zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Burn-out bij celebrities - drie tips om uit de gevarenzone te komen

23 mei 2016 - Het is een regelrechte fabel dat burn-out iets is voor slapjanussen. Vaak voelt het wel zo. Raymond van Barneveld verwoordde het deze week in Metro: ‘Mensen zullen me wel weer een zeikerd vinden’, doelend op het feit dat hij zich al jaren burned-out voelt.

Het tegendeel is waar. Het zijn vaak de rotsen in de branding, de diehards en de ijzervreters bij wie de-man-met-de-hamer toeslaat. U kunt het vergelijken met het presteren op topniveau in de sport. Zonder de juiste begeleiding, trainingsschema’s, voeding enz. gaat het ‘m niet worden. En raakt u ernstig geblesseerd. Dit stelt Pieter Frijters van Mindtuning.Niks mis met hard werken
Dit is echter geen reden om topsport als schuldige aan te wijzen en in de ban te doen. Zo is er ook niets mis met hard werken. Tenzij u roofbouw pleegt omdat u nergens ‘nee’ tegen kunt zeggen. En u niet doet wat u daadwerkelijk zou willen. Als het leven u leeft in plaats van andersom, gaat het vroeg of laat fout.

Noodverbandje
Burn-out is als een gebroken been tussen uw oren. Het been moet worden gezet. Daar heeft u een professional voor nodig. Vaak wordt dat vergeten. Een noodverbandje en klaar is Kees. Alles is gefocust op het weer leren lopen. Het bot groeit scheef aan elkaar. Lopen wordt strompelen. Of de breuk herstelt helemaal niet meer. En dan zijn de rapen pas echt gaar.

Koorddansen
Wat ‘Barney’ betreft, is het wachten op de druppel die de emmer doet overlopen. Hij balanceert op een dun koord. Zijn ‘been staat op breken’. En je kunt met een botfractuur nou eenmaal niet koorddansen. Hij zou er goed aan doen de signalen die hij krijgt serieus te nemen en een goede burn-outcoach in de arm te nemen!

Drie tips
Voor alle ‘Barney’s’ in Nederland die zich in de gevarenzone bevinden, drie nuttige tips van Frijters:

1 Schrap het woord ‘moeten’
'Soms heb ik het idee dat ik jaren een burn-out heb, maar daar kan ik niet aan toegeven, want ik MOET doorgaan. Ik kan moeilijk vragen of mijn vrouw en dochter de zaak even een jaartje overnemen.' Deze uitspraak van Van Barneveld is heel herkenbaar. Burn-out zou je ook het moetenvirus kunnen noemen.
Heeft u ooit iemand gezien die blij wordt als hij of zij iets moet? Vertel u partner maar eens dat hij of zij NU uw schoenen MOET poetsen. Ruzie in de tent is het gevolg. Toch zegt u honderden keren per dag tegen uzelf dat u iets moet. Moeten leidt tot druk, tot tegenzin, tot boosheid en frustratie: kortom stress. Het legt uw immuunsysteem plat, zorgt voor piekeren en depressieve gevoelens.
Alleen het uitbannen van het woord moeten doet al wonderen. Vervang het door mogen, kunnen, willen, gaan. Dat zorgt voor een heel andere emotie en drijfveer.

2. Stop met piekeren en doemdenken
'Mensen zullen me wel weer een zeikerd vinden', 'Ik ga wel weer darten vanavond, maar heeft het eigenlijk wel zin?', 'Ik hoop maar dat de rest van de mensen op de dansvloer mij een ontspannen avond gunt. 'Voordat ik het weet sta ik dansend op alle social media. Maar dan moet het wel goed gaan' Zomaar wat uitspraken van Van Barneveld in Metro. Ze vallen allemaal onder de noemer piekeren en doemdenken.
Piekeren is het hebben van gedachten die u geen dienst bewijzen. Negatieve gesprekken in uw hoofd zorgen voor onprettige innerlijke filmpjes die u keer op keer opnieuw afspeelt. U helpt uzelf daarmee steeds verder in de put. U beleeft negatieve situaties die wellicht niet eens uitkomen. Voor mij zijn negatieve gedachten foute buren. Van die mensen die u uw huis niet in laat. Piekergedrag is vreemdgaan met een foute buur. Stop daar dus mee!

3. Zoek en beleef uw passie
Barney praat volgens de journalist honderduit over de minder leuke kanten van zijn bestaan als professionele darter. Wie hem aanhoort, heeft het idee dat hij het totaal niet meer naar zijn zin heeft. Toch is er een moment dat de professionele darter weer even enthousiast wordt:
 "Op het moment dat ik op het podium sta, vind ik het heerlijk. Waanzinnig. Maar dan moet het wel goed gaan. Je wilt niet weten hoe ik opbloei tijdens bijvoorbeeld het afgelopen WK toen ik van Van Gerwen en Michael Smith won. Dan zit mijn hele lijf weer vol adrenaline. Dan voel ik dat het er nog in zit."
Ook hierin staat Barney weer niet alleen. Hij geniet van succes. En dat is logisch. Het is ook prima om een doel voor ogen te hebben. Maar zodra je niet meer kunt genieten van het pad naar het doel, is het voorbij. Het is als de kers en de taart. U hebt niet verloren als u niet wint en de kers aan uw neus voorbij gaat0 U hebt pas verloren als u niet meer van de taart kunt genieten, omdat iemand met een vorkje net voor uw neus de kers er af prikt en in z’n mond steekt.
Een andere mindset kan passie terugbrengen. En neemt de angst voor verliezen weg. Want angst verlamt en belemmert optimaal presteren. Is er echt geen passie meer voor wat u doet? Dan wordt het tijd voor iets heel anders.

Niet makkelijk
Vanzelfsprekend is het niet altijd gemakkelijk om van moeten mogen te maken. En ook niet om piekeren en doemdenken te stoppen en de passie terug te vinden. Maar als u zelf niet aan de noodrem trekt en uit de verkeerde trein stapt, eindigt u daar waar u niet wilt zijn. En is de weg terug een veel langere. Gelukkig zijn er talloze coaches die kunnen helpen. Of u nu burn-out bent of in de gevarenzone verkeert. Soms is het lezen van een zelfhulpboek al voldoende.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
 Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
 Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen hebben meer burn-outs dan mannen
 Een op de zes werknemers heeft psychische aandoening
 Vooral jongeren bezwijken onder de werkstress
 Trots op uw burn-out!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Customer experience verbeteren met digitalisatie supplychain
reacties
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
Nederlander werkt na corona liever niet meer tegelijk met partner vanuit huis (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
De belangrijkste trends in mobile voor de zakelijke markt
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Een op de vijf managers let op etniciteit bij aannemen medewerkers
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
meer top 10