zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Baas over eigen loopbaan begint met persoonlijk leiderschap

21 maart 2016 - Nu een baan voor het leven niet meer bestaat in deze snel veranderende arbeidsmarkt, is het hard nodig dat medewerkers en leidinggevenden investeren in persoonlijk leiderschap. Dat is het startpunt om duurzaam inzetbaar te zijn.

Vijf tips uit de praktijk van ORMIT om medewerkers en leidinggevenden duurzaam inzetbaar te maken.


 
  • Praat over de dingen die er echt toe doen
     
  • Een open bedrijfscultuur, waar het continu ontwikkelen van de talenten van medewerkers normaal is en waarin medewerkers verantwoordelijkheid krijgen en eigenaarschap pakken, helpt bij het ontwikkelen van duurzame inzetbaarheid. Dit vraagt om leiders die een plezierige, veilige, uitnodigende, maar tegelijkertijd ook uitdagende sfeer weten te creëren. Leiders die medewerkers waarderen om hun talenten, eerlijke feedback geven, inspireren en (praktisch) ondersteunen bij hun ontwikkeling. Dit vraagt om leiders die het gesprek durven aan te gaan over de zaken die er echt toe doen: Vindt u dat we optimaal gebruiken maken van uw talenten? Wat geeft u energie in uw huidige werk? Wat zijn energievreters? Wat zijn uw echte wensen als het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling? Hoe gaat het thuis? Hoe vindt u dat ik het doe? Wat zijn uw ambities op langere termijn? Dit soort vragen stellen, vraagt om zelfbewuste managers die zelf persoonlijk leiderschap laten zien.
     
  • Doe nieuwe ervaringen op
  • Om blijvend succesvol te zijn, moeten organisaties wendbaar zijn. Wendbare organisaties bestaan niet, wendbare medewerkers wel! Medewerkers die zich continu kunnen aanpassen, of nog liever vooruitlopen op de veranderende eisen. Dit vraagt om het voortdurend opbouwen van nieuwe competenties en het verder ontwikkelen van talenten om, ook op termijn, een optimale fit te houden tussen de kennis en vaardigheden van de medewerker en de eisen die de markt en organisaties stellen. Het opdoen van nieuwe ervaringen,  of anders gezegd mobiliteit, draagt bij aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Daarvoor hoeft u niet per se van werkgever te wisselen, dat kan ook binnen één organisatie en zelfs binnen één functie. Het gaat vooral om de leerwaarde in uw werk te blijven zoeken!
     
  • Behoud de leerwaarde en vergroot learning agility
  • De leerwaarde in u werk is de mate waarin u van uw werk blijft leren en nieuwe kennis, vaardigheden en expertise opdoet. Nieuwe ervaringen brengen u uit uw comfortzone, u ontwikkelt nieuwe vaardigheden en perspectieven. Als u een tijdje in dezelfde organisatie dezelfde functie vervult neemt de leerwaarde af. Maar er zijn vaak veel mogelijkheden om de leerwaarde weer te vergroten: denk aan job crafting, een tijdelijk project, nieuwe collega’s in het team etc.
    Om nieuwe ervaringen om te zetten in leerervaringen en nieuw gedrag heeft u een bepaalde mate van learning agility nodig. Learning agility is het vermogen om op basis van nieuwe ervaringen nieuw gedrag te ontwikkelen. Mensen met een hoge learning agility zoeken naar nieuwe uitdagingen, halen meer uit hun ervaringen door er bewust op te reflecteren, willen veranderen en staan open voor feedback.
     
  • Vergroot veerkracht en versterk weerbaarheid
  • Mentaal veerkrachtige en weerbare medewerkers kunnen goed omgaan met de snelle veranderingen van deze tijd. De werkdruk wordt steeds hoger. Dat is een gegeven. De sleutel ligt dan ook niet in het proberen terug te dringen van de werkdruk, maar in het helpen van medewerkers om hier tegen opgewassen te zijn. Dit begint met het vergroten van het zelfbewustzijn en van persoonlijk leiderschap van medewerkers. Dit door het vergroten van inzicht in de eigen talenten, drijfveren, ambities, waarden, het concreet maken van iemands dromen, eigenaarschap pakken over u carrière en loopbaan. Uw hart volgen vraagt om lef. De neiging van mensen is vaak om te kiezen voor gemak en zekerheid en niet voor uitdaging en onzekerheid. Door het zetten van de eerste kleine stappen komt u in beweging. Of zoals Loesu het zo mooi zegt: Leven is het meervoud van lef!
     
  • Ga het gesprek aan over gezondheid & leefstijl
  • De voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid is een goede fysieke en psychische gezondheid. Medewerkers die gezond en energiek zijn, zijn uiteraard beter inzetbaar. Als medewerkers kampen met hun gezondheid vraagt het van de werkgever om slim en waarderend om te gaan met de fysieke en psychische beperkingen van medewerkers: hoe kan iemand, ondanks zijn of haar beperkingen, toch een waardevolle bijdrage leveren en met plezier werken? Preventief helpt het om medewerkers bewust te maken van hun leefstijl: Eet u gezond? Beweegt en slaap u voldoende? Hoeveel energie heeft u als u ’s avonds thuis komt? Waar krijgt u energie van? Best een lastig gesprek om als werkgever te voeren: waar bemoei je je mee? Het inzicht dat uw eigen gedrag en leefstijl 40 procent van uw geluk bepaalt (en niet u aanleg en de omstandigheden waarin u verkeert) helpt enorm bij het serieus nemen van dit onderwerp.

     
     Doorsturen   1 reactie  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Leiderschap: vrouwen meer Future Proof dan mannen?
     Leeftijd belangrijker dan uiterlijk
     Talentontwikkeling hard nodig voor succesvolle organisaties
     Persoonlijk leiderschap: 'ik heb invloed op wat mij overkomt’
     
     
    reacties
     
    Anker & Kompas  |   | 
    4-04-2016
     | 
    11:26 uur
    Zeer leuk geschreven artikel, investeer in persoonlijk leiderschap is ook ons advies.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10