PC's en Windows als besturingssysteem) moet helemaal om.

Niet alleen om de hierboven benoemde zaken, maar zeker ook vanwege de beveiligingsrisico's als bijvoorbeeld de cryptolocker.

Zie ook mijn gisteren geschreven blog hierover op https://www.linkedin.com/pulse/onveilige-ict-omgevingen-hoeven-anno-2016-niet-meer-te-willem-massier
Henk Smit  |   | 
1-08-2016
 | 
10:39 uur
Prachtig dat werken in de cloud dit opent perspectief om sterker in de markt te komen dan de concurrent.
Je hoeft alleen maar de cloud te kraken.
Als je alle info hebt ben je koning
And: Who the money controles rules the world.
(Mede door dit soort ''dingen'' blijft Amerika wereld leider.)
Willem  |   | 
1-08-2016
 | 
11:31 uur
Beste Henk,

Ik begrijp, dat jij liever niet in de Cloud werkt.
Het is mij om het even hoor.

Op dit moment is de situatie zo, dat ongeveer 90% van alle werkstations (inclusief alle vormen van Laptops en 'Note'books draaien op een van de Windows-systemen. Windows is niet ontwikkeld als internetsoftware, maar het wordt wel gebruikt op systemen, die aan het internet 'hangen'.
En laat Windows nou juist de (feitelijk enige) software op gebruikerssystemen zijn, die zeer eenvoudig vatbaar is voor virussen, malware en zaken als cryptolockers. Voor zover je het nog niet hebt meegekregen: daarmee worden op dit moment talloze ondernemers gechanteerd.

Er is ook een ander alternatief: gewoon niet meer met computers werken.
Ik denk alleen, dat dat niet zo heel erg realistisch is anno 2016.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10