zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken

20 mei 2016 - Ongeveer een derde (31 procent) van de IT-beslissers en bijna een kwart (22 procent) van de medewerkers van bedrijven in Nederland vindt dat de CEO verantwoordelijk moet worden gehouden voor de gevolgen van belangrijke data-inbreuken. Toch geeft bijna een derde (31 procent) van de IT-beslissers aan niet alle belangrijke cyberaanvallen te melden bij het senior management.

Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van VMware. Dit gebrek aan volledige openheid van zaken, geeft aan dat degenen die met name verantwoordelijk worden gehouden voor de prestaties van de organisatie, geen compleet beeld hebben van de risico’s die cyberaanvallen met zich mee brengen. Dit wordt gesterkt door de uitkomsten van een onderzoek eerder dit jaar, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van VMware. Dat onderzoek liet zien dat slechts 8 procent van de corporate leiders in EMEA cybersecurity ziet als prioriteit voor de organisatie. De potentiële impact van deze discrepantie is groot. Omdat de intensiteit van cyberaanvallen verder toeneemt, kunnen organisaties meer schade oplopen op het gebied van intellectueel eigendom, positionering en klantgegevens.


 
Cyberaanvallen nemen toe in frequentie en worden verfijnder
Organisaties worden steeds vaker bedreigd door serieuze cyberaanvallen. Bijna de helft (42 procent) van de Nederlandse organisaties verwacht de komende drie maanden in aanraking te komen met een dergelijke aanval. De digitale wereld waarin organisaties tegenwoordig zaken doen, wordt steeds complexer. Bestaande beveiligingsmethoden kunnen maar moeilijk bijblijven. Aanvallen die zich sneller ontwikkelen dan de verdediging worden door 41 procent van de IT-beslissers in Nederland gezien als de grootste kwetsbaarheid van de organisatie.
 "De discrepantie tussen corporate leiders en IT-beslissers geeft duidelijk aan voor welke uitdagingen organisaties staan als het gaat om grenzen verleggen, transformeren en differentiëren en tegelijkertijd de organisatie beschermen tegen het steeds veranderende dreigingslandschap," aldus Jeremy van Doorn, Director of Pre-sales bij de EMEA Network & Security Division van VMware. "Succesvolle organisaties zijn flexibel en kunnen snel reageren op omstandigheden in de markt, terwijl zij hun merk en het consumentenvertrouwen beschermen. Nu er steeds meer applicaties en gebruikersgegevens beschikbaar zijn op steeds meer applicaties en locaties dan ooit tevoren, gaan deze organisaties een stap verder dan de traditionele security-aanpak. Want die beschermt organisaties vandaag de dag niet afdoende meer."

 Mensen en processen tegenover technologie
Enkele van de grootste kwetsbaarheden voor de beveiliging van organisaties zitten binnen de organisatie zelf. Bijna de helft (40 procent) van de Nederlandse IT-beslissers ziet medewerkers die onzorgvuldig en ongetraind omgaan met cybersecurity als de grootste security-uitdaging. Het onderzoek laat ook zien welke stappen medewerkers bereid zijn te nemen om hun productiviteit te vergroten. Zo gebruikt negentien procent van de medewerkers zijn persoonlijke device om toegang te krijgen tot bedrijfsdata en 21 procent zou tegen het beveiligingsbeleid van de organisatie ingaan als dit betekent dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren.
 "Security gaat niet alleen om technologie. Zoals het onderzoek laat zien, hebben beslissingen en het gedrag van mensen ook invloed op de integriteit van een organisatie," vertelt Joe Baguley, CTO van VMware EMEA. "Het is echter niet de bedoeling dat er een angstcultuur ontstaat. Slimme organisaties stellen hun medewerkers in staat om processen aan te passen en te transformeren om daarmee succesvol te zijn, in plaats van hen daarin te beperken."
 "Slimme organisaties begrijpen dat reactieve beveiliging niet langer zijn werk doet en de applicaties en data van hun organisatie niet langer afdoende beschermt. Door voor een software-defined IT-benadering te kiezen die ervoor zorgt dat security onderdeel gaat uitmaken van de architectuur van een organisatie, hebben deze organisaties de flexibiliteit die nodig is om zowel veilig te opereren en te slagen als digitale organisatie," besluit Baguley.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s
 Tevredenheid over thuiswerken neemt toe
 Nederlandse bedrijven roepen op tot minder zakelijk reizen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Branche-overschrijdende zorgen over dataprivacy en online veiligheid
 Datalekken leidden tot persoonlijke chantage en afpersing
 Zwakke beveiliging maakt smartwatches kwetsbaar voor cybercriminelen
 Cybercrime: op termijn blijft niemand buiten schot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Zo geef je het kantoor een nieuwe look
reacties
Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s  (1) 
Uurtarief freelancers gestegen (1) 
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
top10
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
Werkend Nederland minder productief door het thuiswerken, maar meer tevreden
Kort door de bocht coaching?
Voor driekwart van de finance professionals is datagedreven bedrijfsvoering een meerjarenplan
Zes lessen voor jonge leiders tijdens de coronacrisis
Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
C-suite is zwakke schakel in Mobile Device Security
Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
Adverteerders besteden in 2019 2,2 miljard euro aan digital advertising
meer top 10