zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beter safe dan sorry als het om data gaat

29 juni 2016 - Volgens een onderzoek van Robert Half zijn Nederlandse CFO’s onvoldoende voorbereid op de toekomst. In het Finance 2020-rapport is te lezen dat 62  procent van de Nederlandse CFO’s zich zorgen maakt over de vraag of zijn team wel klaar is voor de uitdagingen in 2020.

De CFO’s zien als grootste uitdagingen in 2020: regelgeving (32  procent), veranderende technologie (28 procent) en big data (negentien  procent).


 
Belang van dataprotectie
"Opvallend is, dat twee van de drie grootste zorgen betrekking hebben op informatietechnologie. Dat is aan de ene kant een goed teken. Het betekent dat de CFO op zijn minst oog heeft voor het belang van data en technologie. Aan de andere kant zien we in de praktijk dat data en dataprotectie relatief laag op de agenda staan. Het is zoals de doorsneeconsument tegen zijn pensioenvoorziening aankijkt: het is geregeld en ik zie later wel hoe het precies in elkaar zit. Wie zich zo opstelt, moet niet gek opkijken als het pensioen behoorlijk tegenvalt. Hetzelfde geldt voor databescherming," aldus Ronald Ooms, Vice-President North East EMEA van Veeam aSoftware. "Organisaties die dat niet goed regelen, krijgen vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Er zijn uiteindelijk twee groepen organisaties: zij die een calamiteit met hun data achter de rug hebben, en zij die een calamiteit nog tegemoet kunnen zien."
Downtime van applicaties, en dus de toegang tot data, kost bedrijven wereldwijd vele miljoenen euro’s per jaar. Verlies van klantvertrouwen, schade aan het merk van de organisatie en het verlies van werknemersvertrouwen staan in de top drie van 'niet-financiële' resultaten van een slechte databeschikbaarheid.

Datastrategie
"Dat lang niet elke organisatie dataprotectie nadrukkelijk agendeert, kan te maken hebben met het feit dat de groei en de afhankelijkheid van data in korte tijd en sluipenderwijs zijn toegenomen. Nog geen tien jaar geleden werkten de meeste ziekenhuizen in Nederland met papieren dossiers, nu werken de meeste digitaal. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken wat er in een ziekenhuis gebeurt als patiëntdata plotseling niet meer beschikbaar is. U heeft daarom een duidelijke strategie nodig voor als het een keer misgaat," zegt Ooms.
Een ziekenhuis is uiteraard een aansprekend voorbeeld. Dat kan voor veel andere organisaties aanleiding zijn om te denken dat hun eigen beschikbaarheid minder van belang is. Maar schijn bedriegt. Vraagt u zich maar eens af wat er gebeurt als uw medewerkers twee uur lang niet kunnen werken. Er is eigenlijk geen branche meer waar data geen rol van betekenis speelt. De monteur die uw auto een onderhoudsbeurt geeft, is afhankelijk van data uit externe informatiesystemen om diagnoses te stellen. In de retail zijn de problemen niet te overzien als het centrale kassasysteem voor langere tijd uitvalt. Om nog maar te zwijgen over de duizenden webshops die voor honderd  procent afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van data.

IT of business issue?
Het is duidelijk: data en databeschikbaarheid behoren op de agenda. Daarbij is het voor de IT-afdeling cruciaal om de business hierbij te betrekken. Databeschikbaarheid is geen IT-issue, maar een businessissue. Het is de taak van de CFO om onderdeel te zijn van het proces rondom beschikbaarheid van data en om voldoende middelen ter beschikking te stellen om een gedegen strategie hiervoor ten uitvoer te brengen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Datacenters zijn het nieuwe fundament van de economie'
 Datawetenschap wordt mainstream: vijf gebruikstips
 Databeveiliging en cloudoplossingen topprioriteit bij Europese IT-investeringen
 CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken
 
 
reacties
 
Erik Postma  |   | 
29-06-2016
 | 
15:38 uur
De technologie gaat hard. Dat merken wij ook als geen ander. Alles online en in de cloud, maar de bescherming van data is iets wat er gauw bij inschiet.

Vermoed dat veel (ook grote) bedrijven hier in de toekomst strubbelingen mee gaan krijgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10