zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Zelfvertrouwen enorm overschat'

22 februari 2012 - Zelfvertrouwen helpt om succesvol te zijn, maar toch moet u niet teveel verwachten van zelfvertrouwen. Een mens kan niet maximaal zelfverzekerd zijn. Dat stelt Michel Bakkenes, specialist en coach op het gebied van faalangst. "Het probleem met zelfvertrouwen is dat u er nooit genoeg van kunt hebben. In het leven heeft u te maken met diverse omgevingen, situaties en verrassingen. Hoe zelfverzekerd u ook bent, er is altijd een uitdaging die onzekerheid met zich meebrengt."

Volgens de mental coach laat zelfvertrouwen ons juist op de meest uitdagende momenten in de steek. "Een belangrijke functie van de hersenen is beschermen tegen mogelijke gevaren. Het brein houdt niet van risico’s en creëert daarom angst als waarschuwingssignaal als we op het punt staan iets nieuws te doen of een risico te nemen." 



Denkfout
In het dagelijkse leven helpt Bakkenes, oprichter van De Overwincoach, mensen met het overwinnen van faalangst. "Een denkfout die nogal eens wordt gemaakt is dat mensen verwachten dat zelfvertrouwen alle onzekerheid opheft, maar dat is een valse belofte. Zelfvertrouwen helpt u om makkelijker met uitdagingen om te kunnen gaan, maar het verlost u niet van alle zenuwen. Zelfs de meest zelfverzekerde mensen zijn wel eens bang en onzeker." 

Advies
Voor gebrek aan zelfvertrouwen heeft Bakkenes een advies: "Negeer negatieve gedachten die in u opkomen wanneer u actie wilt ondernemen. Op spannende momenten verzinnen uw hersenen allerlei excuses om maar geen actie te hoeven ondernemen. Moed en verstand gaan meestal niet samen. Luister minder naar uw gedachten en volg uw hart.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Realistische verwachtingen zijn beter dan te hoge
 Bijgeloof werkt
 Tien valkuilen die u moet vermijden als u voor uzelf begint
 Een grote mond is de snelste weg naar de top
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
22-02-2012
 | 
08:12 uur
Een heel interessant artikel die een heel belangrijk en cruciaal element mist. Zelfvertrouwen heeft vrijwel alles te maken met zelfkennis. Vrijwel de meeste methoden komen daar niet in de buurt waardoor die methoden een bepaalde weg bewandelen.

Wanneer men weet welke eigenschappen men van nature bezit, zal zelfvertrouwen op een natuurlijke manier vergroten.

Aansluitend komt hier tevens naar voren dat wanneer men zich dingen probeert aan te leren waarvan men de latenties niet bezit, dit steeds meer energie zal gaan kosten dit te onderhouden, met alle gevolgen voor de betreffende van dien.

Wil men echt zelfvertrouwen vergroten, zal men eerst inzichtelijk moeten kunnen maken wat de persoonlijke basis en eigenschappen van de betreffende is. En dat is nu net in de meeste gevallen de ontbrekende factor.

Zonde. Het scheelt namelijk zoveel tijd en energie en levert doorgaans veel persoonlijke frustraties op.
H.A.  |   | 
22-02-2012
 | 
08:39 uur
Ik ben graag realistisch en sla mijn mind- en lichaamssignalen nooit in de wind of hoe zeg je dat, ook niet als mijn hart te veel te keer gaat of in de schoenen zinkt.
Dit is een beetje erge ongenuanceerde nutteloze rauwkost.
Wie is hiermee gediend?
martina vd streek  |   | 
15-09-2012
 | 
11:47 uur
Dat het een denkfout betreft is mij wel duidelijk geworden. En juist door zaken aan te pakken komt het vertrouwen weer terug. Toch blijf ik erbij dat de een er meer aanleg voor heeft als de ander. Bij mij kwam eigenlijk de diagnose van faalangst en bindingsangst. Ik heb dit eigenlijk in de wind geslagen en ben door gegaan om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Nu gaat alles beter. Ik weet niet of het een verkeerde diagnose was of dat het heel dicht bij elkaar ligt?

gr

MArtina

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10