zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen hebben meer burn-outs dan mannen

18 maart 2016 - Vrouwen hebben meer last van burn-outs dan mannen. Gemiddeld heeft negen procent van de vrouwen last gehad van een burn-out, terwijl dat percentage bij mannen met zes procent een stuk lager ligt. Burn-outs komen op de derde plaats van oorzaken voor loopbaanonderbrekingen.

Familiaire omstandigheden en werkloosheid komen het meest voor. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair onder ruim 100.000 respondenten, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit.


Naast geslacht is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen het aantal burn-outs bij hoog- en laagopgeleiden. Laagopgeleiden (acht procent) blijken het vaakst met een burn-out op de bank te zitten, WO’ers (vijf procent) hebben hier het minst last van.

Oorzaak loopbaanonderbreking
Uit het onderzoek blijkt dat loopbaanonderbrekingen niet alleen worden veroorzaakt door burn-outs. Ook werkeloosheid, familiaire omstandigheden en het volgen van een studie zijn oorzaken van een loopbaanonderbreking. Garikai van Weydom, Researcher bij Intermediair: "Hoogopgeleiden (WO en HBO) hebben minder vaak een loopbaanonderbreking (41 procent) dan MBO- en LBO-ers (54 procent). De loopbaan van laagopgeleiden is vaker onderbroken wegens werkloosheid (38 procent) dan die van hoogopgeleiden (21 procent). Hoogopgeleiden (WO’ers en HBO’ers) onderbreken hun loopbaan daarentegen vaker (7,5 procent) voor  andere redenen zoals reizen of vrijwilligerswerk dan MBO’ers en lager opgeleiden (5,7 procent)."
Werkeloosheid als reden voor een loopbaanonderbreking wordt aanzienlijk meer genoemd door werknemers met een lagere (38 procent) en mbo opleiding (35 procent) dan HBO’ers (25 procent) en WO’ers (21 procent). WO’ers stoppen daarentegen het vaakst (vijf procent) met hun loopbaan voor het volgen of hervatten van een studie ten opzichte van HBO’ers (3,4 procent) en mensen met een MBO (3,9 procent) of lagere opleiding (drie procent). Familiaire omstandigheden worden vooral door vrouwen (28 procent) bestempeld als reden voor loopbaanonderbreking.  

Alleen rust helpt niet bij burn-out
Burn-outs  lost u niet op met rust en zeven dagen per week sporten, stelt Carien Karsten, columniste bij Intermediair: "Mensen herstellen meestal niet vanzelf van burn-out klachten. Zij hebben cognitieve gedragstherapie nodig om hun houding te veranderen en zich andere normen en waarden eigen te maken." Drie tips voor als u een burn-out hebt:       
1. Zoek deskundige hulp die steunt en confronteert, waardoor u uw gedachten en gedrag kunt veranderen.
2. Zet een streep door uw schuldgevoel en doe dingen die leiden tot herstel, zoals een boek lezen, muziek luisteren, planten verzorgen en vrienden opzoeken.
3. Doe één inspannend ding per dag en verlummel de rest van de dag. Neem bijvoorbeeld een bad of boek een dagje wellness.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een op de zes werknemers heeft psychische aandoening
 Beperken verzuim lukt niet met een papieren tijger
 Vooral jongeren bezwijken onder de werkstress
 Trots op uw burn-out!
 
 
reacties
 
J Appels  |   | 
18-03-2016
 | 
10:03 uur
Titel is misleidend. Moet het niet zijn: meer vrouwen dan mannen krijgen een burn-out? Nu lijkt het net of vrouwen vaker in herhaling vallen.
Ron  |   | 
18-03-2016
 | 
10:37 uur
Weer zo'n typisch voorbeeld van als je overspannenheid gaat verwarren met een echte BURN OUT. JE krijgt maar 1 Burn-out en die gaat echt niet meer over. IK ben zelf ervaringsdeskundige. Door iedere overspannen geest als een burn-out te bestempelen werd het Item minder schadeclaim gevoelig. Omdat overspannen mensen wel door rust en motivatie trainingen kunnen worden genezen. Maar De meeste mensen met een burn-out zijn al gemotiveerd Die willen werken dat is vaak hun passie enof hobby. En dat is ook vaak de basis van de burn-out. Ik ook, er was een leger aan specialisten van de werkgever en het UWV nodig om te voorkomen dat ik weer aan de slag ging.
IK hield van mijn werk dat ik er bijna in verzoop. Nu na 16 jaar zie ik dat, maar ik ben zeker nog 10 jaar bezig geweest om aan te tonen dat ze mij ten onrechte van mijn werk hadden berooft. Nu na 16 jaar weet ik dat dat de enige juiste beslissing was omdat ik dat werk nooit meer had kunnen doen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10