zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke automobilist vermijdt rijden in het donker

20 januari 2016 - Ruim 40  procent van de vrouwelijke automobilisten voelt zich in het donker onveilig op de weg omdat ze slecht zien. Een derde deel van alle vrouwen vermijdt rijden in het donker zoveel mogelijk. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van MacuView.

Het maakt nogal wat uit of er een man of een vrouw achter het stuur plaatsneemt. Waar 41 procent van de vrouwelijke automobilisten zich in het donker onzeker voelt door slecht zicht, geldt dat voor 'slechts' zeventien procent van de mannen. Mannen vermijden ook veel minder het rijden in het donker (dertien tegen 34 procent van de vrouwen).


Een schamele twintig procent van alle automobilisten geeft in het onderzoek van MacuView aan nooit problemen te ervaren bij rijden in het donker.
 
Vijftigplusser laat auto staan
Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst als het gaat om onzekerheid. Van de vrouwelijke automobilisten voelt 27 procent zich onzeker in het donker. Bij mannen blijft het percentage steken bij zes procent. Vrouwen zien  de bochten minder goed aan komen (35 tegen achttien procent) en raken sneller vermoeid (negentien tegen tien procent).
Bijna zestig procent van de mannen en vrouwen die deelnamen aan het opinieonderzoek van MacuView past in het donker de rijstijl aan. Ze houden bijvoorbeeld meer afstand of rijden langzamer. En waar het maar kan, doet een derde groot licht en/of mistlampen aan. Ruim de helft van alle vrouwen en een derde deel van de mannen focust zich bewust op de eigen weghelft en vermijdt het kijken in de koplampen van een tegenligger.
Vooral vijftigplussers vermijden rijden in het donker. Maar liefst 32 procent van deze leeftijdsgroep laat de auto staan (30-50 jaar: achttien procent; jonger dan 30: tien procent).
 
Beter zicht met speciale eieren
Goed zicht vereist dat ogen zich snel aan kunnen passen aan wisselingen tussen licht en donker. Vooral bij oudere mensen verloopt dit zogenaamde accommoderen vaak moeizaam.
Na zeven jaar wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met onder meer de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht en de universiteit van Wageningen, is een ei ontwikkeld dat voedingsstoffen bevat die goed voor de ogen zijn. In het Limburgse Oirlo lopen scharrelkippen die voer krijgen dat natuurlijk verrijkt is met essentiële stoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar van wezenlijk belang zijn voor het centrale scherpe zien. Bij macula degeneratie is het centrale zien aangetast en worden vervormingen of wazige of grijze vlekken waargenomen.
Sommige automobilisten hebben baat bij het dragen van een bril met geel gekleurde glazen. Die verbeteren niet de ogen zelf, maar halen wel wat van de schitteringen van licht weg en brengen de contouren van de weg beter in beeld. Tien procent van de automobilisten beschikt over een dergelijke bril.
 
Rijden onder invloed
Twee op de drie Nederlandse automobilisten vindt autorijden met nachtblindheid net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol. Tien procent van de mannen in het onderzoek van MacuView vindt het zelfs gevaarlijker dan rijden onder invloed (vrouwen vier procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Aantal burn-outs stijgt opnieuw
 'Aanwezigheid bij cursus voldoende voor diploma'
 Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf handige apps voor automobilisten
 Minder files vanwege matige economische groei en hoge werkloosheid
 Nog geen geloof in zelfsturende auto
 Agressief rijgedrag grootste ergernis automobilist
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Ondanks salariskloof krijgen mannen en vrouwen even vaak promotie
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Europese CEO’s vol vertrouwen in vermogen om groei te realiseren
In vier stappen naar je eerste elektrische auto
De bekerplant waar we in zijn gevallen
Retentie als talentstrategie
meer top 10