zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibele werktijden belangrijkste arbeidsvoorwaarde

24 november 2015 - Voor het eerst staat ‘Flexibele werktijden’ als belangrijkste arbeidsvoorwaarde – buiten salaris – met 40 procent op de eerste plek in de ranking. Vorig jaar stonden reiskostenvergoeding met 43 procent en pensioenregeling met 41 procent nog op de eerste en tweede plek.

Zij zijn één plek doorgeschoven en flexibele werktijden is twee plekken gestegen. Dat is één van de onderzoeksresultaten uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group waarbij gekeken is naar de belangrijkste gewenste arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse beroepsbevolking.



Vrijheid en flexibiliteit worden belangrijker
Er zijn steeds meer zzp’ers op de arbeidsmarkt, werkgevers hebben in de crisis gemerkt dat ze wendbaar dienen te zijn en mondiaal denken – en werken – wordt steeds meer gemeengoed. Kortom, van werkgevers en werknemers wordt steeds vaker verwacht flexibel met werk om te gaan. Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten. Wanneer gevraagd wordt uit een lijst van 21 arbeidsvoorwaarden en maximaal vijf te kiezen die belangrijk zijn in de keuze van een werkgever of nieuwe baan, dan zijn de uitkomsten hierin veelzeggend: Zo is voor 50 procent van de studenten/scholieren flexibel werken veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, gevolgd door reiskostenvergoeding en studie- en opleidingsbudget.

Pensioen speelt nauwelijks een rol voor toetreders op de arbeidsmarkt
De levensfase waarin iemand verkeerd is eveneens bepalend voor waar belang aan wordt gehecht. Voor arbeidspotentieel van 50 jaar en ouder is de pensioenregeling veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (49 procent noemt dit) waarop gelet wordt bij de keuze van een baan. Starters zijn daar aanzienlijk minder mee bezig. Slechts een kwart van hen vindt een goede pensioenregeling van belang. Dat is bijna de helft minder vergeleken met de 50-plussers. Het is voor hen nog een ‘ver van mijn bed show’. Een andere mogelijke verklaring is dat zij weinig vertrouwen meer hebben in het pensioenstelsel en er vanuit gaan dat er voor deze generatie geen pensioen meer zal zijn c.q. zij nu afdragen voor iets dat zij zelf niet meer gaan krijgen.

Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibel werken en combinatie werk-privé
Mannen zijn meer gericht op financiële voorwaarden dan vrouwen: een goede pensioenregeling, een auto van de zaak, een bonusregeling en tekengeld zijn voor hen aanzienlijk relevanter bij de keuze van een baan, dan voor vrouwen. Vrouwen hechten meer waarde aan flexibele werktijden en thuis kunnen werken. Dit komt mogelijk voort uit de wens om werk en privé te combineren. Enerzijds gericht op de zorg voor kinderen en familie (mantelzorg). Anderzijds om een goede balans te houden tussen werk en ontspanning.

Ken uw doelgroep
Nu de arbeidsmarkt aantrekt, het aantal vacatures sterk groeit, is er steeds meer sprake van een kandidatenmarkt. Inzicht hebben in wat voor uw talent van belang is, wat de verwachtingen en wensen zijn om hem of haar/jong of ervaren/laag of hoog opgeleid over de streep te trekken, kan het verschil maken in een succesvolle recruitmentstrategie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CNV: Persoonlijk ontwikkelingsbudget voor werknemers
 Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
 Opleiding en thuiswerken belangrijker dan vakantie en leaseauto
 Jongeren: vrij reizen of leaseauto even belangrijk als goed pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10