zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Marketing- en klantengegevens in gevaar bij cloud-applicaties

10 juni 2016 -  Blue Coat Systems heeft een onderzoek over het gebruik van cloud-applicaties in diverse sectoren laten uitvoeren door YouGov. De onderzoeksresultaten bieden een gedetailleerde kijk op de manier waarop werknemers al dan niet veilig gebruikmaken van cloud-applicaties zoals Dropbox, Box, Office 365, Slack, LinkedIn, Facebook en Gmail.

Europese werknemers maken hun werkgever kwetsbaar voor datalekken en misbruik van gevoelige informatie op een schaal waarvan de meeste organisaties zich waarschijnlijk niet bewust zijn. Volgens de enquêteresultaten maakt 53 procent van alle Europese medewerkers voor hun werk gebruik van cloud-applicaties. Franse medewerkers maken het intensiefst gebruik van cloud-applicaties (64 procent). Ze laten daarmee Britse (49 procent) en Duitse werknemers (47 procent) achter zich.


 
Geen goedkeuring
Steeds meer Europese bedrijven doen een beroep doen op cloud-applicaties. Vaak gaat het echter om oplossingen die niet zijn goedgekeurd door de IT-afdelingen. Gevoelige bedrijfsgegevens worden op deze manier onbedoeld blootgesteld aan de kans op misbruik. In andere gevallen worden gegevens willens en wetens buiten beveiligde bedrijfsapplicaties om opgeslagen en uitgewisseld. Het onderzoek signaleert de belangrijkste beveiligingsrisico’s  waarmee organisaties te maken hebben in het cloud-tijdperk. Eén daarvan is schaduw-data, oftewel gegevens die buiten de controle van de organisatie vallen. Belangrijke onderzoeksbevindingen zijn onder meer:

Efficiëntie is een belangrijke reden om cloud-applicaties op het werk te gebruiken
Samenwerking is de belangrijkste reden voor het uitwisselen van gegevens. 23 procent van alle respondenten maakt gebruik van cloud-applicaties om informatie naar collega’s te verzenden. Efficiëntie wordt als belangrijkste voordeel gezien door zeventien procent van alle respondenten die cloud-applicaties gebruiken voor telewerken en wordt genoemd door tien procent van werknemers die deze gebruiken tijdens het reizen in het buitenland. Millennials lopen voorop als het gaat om de uitwisseling van data via cloud-applicaties. 30 procent van de respondenten in de leeftijdscategorie van achttien tot 24 jaar en 25 procent van respondenten tussen de 25 en 34 jaar delen op deze manier gegevens met hun collega’s. Bij werknemers in de leeftijd van 45 tot 54 jaar ligt dit percentage op achttien procent en voor medewerkers boven de 55 jaar op 21 procent.

Werknemers in belangrijke functies vertegenwoordigen het grootste risico
IT-professionals (76 procent), HR-professionals (69 procent) en financiële professionals (59 procent) maken het meest intensief gebruik van cloud-applicaties op het werk. Ze vertrouwen daarmee de meest gevoelige en waardevolle bedrijfsinformatie toe aan applicaties met lagere beveiligingsniveaus.

Marketinginformatie en klantengegevens lopen het grootste gevaar
Twee gebieden waarop de binnenkort bekrachtigde General Data Protection Regulation (GDPR)-richtlijn van de Europese Unie zich richt, zijn verkoopgegevens en klantendatabases. Deze zaken lopen de grootste risico’s bij een regelmatig gebruik van cloud-applicaties voor het uitwisselen van databases en content. Als er cloud-applicaties gebruikt worden om vertrouwelijke gegevens uit te wissen, zijn het vooral marketinggegevens (29 procent) die met de grootste waarschijnlijkheid via deze applicaties gedeeld of opgeslagen worden, gevolgd door klantendata (23 procent), IT-gegevens (twintig procent) en financiële informatie (zeventien procent).

Werknemers lopen het risico om de wet te overtreden
Veel van de ondervraagden die cloud-apllicaties op het werk gebruiken, gaven toe dat zij hier geen toestemming voor hebben. Zij doen dit onder meer om bedrijfsgegevens mee te nemen naar een nieuwe werkgever, om kwalijke bedrijfspraktijken aan de kaak te stellen en zelfs om zichzelf te beschermen. Hoewel het stelen van bedrijfsgegevens in aanloop naar een nieuwe baan illegaal is, gaf zeven procent van de respondenten toe dat zij ooit cloud-applicaties voor dat doel hadden gebruikt.
Klokkenluiden (waarbij werknemers informatie over bepaalde kwalijke bedrijfspraktijken aan de buitenwereld doorgeven) is weliswaar geen illegale bezigheid. Acht procent van alle data in de cloud wordt echter voor dit doel gebruikt. Volgens de onderzoeksresultaten zijn het HR-professionals (zeventien procent) die met de grootste waarschijnlijkheid gebruik zullen maken van cloud-applicaties voor klokkenluiden. Persoonlijke bescherming (waarbij werknemers bedrijfsgegevens vergaren om persoonlijke informatie veilig te stellen) werd door veertien procent van de ondervraagden opgevoerd als een manier om op het werk gebruik te maken van cloud-applicaties. HR-professionals (21 procent), IT-professionals (achttien procent) en financiële professionals (zeventien procent) zullen met grotere waarschijnlijkheid gebruikmaken van cloud-applicaties voor hun persoonlijke bescherming dan medewerkers in andere functies. Dit levert serieuze risico’s voor bedrijven op, zeker gezien de gevoelige aard van de informatie waar deze professionals mee werken.

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het gebruik van de cloud
Hoe jonger een werknemer, des te meer cloud-applicaties hij zal gebruiken. 63 procent van alle werknemers van achttien tot 24 jaar maakte op het werk gebruik van cloud-applicaties, vergeleken met 59 procent van alle werknemers van 25 tot 34 jaar, 55 procent van alle werknemers tussen de 35 en 44 jaar, 48 procent tussen de 45 en 54 jaar en 47 procent van werknemers van 55 jaar of ouder. Hoewel jongeren doorgaans meer vertrouwd zijn met technologie, lijken zij  tegelijkertijd minder geneigd om beveiligingsmaatregelen te treffen.
"Dit onderzoek brengt de gedragspatronen in kaart van werknemers die op hun werk gebruikmaken van cloud-applicaties en de risico’s waaraan zij hun werkgever op die manier blootstellen," aldus Hugh Thompson, chief technology officer en senior vice president bij Blue Coat Systems, Inc. "Wat nog het meeste opvalt, is dat de werknemers in functies die omgaan met de meest gevoelige data, zoals bij IT, Finance en HR, ook het intensiefst gebruikmaken van cloud-applicaties. Deze informatie is vaak precies waar hackers op uit zijn. Schaduw-data die buiten de controle van de IT-afdeling valt, blijft een serieus probleem voor bedrijven. De uitwisseling van gegevens via niet-toegestane applicaties vraagt om een proactieve beveiligingsaanpak die de toegang van werknemers tot een veilig niveau beperkt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Bedrijven profiteren meer van delen persoonsgegevens dan consumenten'
 Vijf mobiele spooftrucs die uw gegevens stelen
  DDMA: 'Bedrijfsleven, start nu met voorbereidingen op nieuwe privacywet'
 Wat is cloud backup en wat moet u ermee?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10