zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een zelfverzekerde manager heeft geen natte oksels

27 januari 2016 - Iedereen transpireert. Dat is normaal en ook belangrijk. Want zweten is nodig om de warmte in uw lichaam te reguleren. Toch zit u niet te wachten op natte plekken in uw overhemd als u een presentatie staat te geven.

En ook als u een vergadering moet leiden, wilt u graag fris en zeker overkomen.  Jorn Kielman, directeur van ABC Clinic uit Breda: "Steeds meer managers kiezen ervoor wat te doen tegen overmatig zweten. Ze vinden het belangrijk representatief voor de dag te komen. Zelf herken ik dat goed. Ik vind het ook niet fijn om met vochtplekken rond te lopen als ik naar een netwerkmeeting ga."



Hoeveel zweten we
Hoeveel iemand transpireert, verschilt per persoon. Gemiddeld scheiden we dagelijks een liter vocht uit. Die hoeveelheid kan echter oplopen tot maar liefst zeven liter per dag. Bijvoorbeeld als gevolg van hoge temperaturen of bij flinke inspanning. Maar ook mensen die last hebben van hyperhidrosis ofwel overmatig zweten scheiden meer vocht uit. Kielman: "De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Soms worden mensen ermee geboren. Maar het probleem kan ook op latere leeftijd ontstaan. Naast een zenuwafwijking zien we dat overgewicht, infecties, (hormonale) ziektes, medicijnen en psychische factoren een rol spelen bij overmatig transpireren."

Voorkomen vochtplekken
Veel mensen denken dat zij voornamelijk onder hun oksels zweten. Dat is niet zo. Sterker nog: gemiddeld komt maar één procent van het transpiratievocht daarvandaan. Toch hebben we er op deze plek van het lichaam het meeste last van. Dat komt omdat onder uw oksels relatief veel zweetklieren zitten. Daarnaast verdampt het vocht hier minder snel en dat wordt weer veroorzaakt door slechtere ventilatie. "Natuurlijk kunt u zelf een hoop doen om vochtplekken onder uw oksels te voorkomen. Denk aan regelmatig wassen, het dragen van schone en katoenen kleding en het gebruik van een goede deodorant. Maar helaas is dat niet voor iedereen afdoende is. In dat geval is een behandeling met Botox een goede oplossing."

Representatief en zelfverzekerd
Botox is vooral bekend van rimpelbehandelingen. De laatste jaren wordt het middel echter steeds vaker ingezet als oplossing tegen overmatig zweten. Botox zorgt er namelijk voor dat de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelen geblokkeerd wordt. De productie van het transpiratievocht neemt af of stopt zelfs helemaal. Kielman: "Als manager staat u vaak in de schijnwerpers. Dan is het belangrijk zelfverzekerd over te komen. Ook op de momenten dat het stressvol wordt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zo weet u dat uw sollicitatiegesprek niet goed ging
 De dunne lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie
 'Zelfvertrouwen enorm overschat'
 Managementcharisma: heeft u het?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10