zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managementcharisma: heeft u het?

22 juli 2010 - Zelfs aan een ronde tafel zit er iemand aan het hoofd. En dat is lang niet altijd de intelligentste, de beste in zijn/haar vakgebied of degene die de beste resultaten boekt. Het is iemand die memorabel, indrukwekkend, authentiek, betrouwbaar, populair, kalm, overwogen, op zijn gemak en zelfverzekerd is. Oftewel: iemand met charisma.

Debra Benton, directeur van Benton Management Resources, stelt op BusinessWeek dat managementcharisma bepaalt waarom de een wel de top haalt en de ander niet, ondanks gelijke intelligentie, ambitie, opleiding, ervaring en competentie. Gewapend met managementcharisma zit u aan het hoofd van die ronde tafel en hebt u invloed, zelfs als u geen macht hebt. Wat is managementcharisma
Benton’s definitie van managementcharisma, het resultaat van meer dan dertig jaar ervaring in het coachen en interviewen van managers en directeuren luidt als volgt: managementcharisma is het verkrijgen van een effectieve respons van anderen middels bewuste acties en doordachte omgangsvormen om de dingen gedaan te krijgen die gedaan moeten worden. U herkent het als u het ziet. U weet vast nog wel wanneer u iemand tegen bent gekomen met deze ongrijpbare eigenschap. 

Aan te leren
Kan het aangeleerd worden? Ja. Iemand wordt immers ook niet geboren als golfkampioen. Naast een bepaald fundamenteel talent, vereist dit heel veel training,n discipline én de wil om te leren. Waarom zou u zichzelf charisma aan willen leren? U hebt hard gewerkt om te komen waar u bent. U hebt gestudeerd, gewerkt, overgewerkt, extra verantwoordelijkheden op u genomen, uw intuïtie aangescherpt, uw beoordelingsvermogen ontwikkeld, u gekleed voor succes, geleerd om strategisch te denken en een topteam om u heen verzameld. U plant, budgetteert en bent een meester in probleemoplossing geworden. U geeft richting en bent van alle markten thuis. Toch heeft u nog steeds geen significant succes geboekt of zoveel invloed als u zou willen. Het enige waar het u nog aan ontbreekt is managementcharisma. 

Hoe wordt u charismatisch
Maar hoe verwerft u het? Accepteer ten eerste dat u meer ‘persoonlijke aantrekkingskracht’ (de woordenboekdefinitie van charisma) hebt dan u zelf door hebt. Die aangeboren vaardigheid is ondergesneeuwd geraakt en onontwikkeld gebleven door scholing, religie, opvoeding en de maatschappij. U hebt niet van jongs af aan geleerd om charismatisch te zijn. Ten tweede moet u begrijpen dat het aan u en u alleen is om uw charisma te ontwikkelen. Om effectieve reacties los te krijgen van anderen is het vereist dat u een fysieke presentatie en voorkomen heeft dat u interessant en benaderbaar maakt (in tegenstelling tot intimiderend en afstandelijk). Er is altijd wel iemand die u ziet. U hoopt misschien dat bepaalde dingen mensen niet opvallen, maar ze zien alles en u kunt uw gedrag en handelingen niet terugdraaien. Sta rechtop en glimlach daarom, zo vaak u kunt, ook als u boos of verdrietig bent. Op die manier straalt u uit dat u lekker in uw vel zit en alleen al om die reden luisteren mensen graag naar u. 

Aanvullene tips
Een paar extra tips:
- benader anderen als mens, niet als hun functie
- gebruik milde humor om barrières veroorzaakt door functietitels, macht en positie te doorbreken
- praat en loop langzaam en ontspannen, zowel om uzelf als de anderen te ontspannen
- luister naar wat anderen te zeggen hebben in plaats van alleen maar te zwijgen om te bedenken wat u hierna gaat zeggen; wees een goede luisteraar, ook als het u niet bevalt wat u hoort
- stel vragen zodat u niet overkomt als betweter en anderen zich serieus genomen voelen
- beroer anderen, zowel letterlijk als figuurlijk; leg uw hand even over die van de ander als u hem of haar de hand drukt. 

Verbeter de ander, verbeter uzelf
Verder is het van belang om vriendelijke en beleefd te zijn. Mensen willen graag bij u in de buurt zijn als u hen een goed gevoel over zichzelf geeft. Geef ze een goed gevoel, zorg dat ze beter presteren en beter uit de verf komen door uw interactie met hen. Onthoud de gouden regel: behandel een ander zoals u zelf behandeld wilt worden. Iemand met charisma doet dit ook als de ander dat niet doet.
Een charismatisch persoon krijgt bovendien dingen gedaan. Zorg dat u weet hoe u de benodigde resultaten bereikt. Wees buitengewoon goed in wat u doet. Breng veel in maar ga er nooit van ut dat dat genoeg is. Er zijn genoeg mensen met kennis en ervaring, maar maar weinig die dit in stijl over weten te brengen. Wees bovendien consistent. Als u doet alsof, valt u vroeg of laat door de mand. Zorg dat u te allen tijde en tegenover iedereen die uw pad kruist dezelfde boodschap uitstraalt. Besef tenslotte dat u de rest van uw leven aan uw charisma moet werken. Stilstand is achteruitgang.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Meerderheid werknemers met beperking ervaart belemmeringen op werkvloer
 Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity
 B2B-marketeers moeten koopgedrag bekijken om klanten te werven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse werknemer gelooft in charismatisch leiderschap
 Houd uzelf voor de gek en vergroot uw charisma
 Charisma is te leren
 Charismatische topmanager is er wel, maar je ziet hem niet
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
22-07-2010
 | 
08:03 uur
Is managementcharisma aan te leren? Ik geloof er niet in dat alles te leren is. Charisma krijg je mee in je genen, dat kan je niet leren. Je kunt het verder ontwikkelen en gebruiken, maar iemand die absoluut geen charisma heeft, gaat het niet redden.
De rest is inderdaad aan te leren.
Frans Pattijn  |   | 
22-07-2010
 | 
08:42 uur
Ik kan me in veel van de beschreven eigenschappen vinden, echter naar mijn mening is authenticiteit belangrijker dan het opzetten van een masker. Juist ook het tonen van emoties maakt je een geaccepteerd leider
Maggie van Apeldoorn  |   | 
22-07-2010
 | 
10:47 uur
een aantal zaken is inderdaad aan te leren, maar is dat charisma of gewoon goed management?
Charisma heb je of heb je niet...waarom hang je bij de één aan zijn/haar lippen en denk je bij een ander: aardig verhaal maar...

Wat volgens mij ook heel belangrijk is dat je je beloften en afspraken nakomt en dit vooral snel doet. (maar ook dat getuigt eerder van goed management dan van Charisma).
Onno Koster  |   | 
22-07-2010
 | 
21:27 uur
Wat een kneuterige topic en reacties tot heden!
Sorry Helma, Frans en Maggie, de werkelijkheid ligt iets eenvoudiger.

Om maar eens te beginnen met de topic die vol staat met standaard algemeenheden en slecht onderbouwde veronderstellingen en aannames.

Managementcharisma? Yeh right! Geef je bek een douw net als de zogenaamde en wel 'heel' bijzondere definitie van Benton's 30+ jarige ervaring. Zo bijzonder?
Maar mensen wordt eens wakker en laat u toch niet zo bespelen door die populisten.

De basis is en blijft tot heden de beste definitie!
Charisma in welke woordvorm dan ook, het blijft een uitingsvorm vanuit gedrag! Niet wat is Management-charisma maar juist wat is gedrag! Gedrag kun je vormen charisma niet!
Charisma ontstaat uit gedrag, het gedrag vormt de houding en het karakter. Tezamen vormen ze de beeldvorming naar uzelf en uw omgeving!
Oh, en voor diegene gedrag, houding en karakter zijn zeker niet hetzelfde!

Eerdergenoemde beeldvorming is wellicht voor uzelf acceptabel voor uw veranderlijke omgeving is dat veelal anders. Uw omgeving spiegelt slechts deze beeldvorming en de mate van acceptatie en de vormen van consequenties. Vaag? Nee zeker niet! Complex? Ja zeker wel, thans voor de meeste onder ons.

Uw omgeving is sterk veranderlijk en veelal onvoorspelbaar. Het gedrag en de gepaarde houding vormen een karakter dat minder snel inspeelt op die veranderlijke omgevingsfactoren.
Het is dan ook maar de vraag of uw gedrag net zo adaptief als evenwichtig is om vorm te geven aan de situatie. Omdat dit ook voor menig charismatisch (leider) niet haalbaar is camoufleert zich dat veelal in een dienstbetrekking binnen één en dezelfde ondernemingsstructuur. Zodra deze structuur sterk gaat afwijken zijn ook zei hun charisma en echo zoek!

Om toch mee te kunnen aan de basiseisen van succes, los van de individuele eisen, zul je het gedrag flexibel en onbevangen moet kunnen inzetten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan echter kent zijn basis in:
■ kennis versus wijsheid
■ ervaring versus leeftijd
■ Uw adolescente (volwassenheid) versus het authentieke grijsoude overkomen.

Dus ja! Charisma is aanwezig bij eenieder echter past zich aan naar gedrag, houding en naar de rite tijd!
Na dertig+ jaar (levenservaring) zou Benton beter moeten weten, toch! Maar ja het moet wel te rijmen zijn naar commerciële verkoopcijfers.

Stop ermee om die zogenaamd succesvolle dikkoppen, meestal uit Amerika, de hemel te prijzen.
Zei zijn niet anders als U en ik, zei leven slechts in een andere omgeving met spiegels die hen dwingt zo te worden zoals ze zich tijdelijk presenteren.

Kortom! Wees uzelf en laat de ander, ook dat is CHARISMA!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
Drie handige chat-apps voor op kantoor (1) 
top10
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Drie handige chat-apps voor op kantoor
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
Mijlpalen twintigers schuiven op
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
meer top 10