zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken

20 mei 2016 - Ongeveer een derde (31 procent) van de IT-beslissers en bijna een kwart (22 procent) van de medewerkers van bedrijven in Nederland vindt dat de CEO verantwoordelijk moet worden gehouden voor de gevolgen van belangrijke data-inbreuken. Toch geeft bijna een derde (31 procent) van de IT-beslissers aan niet alle belangrijke cyberaanvallen te melden bij het senior management.

Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van VMware. Dit gebrek aan volledige openheid van zaken, geeft aan dat degenen die met name verantwoordelijk worden gehouden voor de prestaties van de organisatie, geen compleet beeld hebben van de risico’s die cyberaanvallen met zich mee brengen. Dit wordt gesterkt door de uitkomsten van een onderzoek eerder dit jaar, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van VMware. Dat onderzoek liet zien dat slechts 8 procent van de corporate leiders in EMEA cybersecurity ziet als prioriteit voor de organisatie. De potentiële impact van deze discrepantie is groot. Omdat de intensiteit van cyberaanvallen verder toeneemt, kunnen organisaties meer schade oplopen op het gebied van intellectueel eigendom, positionering en klantgegevens.


 
Cyberaanvallen nemen toe in frequentie en worden verfijnder
Organisaties worden steeds vaker bedreigd door serieuze cyberaanvallen. Bijna de helft (42 procent) van de Nederlandse organisaties verwacht de komende drie maanden in aanraking te komen met een dergelijke aanval. De digitale wereld waarin organisaties tegenwoordig zaken doen, wordt steeds complexer. Bestaande beveiligingsmethoden kunnen maar moeilijk bijblijven. Aanvallen die zich sneller ontwikkelen dan de verdediging worden door 41 procent van de IT-beslissers in Nederland gezien als de grootste kwetsbaarheid van de organisatie.
 "De discrepantie tussen corporate leiders en IT-beslissers geeft duidelijk aan voor welke uitdagingen organisaties staan als het gaat om grenzen verleggen, transformeren en differentiëren en tegelijkertijd de organisatie beschermen tegen het steeds veranderende dreigingslandschap," aldus Jeremy van Doorn, Director of Pre-sales bij de EMEA Network & Security Division van VMware. "Succesvolle organisaties zijn flexibel en kunnen snel reageren op omstandigheden in de markt, terwijl zij hun merk en het consumentenvertrouwen beschermen. Nu er steeds meer applicaties en gebruikersgegevens beschikbaar zijn op steeds meer applicaties en locaties dan ooit tevoren, gaan deze organisaties een stap verder dan de traditionele security-aanpak. Want die beschermt organisaties vandaag de dag niet afdoende meer."

 Mensen en processen tegenover technologie
Enkele van de grootste kwetsbaarheden voor de beveiliging van organisaties zitten binnen de organisatie zelf. Bijna de helft (40 procent) van de Nederlandse IT-beslissers ziet medewerkers die onzorgvuldig en ongetraind omgaan met cybersecurity als de grootste security-uitdaging. Het onderzoek laat ook zien welke stappen medewerkers bereid zijn te nemen om hun productiviteit te vergroten. Zo gebruikt negentien procent van de medewerkers zijn persoonlijke device om toegang te krijgen tot bedrijfsdata en 21 procent zou tegen het beveiligingsbeleid van de organisatie ingaan als dit betekent dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren.
 "Security gaat niet alleen om technologie. Zoals het onderzoek laat zien, hebben beslissingen en het gedrag van mensen ook invloed op de integriteit van een organisatie," vertelt Joe Baguley, CTO van VMware EMEA. "Het is echter niet de bedoeling dat er een angstcultuur ontstaat. Slimme organisaties stellen hun medewerkers in staat om processen aan te passen en te transformeren om daarmee succesvol te zijn, in plaats van hen daarin te beperken."
 "Slimme organisaties begrijpen dat reactieve beveiliging niet langer zijn werk doet en de applicaties en data van hun organisatie niet langer afdoende beschermt. Door voor een software-defined IT-benadering te kiezen die ervoor zorgt dat security onderdeel gaat uitmaken van de architectuur van een organisatie, hebben deze organisaties de flexibiliteit die nodig is om zowel veilig te opereren en te slagen als digitale organisatie," besluit Baguley.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
 Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
 Rijksoverheid heeft informatiebeveiliging en IT-beheer nog niet op orde
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Branche-overschrijdende zorgen over dataprivacy en online veiligheid
 Datalekken leidden tot persoonlijke chantage en afpersing
 Zwakke beveiliging maakt smartwatches kwetsbaar voor cybercriminelen
 Cybercrime: op termijn blijft niemand buiten schot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Behaal je Executive MBA-titel in 1 jaar.
Ben je een ervaren manager en wil je doorgroeien naar leider of bestuurder? Dan kies je voor de Executive MBA opleiding van IBO. De enige opleiding waarbij de theorie écht wordt verbonden aan jouw praktijk. Bekijk de opleiding, download de brochure.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
Drie handige chat-apps voor op kantoor (1) 
Mijlpalen twintigers schuiven op (1) 
top10
Technologie als retentie- en wervingstool van medewerkers in 2019
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Data scientists besteden 80 procent van hun tijd aan opschonen en structuren data
Betere managers leiden productievere bedrijven
Drie handige chat-apps voor op kantoor
Helft Nederlandse werknemers neemt werk mee op vakantie
Werknemer onzeker of zijn vaardigheden over vijf jaar nog nodig zijn
Familiebedrijf niet de beste werkgever
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
meer top 10