zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De tien belangrijkste workspace-trends in 2016

4 december 2015 - Matrix42 signaleert een aantal belangrijke ontwikkelingen voor de IT-werkomgeving en de eindgebruiker in het komende jaar. De ontwikkelaar komt tot de volgende trends.

Adaptieve toegang tot de werkplek


Een belangrijke trend voor de komende periode is het aanbieden van werkplekken op basis van de context van de gebruiker. Hierbij wordt rekening gehouden met diens locatie, het gebruikte apparaat, het tijdstip en de op dat moment beschikbare bandbreedte. Bedrijven doen een beroep op slimme beheertools om te waarborgen dat medewerkers op het juiste moment en vanaf het juiste apparaat toegang krijgen tot de juiste applicaties, documenten en data, zodat ze hun werktaken snel en eenvoudig kunnen voltooien. Dit maakt het onder meer mogelijk om mobiele gebruikers toegang te geven tot gevoelige gegevens op basis van hun locatie, of om automatisch een printer op locatie te configureren.

Unified endpoint management
Werknemers maken tegenwoordig gebruik van een combinatie van mobiele en traditionele apparaten. Daarmee groeit het belang van het beheer van devices op basis van een uniforme oplossing en geïntegreerd beheerproces. Het is van belang om beheer van apparaten en applicaties effectief in te richten. Unified endpoint management is daardoor een belangrijk punt op de bedrijfsagenda voor 2016.

Virtuele persoonlijke assistenten en spraakbediening
Siri, Cortana en vergelijkbare applicaties maken al deel uit van ons privéleven, maar zijn zo krachtig geworden dat ze binnenkort ook hun weg naar de werkomgeving vinden. Ze kunnen uitgroeien tot een personal assistant die ons helpt met het beheer van e-mails en het inplannen en raadplegen van afspraken. Als deze ontwikkeling zich doorzet, duurt het niet lang voordat gesproken instructies gebruikt worden om beheertaken uit te voeren, zoals het blokkeren of updaten van mobiele apparaten.

Wearables en smartwatches
Smartwatches en wearables zijn uitgegroeid van een statussymbool tot een verlengstuk van de werkomgeving. In de gezondheidszorg, logistieke sector en productie-industrie zijn er al diverse methoden ontwikkeld voor het vastleggen en overdragen van gegevens met behulp van wearables. Deze toepassingen staan op het punt om hun intrede te doen in andere sectoren. Gartner voorspelt dat er in 2018 vijf miljoen smartwatches binnen bedrijfsomgevingen worden gebruikt. Al deze apparaten moeten worden beheerd en beveiligd.

Social ITSM
De kernfunctionaliteit van sociale netwerken is op diverse terreinen onmisbaar geworden. Dat geldt onder meer voor IT service management (ITSM), dat het komende jaar meer in het teken zal staan van interactie. Concepten als ‘medewerkers helpen medewerkers’ en interactieve kennisplatforms nemen in populariteit toe. N-1- en N-N-communicatie op basis van hashtags zal op brede schaal toepassing vinden.

Licentiebeheer voor het tijdperk van de cloud en mobiliteit
Steeds meer bedrijven maken gebruik van apps en Software-as-a-Service (SaaS). Het tijdperk van cloud en mobiliteit brengt nieuwe complexiteit op het gebied van licentiebeheer met zich mee. Daar staan potentiële kostenverlagingen tegenover dankzij mogelijkheden voor het analyseren van het werkelijke gebruik van SaaS-oplossingen, zoals Office 365, Salesforce en Citrix GoToMeeting. Licentiebeheer voor de cloud gaat daardoor in 2016 een belangrijke rol spelen.

Workspace aggregation
Het wordt steeds belangrijker om applicaties, data, informatie, diensten en identiteiten met elkaar te verbinden en in één omgeving aan eindgebruikers aan te bieden. Gartner heeft er een nieuwe term voor bedacht: workspace aggregation. Een voorbeeld is dat de browser uitgroeit tot besturingssysteem. 

Predictive workspace analytics
Het verrichten van voorspellende analyses en uitvoeren van simulaties met betrekking tot werkplekken en gerelateerde processen wordt steeds belangrijker. Voor ICT-managers is het nuttig om terugkerende taken en langdurige processen, zoals het uitrollen van applicaties, vooraf te simuleren. Dit kan ook van pas komen als de helpdesk een groot aantal meldingen ontvangt. Veel organisaties zijn ook geïnteresseerd in het uitvoeren van simulaties van licentiewijzigingen. Dit maakt het mogelijk om kostenbesparingen te identificeren en de gevolgen daarvan voor hun compliance-status te analyseren.

Internet of Things/services
Naast smartwatches en wearables doet ook het Internet of Things (IoT) zijn intrede in werkomgevingen. Geautomatiseerde communicatie tussen apparaten maakt het mogelijk om logistieke en productieprocessen in diverse sectoren te optimaliseren. IoT kan ook voor toegevoegde waarde zorgen in traditionele kantooromgevingen door bijvoorbeeld het traditionele werkplekbeheer te integreren met systemen voor gebouwbeheer. Het is mogelijk om vergaderingen optimaal te laten verlopen door automatische bediening van het telefoonsysteem, de verlichting en projectoren. De combinatie van IoT en spraakbediening resulteert in een krachtig zakelijk hulpmiddel.

Universele Windows 10-apps
Het grote voordeel van de universele apps van Windows 10 is dat voor alle apparaten dezelfde programmacode wordt gebruikt. Dit zal in de nabije toekomst resulteren in een exponentiële groei in de ontwikkeling en beschikbaarheid van apps voor werk- en privédoeleinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Werkplek in beeld: Agora-leerroute op Niekée in Roermond (video)
 De toekomst van de werkplek
 Digitale werkplek laat nog even op zich wachten
 Hoe maken we van ons kantoor een digital workspace?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10