zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nog geen geloof in zelfsturende auto

4 juli 2014 - Een meerderheid van de Nederlandse automobilisten (59 procent) is er nog niet van overtuigd dat we in de toekomst in een zelfsturende auto gaan rijden. Slechts zeven procent van de automobilisten denkt wel dat de ontwikkeling deze kant op gaat.

En 23 procent van de respondenten denkt dat het niet alleen blijft bij een zelfsturende auto, maar dat de ontwikkelingen hierin nog veel verder gaan. Dat komt deze week naar voren uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek dat  Traffic Radio en Allsecur autoverzekeringen onder 759 automobilisten liet uitvoeren.Toekomst
Van de ondervraagden die aangeven dat ze wel toekomst zien in een zelfsturende auto geeft maar liefst negen van de tien mensen aan dit pas te zien gebeuren over vijf jaar of langer. Iets minder dan de helft (42 procent) denkt wel dat het moment relatief nabij is; tussen vijf en tien jaar vanaf nu. Van de Nederlandse automobilisten staat de helft (50 procent) positief tegenover deze innovatie. Eén kwart (25 procent) ziet het niet zitten en het overige kwart (25 procent) heeft er geen mening over of weet het niet.

Eng idee
Veel automobilisten lijken aan het idee te moeten wennen dat ze zelf niet meer de macht over de auto hebben. Van de ondervraagden geeft 23 procent aan dat ze het een eng idee vinden om zelf de auto niet te hoeven besturen en 21 procent geeft aan dat ze het eerst rustig op zich af willen laten komen en dat de tijd het zal leren. Bijna één op de vijf (achttien procent) geeft aan dat ze het jammer vinden, omdat hiermee het plezier in het autorijden zal verdwijnen.

Wel opletten
Wanneer het dan toch zo ver gaat komen geeft meer dan de helft (52 procent) aan op te gaan letten en te kijken of alles wel goed gaat tijdens een rit in de zelfrijdende auto. Van de overige respondenten geeft 37 procent aan lekker rustig om zich heen te gaan kijken en veertien procent pakt een leuk boek en gaat lezen.

Verzekering altijd nodig
Bij een zelfsturende auto kan er twijfel ontstaan of een verzekering nog wel nodig is. Van de ondervraagden denkt 62 procent dat een verzekering altijd nodig zal blijven, ook al zijn er alleen nog maar zelfrijdende auto’s. Slechts elf procent denkt dat er geen verzekering meer nodig zal zijn, twee procent geeft aan nu toch al niet meer verzekerd te zijn en zes procent verwacht dat het aantal schades alleen maar meer zal worden.
Johan Van den Neste, Marketing Manager Allsecur autoverzekeringen: "Uiteraard heeft u een verzekering nodig. Maar die zal van een andere aard zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering voor degene die bijvoorbeeld ervoor zorgt dat auto’s niet meer botsen. Iemand die alle data in de gaten houdt en auto’s met elkaar laat communiceren. Als daar een storing in optreedt gaat het helemaal mis. Dat zal toch iemand moeten betalen. En er kan nog steeds een grote hagelbui komen die de wagens beschadigt".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
 Bijna half miljoen auto’s op winterbanden in hittegolf
 Herstel vacaturetrend zet verder door
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart automobilisten overweegt hybride of elektrisch rijden
 Agressief rijgedrag grootste ergernis automobilist
 Vijf onmisbare apps voor onderweg
 Zuinig autorijden alleen betaalbaar voor elite
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
Kwart familiebedrijven is volgens eigen werknemers succesvoller dan niet-familiebedrijf (1) 
Absoluut of relatief: meten met verschillende maten (1) 
top10
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016
Ondanks COVID-19 hebben MKB’ers nog steeds groeiplannen
Organisaties ervaren meer cyberaanvallen sinds de start van de pandemie
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk
Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
Cybersecurity: van plan naar executie
Praktische tips voor managen op afstand
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Corona zorgt voor boost in online verkopen
meer top 10