zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven wil flexibiliseren, werkend Nederland wil niet mee

9 maart 2016 - Ruim een derde (34 procent) van de Nederlandse HR-managers verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben. Vooral in non-profitsectoren als de zorg en de overheid ligt de nadruk op de krimp van vaste medewerkers.

Het aantal flexibele arbeidsrelaties stijgt volgens 39 procent van de HR-managers in verhouding naar verwachting wel. Met name in de zakelijke markt. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en -services, onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches.


 
Medewerker zegt ‘nee’ tegen zzp-schap
Een overstap naar het zzp-schap is voor medewerkers die in loondienst zijn zo goed als uitgesloten: slechts drie procent van de Nederlanders is van plan ooit voor zichzelf te beginnen. Vijftien procent zou de overstap overwegen, maar het overige deel ziet een bestaan als zzp’er niet zitten. Belangrijkste redenen om dit niet te willen, zijn financiële onzekerheid (54 procent) en arbeidsongeschiktheidsrisico’s (45 procent). Ook generatie Y, waarvan verwacht wordt dat zij flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan, ziet dit zo. Van deze jongere generatie geeft bijna twee derde (64 procent) aan onder geen beding de overstap naar het zzp-schap te willen maken.
 
Flexibele arbeidsrelaties
Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet: "De wereld flexibiliseert, daar kan niemand omheen. Ondanks de terughoudendheid bij medewerkers, neemt het aandeel en de behoefte aan zelfstandige professionals alleen maar toe. Flexibele arbeidsrelaties worden steeds meer ingezet om wendbaar te blijven en kenniskloven te overbruggen. Veel werkgevers zijn hier echter administratief nog onvoldoende op voorbereid. Het wordt steeds belangrijker om medewerkers die niet in loondienst zijn te registreren. Denk aan de maximale vergoedingen voor Personeel Niet In Loondienst (PNIL), maar ook het bijhouden van de inzet van gekwalificeerde mensen. Daarnaast zijn met de komst van de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) opdrachtgever én opdrachtnemer samen verantwoordelijk voor de modelovereenkomst om aan te tonen dat er geen sprake is van een fictief dienstverband. Werkgevers zullen dus bij de inzet van flexibele arbeidsrelaties de nodige administratieve beheersmaatregelen moeten treffen."
 
Jaarlijks benchmarkonderzoek
De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.146 medewerkers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches mee. Het onderzoek vond plaats in de periode van 25 augustus tot en met 20 september 2015. De Raet HR Benchmark 2016 werd uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van Raet. De verschillende onderzoeksrapporten zijn hier te downloaden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibele werktijden belangrijkste arbeidsvoorwaarde
 Denktank van experts voor een eerlijke en flexibele arbeidsmarkt
 Flexibele schil wint aan belang door mismatch op arbeidsmarkt
 Nederland niet voorbereid op flexibele arbeidsmarkt van de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10