zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Talentontwikkeling hard nodig voor succesvolle organisaties

25 januari 2016 - Organisaties besteden weinig aandacht aan het ontwikkelen van talent. Dat is één van de opvallende uitkomsten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2016. Een gemiste kans vindt ORMIT.

De grootste drivers voor jonge talenten om zich te binden aan een organisatie zijn uitdagend werk en de mogelijkheden om zich verder te kunnen ontwikkelen. Hierin is een cruciale rol weggelegd voor de leiders van nu.



Cruciale rol voor de leiders van nu
Leiders spelen een cruciale rol om jonge talenten te ontwikkelen. Zij kunnen met hun leiderschap een omgeving creëren waarin medewerkers tot bloei komen en hun volledige potentie inzetten voor de organisatie. Zo’n motiverend werkklimaat kent twee aspecten. Het moet plezierig, veilig en uitnodigend zijn, maar ook veeleisend. Pas als de lat hoog ligt, waarderen echte talenten de bijdragen van collega’s en henzelf. Het moet niet te makkelijk zijn, niet iedereen moet het kunnen.

Talenten hebben sterke leiders nodig
Sterke leiders zorgen voor uitdagingen, ze creëren kansen voor jongen talenten om te leren, te presteren en te excelleren. En nemen daarbij bewust risico’s, door bijvoorbeeld kritisch eigen werk te delegeren, met de kans op beginnersfouten en alle consequenties van dien. Ze stellen hoge eisen, geven eerlijke feedback, verwachten dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen werk, maar staan ook klaar om te ondersteunen als een medewerker door te grote actiesnelheid uit de bocht dreigt te vliegen.
 
Wendbare organisaties bestaan niet
De wereld verandert steeds sneller. Het vraagt van organisaties een enorme wendbaarheid om continue op deze veranderingen in te spelen. Maar wendbare organisaties bestaan niet, wendbare medewerkers wel. Medewerker die goed zijn in wat ze doen, er plezier in hebben en vanuit die positieve energie proactief inspelen op de steeds veranderende vraag van klanten en nieuwe kansen zien. Kortom: medewerkers die bevlogen zijn.
 
Bevlogen medewerkers zorgen voor succes
De sleutel tot goede bottom-line bedrijfsresultaten begint dan ook met het werken aan de bevlogenheid van medewerkers. Bevlogen medewerkers werken plezierig samen, overtreffen verwachten en creëren enthousiaste en loyale klanten. Bevlogenheid ontstaat als er een sterke fit is tussen de wensen van een organisatie en die van een individuele medewerker. Op zowel inhoud als ambities en waarden. Een van de belangrijkste taken van een goede leider is dan ook inzicht hebben in de talenten, drijfveren en ambities van zijn of haar medewerkers en het stimuleren van persoonlijk leiderschap om daar wat mee te doen in lijn met de ambities van de organisatie.

Een inspirerend leider is zelf bevlogen
Leiders inspireren als ze zelf bevlogen zijn. Bevlogenheid is besmettelijk, het springt over van een leider naar zijn of haar medewerkers en van het ene teamlid naar het andere. Volgens het Nationaal Leiderschapsonderzoek zien medewerkers hun leidinggevenden niet als inspirerend. Het werken aan meer inspirerend leiderschap start met  leiders die zichzelf de vraag stellen Hoe zit ik er nu eigenlijk in?

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Talentvolle werknemers durven weer van baan te veranderen
 Talent is de motor voor ‘BV Nederland’
 Vijf tips om geen toptalent mis te lopen
 Vier tips om waardevolle werknemers te binden en behouden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10