zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks wereldwijd dalende investeringsvolumes stijgt Nederlands beleggingsvolume

19 april 2016 - Het wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume nam in het eerste kwartaal van dit jaar af, geheel in overeenstemming met het afgezwakte marktklimaat. Dit blijkt uit de voorlopige gegevens van JLL over de wereldwijde kapitaalstromen. Sommige regio’s maakten echter groei door en naar verwachting is het beleggingsvolume in 2016 in grote lijnen vergelijkbaar met die in 2015.

 De volumes lagen in de regio EMEA twintig procent lager dan in het voorgaande jaar, maar in Scandinavië, de Benelux en Midden- en Oost-Europa was er sprake van groei.


De beleggingsvolumes zijn in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd met zeventien procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, naar 112 miljard euro. In de eerste drie maanden van het vorig jaar was dit nog 135 miljard euro en daarmee was dat het beste eerste kwartaal in de afgelopen zes jaar.

Hoge risicoaversie
"Het eerste kwartaal, normaal gesproken de rustigste periode van het jaar, ging gepaard met een volatiel verloop van de markt en een hogere risicoaversie van beleggers in de eerste vier à vijf weken van Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL Nederland.2016. Hierdoor vielen de wereldwijde beleggingsvolumes voor het eerste kwartaal van 2016 tegen," aldus
"Herstel deed zich echter bijzonder snel aan. De aandelenmarkten zijn terug op het niveau van begin januari en de credit spreads zijn weer verlaagd. Er blijft voldoende kapitaal beschikbaar en naar mate het jaar vordert zal dit haar weg vinden naar concrete investeringen. Alles wijst erop dat de activiteiten in 2016 met naar schatting 615 miljard euro grotendeels hetzelfde zullen zijn als in 2015," voegt Bertens hieraan toe.

Sterke groei
Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets JLL Nederland: "De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2016 weinig last gehad van het wereldwijde volatiliteit en de toegenomen risicoaversie. Het totale beleggingsvolume bedroeg 1,9 miljard euro wat een stijging betekent van 39 procent. De sterkste groei was zichtbaar in de kantorenmarkt, waar het beleggingsvolume, door de verkoop van onder andere enkele portefeuilles, toenam met 57 procent naar 640 miljoen euro.
Ondanks de sterke start in het eerste kwartaal van 2016 verwachten we voor geheel 2016 dat het beleggingsvolume onder het niveau van het recordjaar 2015 blijft. Desalniettemin blijft er aanzienlijk veel kapitaal beschikbaar voor Nederlands vastgoed waardoor we nog wel een verdere aanscherping van de aanvangsrendementen verwachten. Deze aanscherping is echter minder sterk dan over de afgelopen twaalf maanden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veranderingen in regelgeving 'stuwen vraag op naar multi-assetbeleggingen'
 Noodzaak om te spreiden is gunstig voor converteerbare obligaties
 Beleggingsrisico’s klimaatverandering vereist actie beleggers
  Nederlandse belegger heeft rotsvast vertrouwen in beleggingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10