zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een op de zes werknemers heeft psychische aandoening

26 januari 2016 - Eén op de zes werknemers heeft een psychische aandoening, variërend van angst, depressie en burn-out tot borderline. De meesten houden hun klachten echter geheim uit angst voor sancties. Vaak nog terecht ook, zo blijkt uit literatuuronderzoek.

Dat stigma moet doorbroken worden vinden de organisatoren van het Depressiegala, de stichting Samen Sterk zonder Stigma en minister Schippers, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Werkeisen
Werknemers met psychische klachten zouden volgens veel werkgevers niet voldoen aan de eisen die het werk aan hen stelt, een lagere productiviteit hebben en veel afwezig zijn. Dat blijkt uit literatuuronderzoek door de stichting Samen Sterk zonder Stigma naar vooroordelen ten aanzien van psychische klachten op het werk. Veel werkgevers blijken ervan overtuigd dat psychisch kwetsbare mensen gevaarlijk of onvoorspelbaar gedrag zullen vertonen. Samen Sterk zonder Stigma bevestigt dat deze vooroordelen bestaan en tevens ernstige gevolgen hebben zoals beperkte promotiemogelijkheden, loonverschillen, roddelen, uitsluiting en ontslag bij reorganisatie.

Depressiegala
Dit weekend opende minister Schippers het eerste Nederlandse Depressiegala in Theater Amsterdam, waar bekende artiesten aandacht vroegen voor begrip en openheid rondom de ziekte  depressie. De minister reikte het eerste exemplaar uit van het boek ‘Werken als een gek’ van auteur en ervaringsdeskundige Marieke Sweens. Dit is een handleiding voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met een psychische aandoening. De minister vindt het belangrijk dat psychische kwetsbaarheid op de werkvloer open besproken kan worden, zonder vooroordelen. Want bijna 50 procent van de Nederlanders krijgt ooit te maken met mentale klachten.

Gezond voelen
"Gezond zijn en je gezond voelen is heel belangrijk om mee te kunnen doen," aldus minister Schippers. "Het is van invloed op je prestaties. Andersom werkt het net zo: wie volop meedoet aan de samenleving, voelt zich beter, blijft zich ontwikkelen, heeft contact met anderen en draagt ergens aan bij. Dat geeft betekenis en voldoening. Eigen inkomsten zorgen bovendien voor onafhankelijkheid. Iedereen heeft recht op werk dat bij hem of haar past."

Bewustzijn en kennis
"Bewustzijn en kennis ten aanzien van psychische klachten werken preventief," vindt ook Esther van Fenema psychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Behalve genetische aanleg zijn de klachten sterk gerelateerd aan lifestyle en overprikkeling . Als we in ons huidige tempo blijven doorleven, neemt het aantal mensen met psychische klachten dramatisch toe. Er moet een radicale verandering komen in onze levensstijl om het tij te keren. Werkgevers kunnen het goede voorbeeld te geven door een gezonde levensstijl te propageren."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Te weinig aandacht voor psychische problemen als oorzaak van verzuim
  Veilige organisatiecultuur nodig tegen uitval werknemer met psychische aandoening
 Maak werkstress bespreekbaar
 'Mensen met psychische problemen verdienen veel meer kansen op de arbeidsmarkt'
 
 
reacties
 
Paul Kemperman  |   | 
26-01-2016
 | 
11:27 uur
Door het werk zelf krijgen mensen ook vaak psychische problemen. Denk maar eens aan het grote aantal goed functionerende werknemers dat last heeft van pestende en intimiderende leidinggevenden en collega's.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat Jaarlijks 1 op de 5 werknemers in ons land te maken heeft met gezondheidsschade door psychische terreur van leidinggevenden en collega's.

Ook deze kant verdient aandacht.

Harry Smit, MSc, MBA  |   | 
1-02-2016
 | 
10:06 uur
Helemaal met de reactie van Paul Kemperman eens.

Interessante aanvulling op de cijfers is dat 30% van de WIA instroom is n.a.v. psychische klachten, waarvan 20 % door conflicten met collega's en managers.

Overigens is het, ter vergelijk, zo dat jaarlijks 20% van de gehele bevolking (werkend en niet werkend) te maken heeft met psychische klachten; dat is meer dan 3 miljoen mensen.

Mijns inziens verdienen, zeker met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, de groeiende groep werkenden met psychische problematiek extra aandacht in de vorm van preventie, signalering, erkenning en snelle oplossingsgerichte behandeling.
Ellen  |   | 
2-02-2016
 | 
14:14 uur
Dit: ''De meesten houden hun klachten echter geheim uit angst voor sancties. Vaak nog terecht ook, zo blijkt uit literatuuronderzoek.'' zegt helaas genoeg.
Bert-Jan van der Mieden  |   | 
4-02-2016
 | 
18:51 uur
Cijfers zeggen niet altijd alles, maar psychische klachten verdienen veel meer aandacht. In de 24 jaar dat ik mensen in organisaties en daarbuiten hierin begeleid ben ik tot de ontdekking gekomen dat je het zoveel mogelijk uit de therapeutische sfeer moet houden. Men is (terecht) bang voor een etiket. Daarom ontwikkelde ik het concept Levensregisseur. Daarmee geef ik hen inzicht en handvatten om de regie in leven, wonen en werken stevig ter hand te nemen. Dat werkt zowel curatief als preventief.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
Zwitserse superaccu op komst? (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
Papieren data nog steeds onveilig
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Drie handige kantoorapps in 2019
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Tinder populairste dating app in Nederland
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
meer top 10