zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken

20 mei 2016 - Ongeveer een derde (31 procent) van de IT-beslissers en bijna een kwart (22 procent) van de medewerkers van bedrijven in Nederland vindt dat de CEO verantwoordelijk moet worden gehouden voor de gevolgen van belangrijke data-inbreuken. Toch geeft bijna een derde (31 procent) van de IT-beslissers aan niet alle belangrijke cyberaanvallen te melden bij het senior management.

Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van VMware. Dit gebrek aan volledige openheid van zaken, geeft aan dat degenen die met name verantwoordelijk worden gehouden voor de prestaties van de organisatie, geen compleet beeld hebben van de risico’s die cyberaanvallen met zich mee brengen. Dit wordt gesterkt door de uitkomsten van een onderzoek eerder dit jaar, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van VMware. Dat onderzoek liet zien dat slechts 8 procent van de corporate leiders in EMEA cybersecurity ziet als prioriteit voor de organisatie. De potentiële impact van deze discrepantie is groot. Omdat de intensiteit van cyberaanvallen verder toeneemt, kunnen organisaties meer schade oplopen op het gebied van intellectueel eigendom, positionering en klantgegevens.


 
Cyberaanvallen nemen toe in frequentie en worden verfijnder
Organisaties worden steeds vaker bedreigd door serieuze cyberaanvallen. Bijna de helft (42 procent) van de Nederlandse organisaties verwacht de komende drie maanden in aanraking te komen met een dergelijke aanval. De digitale wereld waarin organisaties tegenwoordig zaken doen, wordt steeds complexer. Bestaande beveiligingsmethoden kunnen maar moeilijk bijblijven. Aanvallen die zich sneller ontwikkelen dan de verdediging worden door 41 procent van de IT-beslissers in Nederland gezien als de grootste kwetsbaarheid van de organisatie.
 "De discrepantie tussen corporate leiders en IT-beslissers geeft duidelijk aan voor welke uitdagingen organisaties staan als het gaat om grenzen verleggen, transformeren en differentiëren en tegelijkertijd de organisatie beschermen tegen het steeds veranderende dreigingslandschap," aldus Jeremy van Doorn, Director of Pre-sales bij de EMEA Network & Security Division van VMware. "Succesvolle organisaties zijn flexibel en kunnen snel reageren op omstandigheden in de markt, terwijl zij hun merk en het consumentenvertrouwen beschermen. Nu er steeds meer applicaties en gebruikersgegevens beschikbaar zijn op steeds meer applicaties en locaties dan ooit tevoren, gaan deze organisaties een stap verder dan de traditionele security-aanpak. Want die beschermt organisaties vandaag de dag niet afdoende meer."

 Mensen en processen tegenover technologie
Enkele van de grootste kwetsbaarheden voor de beveiliging van organisaties zitten binnen de organisatie zelf. Bijna de helft (40 procent) van de Nederlandse IT-beslissers ziet medewerkers die onzorgvuldig en ongetraind omgaan met cybersecurity als de grootste security-uitdaging. Het onderzoek laat ook zien welke stappen medewerkers bereid zijn te nemen om hun productiviteit te vergroten. Zo gebruikt negentien procent van de medewerkers zijn persoonlijke device om toegang te krijgen tot bedrijfsdata en 21 procent zou tegen het beveiligingsbeleid van de organisatie ingaan als dit betekent dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren.
 "Security gaat niet alleen om technologie. Zoals het onderzoek laat zien, hebben beslissingen en het gedrag van mensen ook invloed op de integriteit van een organisatie," vertelt Joe Baguley, CTO van VMware EMEA. "Het is echter niet de bedoeling dat er een angstcultuur ontstaat. Slimme organisaties stellen hun medewerkers in staat om processen aan te passen en te transformeren om daarmee succesvol te zijn, in plaats van hen daarin te beperken."
 "Slimme organisaties begrijpen dat reactieve beveiliging niet langer zijn werk doet en de applicaties en data van hun organisatie niet langer afdoende beschermt. Door voor een software-defined IT-benadering te kiezen die ervoor zorgt dat security onderdeel gaat uitmaken van de architectuur van een organisatie, hebben deze organisaties de flexibiliteit die nodig is om zowel veilig te opereren en te slagen als digitale organisatie," besluit Baguley.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Branche-overschrijdende zorgen over dataprivacy en online veiligheid
 Datalekken leidden tot persoonlijke chantage en afpersing
 Zwakke beveiliging maakt smartwatches kwetsbaar voor cybercriminelen
 Cybercrime: op termijn blijft niemand buiten schot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10